Enerji konusunda uluslararası ilişkiler zemini ısınırken, Rusya Devlet Başkanı Putin bu alandaki çıkışlarına devam etti. Avrupa'da gündemde olan petrol fiyatlarına tavan fiyatın enerji maliyetlerini daha da artıracağını belirten Putin, bu kış Avrupa'ya gaz tedarikine hazır olduklarını söyledi ve Rusya'nın kontratlarla bağlanmış arza devam ettiğini ifade etti.
Kuzey Akım'daki sabotajın terör eylemi olduğuna ilişkin herhangi bir şüpheye yer olmadığını söyleyen Putin, buradaki kaybın Karadeniz'e yönlendirilebileceğini belirtti. Putin ayrıca sürpriz bir çıkış yaparak Türkiye'nin Avrupa için en büyük gaz merkezi olabileceğini söyledi. “Türkiye onaylarsa bu fikir hayata geçebilir” diyen Putin’i, Gazprom Başkanı Aleksey Miller, söz konusu merkezi Türkiye ile AB sınırında kurulabileceği yönündeki sözleriyle destekledi.
Cumhurbaşkan Erdoğan, Kazakistan'ın başkenti Astana'da CICA Zirvesi kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. Akkuyu Nükleer Santrali'nin önemine dikkat çeken Erdoğan, “Akkuyu'nun birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir” derken, Putin ise, gaz tedarikinde Türkiye'nin AB için en güvenli güzergah haline geldiğini söyleyerek “Türkiye'yi dünyanın en büyük gaz merkezi haline getirme niyetimizi belirledik” diye konuştu.
[Avrupa’da kriz büyüyor] Almanya'da şirket iflasları enerji kriziyle hızla artıyor. Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının son dönemde yüksek enerji fiyatları, çalışan ücreti ve kredi faiz artışları nedeniyle Eylül'de geçen yıla oranla yüzde 34 artış yaşadığını açıkladı. Bu arada enerji kriziyle karşı karşıya kalan İtalya’da kaloriferlerin günde 5 saat çalıştırılabileceği kararı açıklandı. Fransa'da da hükümet, enerji tasarrufu için tren seferlerini azaltmayı hedefliyor. İsviçre'de, kış mevsiminde enerji sorununun acil durum seviyesine gelmesi halinde tasarruf tedbirlerini uygulamayanların hapis cezasına çarptırılacağı bildirildi.
Türkiye'nin Washington'daki baskısı sonuç verdi. ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi de çıkarıldı. Böylece F-16 anlaşması ile ilgili sınırlayıcı koşulların tamamı tartışma konusu olmaktan çıktı. Tasarı bu şekliyle kongreden geçmesi halinde Türkiye için önemli diplomatik bir zafer olacağı yorumları yapılıyor.
[Perde Arkası] Haziran ayında İspanya’da gerçekleştirilen NATO zirvesinde Erdoğan ve Biden arasında konuşulan F-16 tedarikine yönelik tartışmalar, özellikle Ankara ile Atina arasında yaşanan gerilim ve son zamanlarda Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın diyalog halinde olması sebebiyle alevlenmişti. Yaşanan bu süreçle ilgili Erdoğan’ın ABD’nin Türkiye’ye F-26 savaş uçağı satmaması halinde Ankara’nın Rusya da dâhil olmak üzere başka ülkelerden savaş uçağı tedarik edebileceği mesajı üzerine ABD’den bu kararın çıktığı konuşuluyor.
NATO üyesi 14 ülke ile üyelik başvurusu yapan Finlandiya, Avrupa hava savunmasının güçlendirilmesi için "Avrupa Sema Kalkanı Girişimi" kurulması konusunda uzlaştı. Girişimde yer alan NATO müttefiki ülkeler Almanya, İngiltere, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Slovakya, Slovenya ve Romanya oldu.
Almanya öncülüğündeki girişim, hava savunma ekipmanları ve füzelerini ortak satın almayla Avrupa hava ve füze savunma sistemi kurulmasını hedefliyor. NATO'dan yapılan açıklamada, bu girişimin NATO'nun entegre hava ve füze savunmasını güçlendireceği bildirildi.
Cem Vakfı Yerel Yönetimler Başkanı Esma Ersin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Alevi Bektaşi topluluğuna yönelik açıkladığı kararları desteklediği için görevinden alındığını duyurdu. Ersin, yaptığı yazılı açıklamada, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmasını olumlu bulduğunu ve reform niteliğindeki bu adımı desteklediğini kaydetti.
[Ne olmuştu?] Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülke genelinde inşası tamamlanan 4 cemevinin açılışı, 7 cemevinin de temel atma töreninde konuşmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın kurulacağını açıklamıştı.
Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alırken karşı karşıya kaldığı sorunlar, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Genel Kurulu'nda görüşüldü. Meclisin Türk Grubu, yaşanan sorunları ve çözümlerini içeren bir rapor hazırladı. Görüşmeler sonrası Schengen sisteminde reform çağrısı yapan tasarı AKPM'de oy çokluğuyla kabul edildi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, bu yılın Nansen Mülteci Ödülü'nü eski Almanya Başbakanı Angela Merkel'e verdi. İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen ödül töreninde Merkel, 2015 ve 2016'daki mülteci krizinde Almanya'nın kapılarını 1,2 milyon Suriyeli mülteciye açtığı için 2022 Nansen Mülteci Ödülü'ne layık görüldü.
Ödül töreninde konuşan Merkel, Türkiye'nin bu süreçte Almanya'dan daha büyük yük üstlendiğinin altını çizerek, 'Çok sayıda mülteci, anavatanlarından çok uzağa gitmek istemedi. Bu yüzden Türkiye, Orta Doğu'dan 3,8 milyon mülteciyi ağırladı.' diye konuştu.
[İstanbul’da yeni düzenleme] İçişleri Bakanı Soylu, İstanbul'da Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Sultangazi, Esenler ve Zeytinburnu ilçelerinde yabancılar için ikamet izinlerine kapatıldığını, artık yeni yabancı kaydı yapılmayacağını duyurdu.
KISA...KISA...KISA...
• Mısır Başsavcısı, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve ailesinin devlet hazinesinden çaldığı paranın 700 milyar dolar civarında olduğunu açıkladı.
• Avrupa Parlamentosu'nda konuşan İrlandalı Milletvekili Clare Daly: "Ukrayna'ya daha fazla silah gönderme çağrınızı gülünç buluyorum. Aynı çağrıyı Filistin ve Yemen halkı için asla yapmıyorsunuz."
• Kredi kartı, kredi, karşılıksız çek ve protestolu senet borçları nedeniyle banka kara listesine alınan kişiler için sicil affı çıkarılacak.
• Türkiye Ampute Milli Futbol Takımı, finalde Angola’yı 4-1 mağlup ederek Dünya Şampiyonu oldu.
|