29 Ocak 2021 - Cuma
Bir Altınoluk hizmetidir.
Bu haftaki destekçimiz
Bugün 29 Ocak 2021 - Cuma
Selamunaleykum, hayırlı cumalar.
Dünya genelinde coronavirüs aşılamaları sürerken, küresel sosyal adaletsizliğe yönelik çağrılar artıyor. Pandemi sonrası gündelik hayata damga vuracak dijital değişim ise uzun süre daha konuşulmaya devam edecek gibi görünüyor.
Türkiye’de ve dünyada yaşanan gelişmeler çerçevesinde haftanın önemli olaylarına Altınoluk Gündem’le bakmaya devam ediyoruz.
Keyifli okumalar..
Ayet • Hadis • Nükte
Ayet-i Kerime (Güçlükteki Kolaylık)
"Gerçekten, her güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Boş kaldın mı (hemen) başka bir işe koyul ve yalnız Rabbine yalvar."
(İnşirâh, 6-8)
Hadis-i Şerif (İki Büyük Nimet)
"İki nimet vardır ki, insanların çoğu bu iki nimetin kıymetini bilme noktasında aldanmıslar, hataya düşmüşlerdir. Bunlar, sağlık ve zaman nimetidir."
(Bûhârî, Rikak, 1; İbn Mâce, Zühd 15.)
Nükte (Vaktin Kıymeti)
"En kıymetli varlık, zamandır. Zamanı borç veremezsin, borç alamazsın, nice servetleri versen dünü geriye getiremezsin. Darb-ı meselde denildiği gibi; “Vakitlerle yâkutlar alınabilir, ama yâkutlarla vakit alınamaz.”"
(Osman Nuri Topbaş)
Haberler
Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam tarafından yapılan araştırmaya göre, dünyada en zengin 10 kişinin toplam serveti, koronavirüs salgını sırasında 540 milyar dolar arttı.
Oxfam'a göre bu parayla hem dünyada virüs yüzünden kimsenin yoksullaşmaması sağlanabilir hem de herkese yetecek sayıda aşı satın alınabilir. Rapor ayrıca, dünyadaki en zengin 10 kişinin 9 aylık servet artışıyla tüm dünyanın aşılanmasının mümkün olduğunu ortaya koyuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tesla ve SpaceXin Kurucusu Elon Musk ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan-Musk görüşmesinde, Türkiye'deki kamu ve özel sektör kurumları ile şirket arasında uzay teknolojileri başta olmak üzere farklı alanlarda iş birliğine ilişkin hususlar ele alındı.
[Elon Musk kimdir?] Tesla ve SpaceX şirketlerinin patronu Elon Musk, 185 milyar doları geçen servetiyle, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u 7 Ocak'ta geçerek dünyadaki en zengin insan oldu. 2020’de elektrikli otomobili adeta havalandıran dünyanın bir anda birinci zengin adamı haline gelen Elon Musk’un şirketi Tesla’nın piyasa değeri tarihinde ilk kez 800 milyar dolar sınırını aştı. Hisseleri son 1 yılda yüzde 700 artış kaydederek dikkatleri üzerine çeken Tesla'nın piyasa değeri en son 774 milyar dolar seviyesinde ölçülmüştü.
Pentagon'a bağlı istihbarat servislerinin, mahkeme kararı olmadan Amerikalıların ve yabancıların konum ve hareketleriyle ilgili bilgileri içeren pisayada mevcut veri tabanlarını satın aldığı ortaya çıktı.
İstihbarat analizcilerinin son 2.5 yıldır yürütülen 5 soruşturma kapsamında ek yetkiye ihtiyaç duymadan akıllı telefonlardaki konum ve hareket verilerinin geldiği veri tabanını satın alarak takip ettiği ifade edildi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop: “Gençlerimizin, yaşadığımız çağın sorunlarından sorumlu tutulmasını doğru bulmuyorum. Genç nesli yetiştiren neslin kendisini hesaba çekmesi gerektiğini düşünüyorum.”
Fransız basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yine manşetlerine taşıdı. Türkiye'nin Karabağ ve Libya'da egemenliğini artırdığını yazan Fransız haber sitesi "Erdoğan, Paris'e 3 saat uzaklıkta Osmanlı İmparatorluğu kuruyor. DNA'sını Fatih Sultan Mehmet'ten alıyor” ifadesini kullandı.
TMSF Başkanı Muhiddin Gülal: “FETÖ ile aidiyeti tespit edilen bir kısım şahıslara ait varlıklar TMSF kayyumuna aktarıldı. Bugün itibarıyla bu şirketler ortalama yüzde 65 seviyesinde büyüdüler."
