Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya liderlerini bir araya getiren BM'nin 77'nci Genel Kurulu görüşmeleri için New York'a gitti. BM Genel Kurulu'nda katılımcılara hitap eden Erdoğan, önemli mesajlar verdi.
Rusya-Ukrayna savaşına değinen Erdoğan, "Krizden onurlu çıkış imkanı verecek diplomatik bir çözüm bulunmalı" dedi. Ege ve Doğu Akdeniz'deki gerilim üzerinden Yunanistan'a sert tepki gösteren Erdoğan, "Yunanistan tahrik siyasetini bırakmalı" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı, . terörle mücadelede dayanışma istediği uluslararası topluma KKTC'yi resmen tanıma çağrısı da yaptı
[Yunan medyası çılgına döndü] 150'den fazla devlet başkanı ve hükümet başkanının katıldığı genel kurulda, dünya liderlerine hitap eden Erdoğan gerçekleştirdiği konuşmada, "Dünya beşten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür gerçeğinin altını her platformda en kuvvetli şekilde çizmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. Erdoğan BM kürsüsünden Yunanistan’ın göçmen politikasını ise sert sözlerle eleştirdi: “Yunanistan, hukuksuz ve pervasız geri itmeleriyle Ege'yi mülteci mezarlığına dönüştürüyor"
Erdoğan’ın sözleri Yunan basınında manşetlere taşındı.
[Newyork Times manşetinde] ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna krizinde oynadığı rolden övgüyle söz etti. BM Genel Kurul görüşmelerinin ilk günü konuşma yapan liderler arasında en çok dikkat çeken isimlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macron olduğuna işaret edilerek, iki liderin Rusya-Ukrayna krizinin çözümüne yönelik çabaları masaya yatırıldı. Makalede, Erdoğan'ın diplomatik çaba ve başarısına dikkat çekilirken, Macron'un aylarca Putin ile temas kurduğu ancak bir başarı elde edemediği belirtildi. Macron, "barış konusunda rol oynayabileceğini iddia eden Batı ittifakının bir konuşmacısı" olarak nitelendirildi.
[Ayaküstü röportaj] Newyork temaslarına devam eden Erdoğan, Reuters muhabirinin sorularını cevapladı. 'Biden ile görüşecek misiniz?' sorusuna "Resepsiyonuna katılacağım" diyerek cevap veren Erdoğan, 'Görüşmüş olmayı diler miydiniz?' sorusuna ise “Niye, O Biden ise ben de Erdoğan'ım" cevabını verdi. Erdoğan'ın senatörlerle buluşmasından F-16 satışlarıyla ilgili edindiği izlenim sorusuna da 'olumlu' diyerek yanıt verdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde kısmi seferberlik ilan etti. Putin Rusya'nın egemenliğini koruması için ne yapılması gerekiyorsa yapacağını söylerken, kısmi seferberliğin 21 Eylül tarihi itibariyle başlayacağını belirtti. Putin ayrıca Batı'nın Rusya'yı yıkmak istediğini, Rusya'nın egemenliğini korumak için gereken tüm adımları atacağını belirtti.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da kısmi seferberlik kapsamında toplam 300 bin yedek askerin çağrılacağını açıkladı.
[Son durum] [Son durum] Ukrayna’nın son dönemde önemli topraklarını Rusya’dan geri almasının ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya’ya bağlanmak için 23-27 Eylül tarihlerinde referandum yapılması kararı alınmıştı. Rus yetkililer, bölge yönetimlerinin seçimlerinden Rusya’ya bağlanma yönünde bir karar çıkması durumunda bu taleplerin yerine getirileceği açıklamasını yapıyorlardı.
[Türkiye yine devrede] Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yürüttüğü diplomasi trafiği neticesinde Rusya ve Ukrayna arasında 200 savaş esirinin mübadelesinin yapıldığını açıkladı.
[Dehşet veren açıklama] Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin küresel etkileri sürerken Balkanlar da hareketlenmişti. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’in BM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklama da küresel ölçekte yankı buldu: "Bir ya da iki ay içinde dünya, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanmamış bir çatışmaya girebilir."
28 Şubat zihniyeti hortladı. hortladı. Kayseri’de meydana gelen olayda, kamuda başörtü yasağının 2013’te TSK’da ise 2017 yılında kalkmasına rağmen Kayseri 2’nci Ana Bakım Fabrika Müdürü Albay İlhan Coşkun skandal bir yasak getirdi. Coşkun yayımladığı iç emirle fabrikadaki personele ve ailelerine başörtüsü ve sakal yasağı koydu. Savunma Bakanlığı’nın aldığı karar ile yasakçı albay açığa alındı.
Sosyal konut projesinde başvurular yoğun ilgiyle devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, projeye 3 milyon 466 bin 250 kişinin başvurduğunu açıkladı. Bakanlık ayrıca, toplamda 500 bin sosyal konut, 250 bin konut arsası ve 50 bin iş yeri yapılacak projeyle ilgili merak edilen 25 soruya yanıt veren bir bilgi notu yayınladı.
Twitter ve Facebook dünya çapında ABD lehine dezenformasyon kampanyası yürüten bir ağa ait olduğunu tespit ettiği 150’den fazla hesabı askıya aldıktan sonra ABD Savunma Bakanlığı, Amerikan ordusunun psikolojik harp faaliyetlerine inceleme başlattı.
[İslamofobi sosyal medyadan yayılıyor] Avustralya merkezli Victoria İslam Konseyi’nin (ICV) hazırladığı rapora göre sosyal medyada Müslümanlara yönelik nefret mesajlarının yüzde 86’sı Hindistan, ABD ve İngiltere’den geliyor. Twitter’daki 2 yıllık incelemede Hindistan 871 bin 379 tweetle ilk sırada. 2022 yılındaki bir inceleme ise Twitter’ın bu mesajların yüzde 85’ine göz yumduğunu gösteriyor.
KISA...KISA...KISA...
• Uganda, yakın zamanda ölen bir kişinin testlerinin pozitif çıkmasının ardından Ebola salgını ilan etti.
• İsrail'in Ankara Büyükelçisi belli oldu: Göreve Irit Lillian getirildi.
• Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk Türk uzay yolcusunun eğitim ve uçuş hizmeti için anlaşma imzalandığını duyurdu.
• İBB Başkanı İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın duruşmasından karar çıkmadı.
• Avrupa Merkez Bankası, Avro Bölgesi'nin temmuz ayında 20 milyar avroluk rekor cari açık verdiğini açıkladı.
• İran'da Mahsa Amini'nin, ahlak polisleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolarda 11 kişinin polis tarafından vurularak hayatını kaybettiği belirtildi.
|