Yunanistan ile Türkiye arasındaki Ege ve Akdeniz krizi her geçen gün biraz daha kötüye gidiyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde Yunanistan, NATO görevinde ABD’nin B-52 uçağına eşlik eden 2 Türk F-16 jetine radar kilidi atmıştı. Tam bir hafta sonrasında ise Girit adasında konuşlandırılan ve pasif olduğu düşünülen S-300 hava savunma sistemi ile yine aynı hamleyi yaptı.
Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre Yunanistan, Rodos’un Batı tarafında, Girit’in ise Kuzey Doğu bölgesinde kalan alanda 10.000 feet irtifada keşif uçuşu gerçekleştiren Türk F-16 uçaklarına yıllardır pasif olduğu sanılan Rus yapımı S-300 hava savunma sistemi ile 120 km mesafeden radar kilidi attı.
[ABD’nin amacı ne?] Fakat şaşırtıcı olan Yunanistan’ın yaptıkları değil; Türkiye’nin S-400 almasını F-35’lere tehdit olarak gördüğünü söyleyerek onlarca ambargo koyan ve nihayetinde Türkiye’yi F-35 programından çıkaran ABD, Yunanistan’ın S-300’lerine karşı sessiz kalması.
Birkaç yıl önce ABD, Türkiye’ye S-400’leri tıpkı Yunanistan’ın yaptığı gibi kapatıp depoya koyarsa konunun tatlıya bağlanabileceğini söylemişti. Fakat bugün bizzat Türk Hava Kuvvetleri’nin test ettiği üzere Yunanistan’ın Girit’e konuşlandırdığı bu sistemler aktif bir şekilde çalışıyor.
Yunanistan’ın küstahlığını yorumlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Kötü komşumuzun bu yaptığının görülmesi, anlaşılması ve anlatılması lazım. Bu kadar aleni şımarıklık, bu kadar pervasızlık kabul edilemez" derken, tüm kayıtların NATO’ya gönderileceğini söyledi. Akar ayrıca, “Atina 'radar kilidini' Lozan'a attı” yorumunu yaptı.
[Düşmanca bir davranış] Ege'de Yunanistan ile yaşanan gerilime değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunan siyasetçilerin yanlışta ısrar ettiğini söyledi: "Yunanistan, bizim ne askeri, ne ekonomik, ne siyasi olarak dengimiz ve muhatabımız değildir. Bir ülke uçağına radar kilidi atılması düşmanca bir davranıştır. Hele bu uçak NATO görevi icra ediyorsa bu düşmanlık doğrudan tüm üyeleriyle NATO'ya yapılmış demektir.”
[NATO kimin emrinde?] Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimde NATO taraf oldu. NATO Müttefik Kara Komutanlığı, resmi Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yaparak Türkiye'nin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı ve bir fotoğraf yayınladı. Yunanistan basınında geniş yer bulan paylaşımı NATO’nun bir kaç saat içerisinde silmesi dikkat çekti.
Haftaya Karadeniz’de gerçekleşen Teknofest ve çevresindeki tartışmalar damga vurdu. Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki yatırımlarının gövde gösterisinde dönüşen Teknofest’e muhalefetten tepkiler gelirken, 6’lı masanın cumhurbaşkanı adayı olmak isteyen Kılıçdaroğlu festivale sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. CHP’li vekillerin “Selçuk Bayraktar’ı yargılayacağız” açıklamalarına yorum yapmayan Kılıçdaroğlu’nun festivalin organizatörü T3 Vakfı’ndan haberdar olmaması dikkat çekti.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “CHP liderinin samimi yaklaşımı bizi mutlu eder” açıklaması yaparken, Kılıçdaroğlu’nun CHP’li vekillerin sistematik iftiralarına sessiz kaldığını ifade etti.
Milli Savunma Üniversitesi Deniz ve Hava Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Biz artık İHA, SİHA ve Akıncılarımızla varız, bize düşman olanların korkulu belasıyız" dedi.
Birleşmiş Milletler son raporunda Çin'i, ülkenin kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıklara karşı "ciddi insan hakkı ihlallerinde" bulunmakla suçladı. Çin ise rapordaki iddiaları "saçmalık" olarak nitelendirerek reddetti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Çin Direktörü Sophie Richardson ise, rapordaki tespitlerin, "Çin hükümetinin neden raporun yayımlanmaması için çabaladığını gösterdiğini" söyledi.
[Sistematik işkence] İnsan hakları kuruluşları, Çin'in 2017'de başlayan kovuşturmalarla bir milyon kadar Uygur Türkü ve Müslümanı gözaltına aldığı, yüz binlercesini de hapse attığı konusunda hemfikir. Bölgedeki kamplar ve hapishanelerde yaygın fiziksel ve psikolojik işkence iddiaları da var.
Çin aynı zamanda, zorla kısırlaştırma, kürtaj, doğum oranlarını ve nüfus yoğunluğunu azaltmak için nüfus değişimi ve dini ve kültürel gelenekleri kırmak için dini liderleri hedef almakla suçlanıyor.
Rusya doğalgaz şirketi olan Gazprom, Almanya’ya gaz taşıyan Kuzey Akım doğalgaz boru hattını geçici olarak durduracağını açıkladı. Ayrıca Rusya, Fransa’nın Temmuz ayı borçlarını ödememesi nedeniyle Fransız kamu hizmetleri şirketi Engie’ye gaz tedariğini kestiğini duyurdu.
[Soba satışları patladı] Gelecek kış mevsiminde doğal gaz sıkıntısı yaşaması beklenen Almanya'da elektrikli ısıtıcılara talep artarken, Türkiye'nin bu ülkeye ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 82 arttı.
[Misilleme geldi] AB ülkeleri ise, Rusya ile daha önce imzalanan vize kolaylığı anlaşmasını askıya alma konusunda uzlaştı.
[Irak'ta neler oluyor?] Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın siyaseti bırakma kararının ardından patlak veren protestolar sırasında 12 kişi hayatını kaybetti, 200'den fazla kişi de yaralandı. Başkent Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basan Sadr destekçileri ise güvenlik güçleri tarafından saraydan çıkarıldı. Ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
KISA...KISA...KISA...
• İstanbul Havalimanı, 24-30 Ağustos döneminde günlük ortalama 1310 uçuşla Avrupa'daki en yoğun havalimanları arasında ilk sırada yer aldı.
• Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19’a yakalandığını açıkladı.
• Necip Hablemitoğlu suikastının katil zanlılarından firari emekli Albay Levent Göktaş için Türkiye'nin talebi üzerine Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarıldı.
• Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov hayatını kaybetti.
• Türkiye’nin yerli ve milli pasaportunun üretimi başladı.
• Danimarka hükümetinin göreve getirdiği bir komisyon, Müslüman kız öğrencilerin okullarda başörtüsü takmasını yasaklanmasını teklif etti.
|