[Küresel Salgın]
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 100 milyon 270 bini,
• Ölüm sayısı ise 2 milyon 157 bini geçti.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 2 milyon 500 bine yaklaştı,
• Ölüm sayısı 25 bin 400 ü geçti.
• Aşılanan kişi sayısı 1.691.796'ya ulaştı.
[Aşı Savaşları] AstraZeneca, Avrupa için daha önce taahhüt ettiği 100 milyon Oxford aşısının yarısını verebileceğini açıkladı. Avrupa Birliği Komisyonu ise karşı hamleyle, Belçika’da üretilen Oxford-AstraZeneca aşılarının AB dışına çıkışına izin vermeyebileceklerini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü: “Şu an az gelişmiş ülkeler aşıları sadece izliyor. Zengin ülkeler aşılamalar yapıyor. Her geçen gün zenginler ve yoksullar arasındaki uçurum daha da büyüyor. Salgın tüm ülkelerde sona erince bitecek, bir bölgede hala varsa bitmiş olmaz.”
[Araştırma] Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre halkın yüzde 44'lük kısmı aşı yaptırmayı düşünmüyor, yüzde 56 ise yaptıracağını belirtiyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 70’i Kovid-19 salgınının ruh sağlığını olumsuz etkilediğini belirtirken, fiziksel sağlığını etkilediğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 54. Katılımcıların yüzde 9’u da salgın nedeniyle psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyor.
[İnfografik] Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle faaliyetlerine ara verilen iş yerlerinin gelir vergisi, stopaj ve KDV beyannamelerinin verilme ve ödeme tarihleri ertelendi.
Pfizer ve Biontech'in geliştirdirdiği koronavirüs aşısının 2. doz sonrası virüse yakalanma oranları açıklandı. Araştırmada, 128 bin 600 kişiye Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği aşının ikinci dozu yapıldıktan bir hafta sonra bu kişilerden yalnızca 20'sine Covid-19 bulaştığı belirtildi.
Kültür • Sanat
Türkiye'nin okuma kültürü haritası yapılan bir araştırmayla ortaya çıkarıldı. Sonuçlara göre; Türkiye’de kitap okuyanların % 45.3’i kitapları rastgele seçip, düzensiz okuyor. Yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. Yüzde 61.5 oranında, tavsiye edilen kitaplar okunuyor. Kitap seçiminde yayınevi tercihi yapılmazken, katılımcıların yüzde 84.2’si “Düzenli olarak izlediğim bir yazar yok” diyor.
Üsküdar’da bulunan tarihi Kısıklı Abdullahağa Camisi’nin minaresindeki 250 yıllık güneş saatinin üstü badanayla boyandı. 2014'te restorasyon öncesi fotoğraflarda görünen güneş saatinin, restorasyon sonrası üstüne boya badana yapılarak kapatıldığı ortaya çıktı. Vakıflar Genel Müdürlüğü ise konuyla ilgili inceleme başlattı.
"Huzur", "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" ve "Beş Şehir" eserleriyle okuyucuların kalbinde yer edinen Türk edebiyatının önemli yazar ve şairlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar, vefatının 59. yılında yad ediliyor.
[İnfografik] Türk edebiyatında bir çınar: Ahmet Hamdi Tanpınar
Gençlere tarihi sevdiren adam Yavuz Bahadıroğlu, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Nesillere okumayı sevdiren, kitapları ile tarih bilinci aşılayan Yavuz Bahadıroğlu, çeşitli yayınevlerinden çıkan eserleriyle milyonlara ulaşmıştı.
[İnfografik] Yavuz Bahadıroğlu mahlasıyla bilinen yazar Niyazi Birinci, çocuklara ve gençlere yönelik kaleme aldığı hikaye ve romanlarını, vefatının ardından sevenlerine miras bıraktı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk mutfağının lezzetlerine, gastronomi rotalarına ve önde gelen restoranlarına ilişkin bilgileri GoTurkey sitesinden meraklılarının ilgisine sundu.
Teknoloji
Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın "Dünyanın En Değerli 500 Markası" araştırmasında, bu yıl yaklaşık 263,4 milyar dolar marka değeriyle Apple, dünyanın en değerli markası olarak tespit edildi. Apple, 2020 araştırmasında 141 milyar dolarla üçüncü sırada yer almıştı.
[İnfografik] Global 500 listesinde şirketlerin 204'ünü ABD'li firmalar oluştururken, 75'inin Çin, 34'ünün Japon, 33'ünün Fransız, 22'sinin Alman, 19'unun İngiliz olduğu görüldü.
