Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin daveti üzerine Ukrayna'nın Lviv kentine gitti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Potoçki Sarayı'nda yaptığı baş başa görüşmenin ardından Zelenskiy ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi.
İkili temaslarda, Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracı amacıyla teşkil edilen mekanizmanın faaliyetlerinin artırılarak sürdürülmesi ile Ukrayna-Rusya Savaşı'nın diplomatik yollarla sona erdirilebilmesine yönelik olarak atılabilecek adımlar ele alındı.
Görüşme sonrasında yapılan açıklamada ayrıca, savaş nedeniyle tahrip olan altyapının yeniden inşası için Türkiye ile Ukrayna arasında anlaşma imzalandığı açıklandı.
40 dakika süren üçlü zirvenin ardından Erdoğan, Zelenskiy ve Guterres ortak basın toplantısı düzenledi.
İlk mesajı veren Zelenski, “Başkan Erdoğan'ın ziyareti güçlü bir destek mesajıdır.” derken, tahıl girişimi, Zaporijya nükleer santrali ve savunma işbirliği görüşüldüğünü söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı açıklamada, Zaporijya Nükleer Santrali etrafında devam eden çatışmalardan duyduğu endişeyi dile getirdiğini ifade ederek, "Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz." dedi. Ukrayna-Rusya savaşında, diplomatik sürecin canlandırılması için uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğine işaret ettiklerini söyleyen Erdoğan, arabulucu olmaya hazır olduklarına işaret ederek, "Sayın Putin’le bugünkü bütün görüşmelerimizin neticesini değerlendirmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca savaşın başından itibaren 325 bin Ukraynalıya evsahipliği yaptıklarını açıkladı.
BM Genel Sekreteri Guterres ise yaptığı açıklamada "Gıda cephesindeki olumlu ivme diplomasinin zaferini yansıtıyor" dedi.
[Tahıl koridoru çalışıyor] Karadeniz Tahıl Girişimi Ortak Koordinasyon Merkezi İlerleme Raporu'na göre, 1-15 Ağustos arasında 36 geminin hareketine izin verildi. Ukrayna'dan hareket eden 21 gemi ile toplam 563 bin 317 ton gıda maddesi taşındı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden karşılıklı olarak en üst düzeye çıkarılması kararı çerçevesinde, Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldıklarını açıkladı. İsrail'de yeni hükümetin kurulması ve Isaac Herzog'un Cumhurbaşkanı seçilmesiyle İsrail'le bir diyalog süreci başladığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Herzog'un Türkiye ziyareti ve daha sonra benim İsrail ziyaretim, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in Ankara ziyareti ile süreç devam etti." dedi. Çavuşoğlu, ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda büyükelçi atamasının önemli olduğunu vurgulayarak,
"Filistin, Kudüs ve Gazze‘nin haklarını savunmaya devam edeceğiz ve bu konuda mesajlarımızın doğrudan büyükelçi seviyesinde Tel Aviv'e iletilmesi de önemli." ifadelerini kullandı. "Filistin, Kudüs ve Gazze‘nin haklarını savunmaya devam edeceğiz ve bu konuda mesajlarımızın doğrudan büyükelçi seviyesinde Tel Aviv'e iletilmesi de önemli." ifadelerini kullandı.
[İsrail katliamı kabul etti] İsrail, Gazze’ye 5 Ağustos’ta başlattığı saldırıları sırasında bir mezarlığı vurduğunu, burada 5 çocuğun hayatını kaybettiğini kabul etti.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Ankara ve Şam yönetiminin doğrudan görüşme ihtimaline dair yaptığı açıklamada “Ben hiç olmaz diyecek durumda değilim. Bir yerden başlar, bunun düzeyi yükselebilir, inşallah” dedi. “Uluslararası ilişkilerde sorun çözücü en önemli faktör diyalog kanalıdır” ifadesini kullanan Yazıcı, ilişkilerin gelişmesinin “Suriye’deki bataklığın sona ermesine vesile olacağını” söyledi.
[Kalıcı barış için anlaşma şart] Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Muhalefetle Suriye’deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz” sözleri sonrası Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bazı bölgelerde protestolar düzenlenmiş, Türk bayrakları yakılmıştı. Çavuşoğlu, hafta içinde yaptığı açıklamada sözlerinin çarpıtıldığını savundu.
[Perinçek ve Sancak gidecek mi?] Şam yönetimiyle yakın ilişkileri bulunan Vatan Partisi’nin Genel Sekreteri Özgür Bursalı, genel başkanları Doğu Perinçek’le yakın dönemde AK Parti’den ayrılarak Vatan Partisi’ne geçen iş insanı Ethem Sancak’ın Esed’le görüşeceğini iddia etti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da 1.3 milyon riskli ve 230.000 acil değişmesi gereken konut olduğunu söyledi. İstanbul’da bugüne kadar 300.000 konutun dönüşümünün sağlandığını belirten Kurum, bu sayının Türkiye genelinde 3 milyon olduğunu ifade etti. Kurum, kentsel dönüşümde kira desteğinin 1150 TL’den 1500 TL’ye çıkarılacağını, Eylül’de yeni bir konut kampanyası başlatacaklarını ve bu kampanya ile konut ve kira bedellerinin düşeceğine inandıklarını açıkladı: “Bakanlık olarak İstanbul'umuzda bugüne kadar 300 bin konutun dönüşümünü tamamladık ve toplam büyüklüğü 412 milyon metrekare olan 188 farklı alanda çalışmamızı yürütüyoruz.”
[Kritik uyarı] 17 Ağustos 1999 depremini değerlendiren Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara'da beklenen depremin 1999 yılından itibaren her an olmak kaydıyla 30 sene içerisinde olma olasılığını yüzde 64 olduğu bilimsel olarak açıklandı. 1999'dan bu yana 23 sene geçti, yüzde 64 olasılık 2029'a kadar olduğuna göre, biz işin son evresine geldik. Marmara'nın altındaki Kuzey Anadolu'nun bir bölümü olan fay kırıldığı takdirde minimum 7.2, maksimum 7.6 büyüklüğünde deprem üretir" dedi.
ÖSYM, 2022 YKS yerleştirme sonuçlarını açıkladı. YÖK Başkanı Erol Özvar, yerleştirme sonuçlarına göre KKTC üniversiteleri hariç kontenjanların %99’unun dolduğunu, geçen yıl 164.000 civarında olan boş kontenjan sayısının bu yıl 13.000’e kadar düştüğünü açıkladı. Özvar, barajın kaldırılması ve sınav süresinin uzatılması gibi değişikliklerin üniversiteleri daha ulaşılabilir kıldığını söyledi. Üç oturum hâlinde 18 ve 19 Haziran tarihlerinde yapılan YKS’ye 3.234.409 aday ile rekor başvuru yapılmıştı.
KISA...KISA...KISA...
• Göç İdaresi Başkanlığı, bu yıl 69.692 düzensiz göçmenin sınırdaşı edildiğini açıkladı. Sınırdışı edilenlerin 41.492’sinin Afganistan, 7.772’sinin Pakistan uyruklu olduğu belirtildi.
• Sağlık Bakanlığı, haftalık Covid-19 tablosunu açıkladı. Buna göre 1-7 Ağustos’ta 232.253 kişinin testi pozitif çıktı, 380 kişi hayatını kaybetti.
• Rus haber ajansı TASS, Türkiye ile Rusya’nın S-400’ün ikinci partisi için bir sözleşme imzaladıklarını duyurdu.
• Gelecek kış mevsiminde doğal gaz sıkıntısı yaşaması beklenen Almanya'da elektrikli ısıtıcılara talep artarken, Türkiye'nin bu ülkeye ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 82 arttı.
• Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Ermeni kaymakam olarak atandı. Türkiye Ermeni toplumundan Berk Acar, Denizli'nin Babadağ ilçesinin kaymakamı oldu.
|