Gizlilik sözleşmesi tepki çeken WhatsApp kan kaybediyor. Türkiye’de son birkaç haftada 2 milyon kullanıcı WhatsApp'ı telefonundan sildi. Hali hazırda pek çok kişi WhatsApp'ı silmese de mesajlaşma tarafında diğer uygulamaları kullanmaya başladı.
Dünyanın en büyük sosyal medya platformu olan Facebook’ta yer alan bir açık yüzünden Türkiye'den 19 milyon ve dünya genelinde 533 milyon kullanıcının telefon numaraları Telegram üzerinden satışa çıkarıldı.
Avrupa Birliği, dört teknoloji devi Amazon, Apple, Facebook ve Alphabet’in yöneticilerini, 1 Şubat’ta Brüksel’e davet etti. Avrupa Komisyonu, şirketlere rakipleriyle adil bir şekilde yarışma ve sahte haberler ve zararlı içeriklerle daha fazla mücadele etme çağrısı yapacak. Aksi takdirde ağır para cezaları gelebilir.
Aile • Sağlık
Türkiye'de diğer ülkelerin aksine en çok çay tüketiliyor. Yaklaşık 100 yıldır kişi başı yıllık 3,5 kilogram tüketilen çay ile dünyada en çok çay tüketen ülke olarak biliniyoruz. Ancak her şeyde olduğu gibi çayın da fazla tüketiminde zararı olabiliyor. Dozunda ve kararında içilen çay ise kalbi korumaya yardımcı oluyor.
[Sağlık turizminin merkezi Türkiye] Türkiye güvenli turizm ile 2020 yılını, rakiplerine oranla daha az kayıpla atlattı. Bunda önemli etkenlerden biri de sağlık turizmi oldu. Geride bıraktığımız yılda 1 milyon 200 bin turist, tedavi için Türkiye'yi tercih etti.
Yaklaşık 15 yıldır devam eden bir araştırmaya göre, ekonomisi iyi olan ülkelerde yaşanan hava kirliliğinin bireylerde kalıcı görme kaybına neden olduğu ortaya çıktı: 2040'a kadar 300 milyon insanı kör edebilir
Her ne kadar günümüzde bebeklerine doğrudan ninni söylemek yerine annelerin bu ninnileri daha çok telefonlardan açtığı görülse de yine de bebek ninnileri annelerin bebekleriyle iletişimlerini kuvvetlendirmelerinin en önemli yoludur.
Gönüllü Haberler
Hüdayi Sosyal Girişimcilik Akademisi’ne ön kayıtlar devam ediyor. Üç ay süren ve kendi yeteneklerinizi keşfetme imkanı sunan girişimcilik eğitimi ön kayıt için tıklayınız.
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğiyle yürütülen eğitim faaliyetleri çerçevesinde Suriye'nin Azez bölgesindeki Ömer Bin Abdülaziz Camii'nde hafızlık eğitimi alan 105 öğrenci hafızlıklarını tamamladı.
TİKA, Filistin ve Suriyeli mülteci çocukların yanı sıra ihtiyaç sahibi Lübnanlılar için de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu "Lübnan Birleşik Gençlik Projesi (ULYP)" kampüsüne güneş enerjisi sistemi kurdu.
Derin Okuma
[Altınoluk'tan] Korona Yılının Ardından Dünya Jeopolitiği: “Türkiye, dış politika tercihlerini yalnız kalmama endişesinden yana değil, hem insani olandan hem de menfaatlerini korumaktan yana kullandı.”
[Görüş] Kültürel Bağımsızlık Neden Önemli?: “Bireyin özgürlüğü siyaset ve ekonomi alanında hareket eden farklı aktörler arasında kurulacak dengelerin bir sonucudur. Ne devlet ne de şirketler ya da sivil toplumun diğer kültürel unsurları özgürlüklerin tek başına garantisidir.”
[Analiz] Washington Orta Doğu’da saatleri geriye alıyor: “Trump’la yaşadığı “derin görüş ayrılıkları” nedeniyle 22 Aralık 2018 tarihinde DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilciliği görevinden istifa eden Brett McGurk, yeni başkanın ekibinde “Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü” olarak sahneye geri döndü.”
[Analiz] Kara kıta Afrika'da güç mücadelesi - Çin: “20'nci yüzyılın sonlarına doğru ham madde zengini Afrika'dan çekilen sömürgeci güçlerin yerine, kıtanın en fazla ihtiyaç duyduğu alanlarda etkin pozisyon alan Çin yerleşmeye başladı.”
Haftanın Fotoğrafı
Coronavirüs için aşılamaların yaygınlaşmasıyla birlikte rahatlama dönemine dair planlamalar sürerken, Avrupa'da maske ve kısıtlama karşıtı gösteriler sürüyor.
Dua
Bir Saniye...
[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/
Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz. TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul |