16 Nisan 2021 - Cuma

Altınoluk

 

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 16 Nisan 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizlerin istifadesine sunduğumuz yeni bir Altınoluk Gündem ile karşınızdayız.

Haftanın önemli haberleriyle birlikte bu hafta Derin Okuma kategorimizde Mübarek Ramazan ayıyla ilgili bir dosya çalışmamız da yer alıyor. Bu vesileyle tüm abonelerimizin Ramazan- Şerifini tebrik ederiz… Keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Allah Yolunda İnfak)

Mallarını Allah yolunda infak edenlerin örneği yedi başak bitiren, her bir başakta yüz tane bulunan bir tek tanenin örneği gibidir. Allah, dilediğine kat kat arttırır. Allah (ihsanı) bol olandır, bilendir.
(Bakara 261)


Hadis-i Şerif (Gerçekten Sahip Olduklarımız)

“Ademoğlu, malım malım deyip duruyor. Ey âdemoğlu! Yeyip tükettiğin, giyip eskittiğin veya sadaka olarak verip sevap kazanmak üzere önden gönderdiğinden başka malın mı var ki?”
(Müslim, Zühd 3-4)


Nükte (Gerçek Vefa)

"Vefâsını göreceğimiz evlât, Allah yolunda yetiştirdiğimiz, ardımızdan bize sadaka-i câriye olacak evlâttır. Vefâsını göreceğimiz dost, Allah için sevip zor zamanlarında kardeş olduğumuz dosttur. Vefâsını göreceğimiz dünya malı da, şimdiden infâk ederek âhirete gönderdiklerimizdir"
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile İstanbul'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna-Rusya sınırında tırmanan gerginliğin yatışmasını temenni ettiklerini söyleyerek, "Her tür desteği vermeye hazırız" dedi. Erdoğan, Zelenskiy ile görüşmesinden bir gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, Türkiye'yi Ukrayna'ya tedarik ettiği İHA'larla ilgili uyardıklarını' söyledi. Lavrov, ABD'nin Karadeniz'e savaş gemisi göndermesini de eleştirdi. Karadeniz’de yer alan ABD gemileri ise geçiş için Boğaz’ı kullanmayacaklarını Türkiye’ye bildirerek sabit kaldı.

Ukrayna merkezinde Türkiye-Rusya-ABD hattında neler oluyor? Sekiz maddede Rusya-Ukrayna krizinin dünü, bugünü ve Türkiye'nin durumu.


AK Parti, 2023 seçimlerinde ilk defa oy kullanacak gençlere yönelik yeni projeler hazırladı. Bunlar arasında ‘İlk oy ilk heyecan’ projesi de bulunuyor.

AK Parti tarafından daha önce yapılan bir çalışmada gençlerin oy kullanmasında ailelerinin yüzde 75 etkisinin olduğu belirlenmişti. AK Parti, bu çalışmayı da göz önüne alarak genç seçmenlerin aileleriyle bire bir temas kurmayı hedefliyor.


Dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Atılan her bir gıdanın üretiminde harcanan su da düşünüldüğünde, israfın boyutu katlanıyor.
Gıda israfının yüzde 56'sı gelişmiş ülkeler tarafından gerçekleştiriliyor. Son 5 yıla bakıldığında Türkiye'de yıllık ortalama 26 milyon ton gıda israf ediliyor. Bir kamyonun 10 ton çöp taşıdığı hesap edersek, bu da yılda 2,5 milyon kamyondan fazla gıdanın çöpe atıldığını gösteriyor.


Dünyadaki yetim ve öksüz çocuklardan oluşan bir ülke kurulsa nüfuslarıyla 3'ncü sırada yer alacaklar. Sayıları, resmi rakamlara göre 200, gayri resmi rakamlara göre ise 400 milyonu aştı. Her yıl bu çocuklardan 2 buçuk milyonu ise suç çetelerinin eline düşüyor.
Rapora göre Türkiye'de 350 bin yetim var. Yıllardır iç savaşın sürdüğü Suriye'de ise bu rakam 1 milyonu buldu.


Türkiye, 1 milyar avroyu aşan karasal rüzgar enerjisi yatırımlarıyla 2020'de Avrupa'da en fazla yatırım yapan ülkeler sıralamasında ilk beşte yer aldı.


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Pinterest'in 19 Ocak'ta başlatılan reklam yasağının, temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmesi nedeniyle kaldırılmasına karar verdi.


Arama ve turizm sorgularında kendini öne çıkarmakla suçlanan Google hakkında başlatılan Rekabet Kurulu soruşturmasında karar açıklandı. Buna göre Google'a 296 milyon 84 bin lira idari para cezası verildi.


Süveyş Kanalı’ndaki kaza sonrası tüm dünya alternatifler üzerine düşünmeye başlarken, Türkiye’de açıklandığı günden itibaren çok tartışılan Kanal İstanbul Projesi, 103 amiralin muhtıra girişimi sonrası başka stratejik açıdan bir kez daha gündeme geldi.

50 Soruda Kanal İstanbul nedir? Ne değildir?

Artıları ve eksileri ile Kanal İstanbul…


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 140 milyona,
• Vefat sayısı ise 3 milyona yaklaştı
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 850 milyona yaklaştı.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 4 milyonu geçti,
• Vefat sayısı 35 bine yaklaştı
• Verilen toplam doz sayısı 19.708.934 oldu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ramazan ayının ilk iki haftasında kısmi kapanma uygulamasına geçiyoruz” diyerek yeni tedbirleri açıkladı.


Türkiye bugüne kadar 28 milyon doz COVID-19 aşısı temin etti. Mayıs sonuna kadar 100 milyon doz COVID-19 aşısının Türkiye'ye ulaşması bekleniyor.


Çocuğu Covid-19 olan ailelere kritik uyarı: Çocuğunuzun yanındayken çift maske takmalı ve maskenizi aynı şekilde her 4-6 saatte bir veya ıslandığında hemen değiştirmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.


DSÖ: Kovid-19'dan hastanede yatanların büyük kısmı diyabet.


Kültür • Sanat

Portre

 

Türk fikir ve edebiyat hayatı 20’nci yüzyılın başından itibaren dergilerle şekillenmeye, dergiler üzerinde ilerlemeye başladı. Bugün Türkiye’de söz sahibi olmuş ne kadar fikir adamı, şair ve yazar varsa hepsinin yolu dergilerden geçti.


Mimarlık tarihine, yapmış olduğu eşsiz eserlerle damga vuran Mimar Sinan, vefatının 433. yılında yad ediliyor.

Çağları aşan mimari deha Mimar Sinan, eserlerindeki ustalık, mühendislik ve ince işçilikle vefatının 433. yılında da hayranlık uyandırmaya devam ediyor.


19 yıl önce Adana Ulu Camii'nden çalınan 500 yıllık 223 karo İznik çinisinden 2'si, İngiltere'deki müzayedenin kataloğunda tespit edildi. Türkiye, 500 senelik tarihi çinilerin satışını yaptığı operasyonla durdurdu.


Teknoloji

Teknoloji

 

Global Web Index'in son araştırmasına göre 55-64 yaş aralığındaki insanların oyun oynama oranı tarihin en yüksek seviyesinde ve 2018'den bu yana %32 büyüdü.

Türkiye’de 66 milyondan fazla internet kullanıcısı var. Gaming in Turkey’nin Türkiye Oyun Sektörü 2020 Raporu’na göre, bu kullanıcıların yüzde 84’ü en az bir mobil oyun oynuyor. İstatistikler yetişkinlerin yüzde 79’unun mobil oyun oynadığını gösteriyor.


We Are Social, tüm dünya ile birlikte Türkiye'nin de internet ve sosyal medya kullanım alışkanlıklarını raporladı. Detaylara göre günde yaklaşık 7,5 saatimiz internette, bunun neredeyse 3 saati sosyal medyada geçiyor.


İnternet, artık en temel gereksinimlerden biri. Ancak dünyanın yarısı internet hizmetlerine hala ulaşamıyor. Teknoloji devleri ise bu sorunu çözmek için ilginç projeler üzerinde çalışıyor. İşte dünyayı birbirine bağlamak için ortaya çıkan o projeler…


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Günlük beslenme rutininde yoğurttan vazgeçmeyenlerin kendilerine yaptıkları iyilik say say bitmiyor. İşte günde 'en az 1 kase' yoğurt yemenin 9 faydası…


Yapılan araştırmalara göre, günümüzde yaşam boyu bir psikolojik rahatsızlığa yakalanma ihtimalimiz %30; bu da her dört kişiden birinin, yaşamı boyunca bir psikolojik rahatsızlık geçirmesinin söz konusu olduğunu gösteriyor.


Türkiye'de fazla kilolu ve obeziteli bireylerin sayısı giderek artıyor. DSÖ tarafından en son yayınlanan raporda Türkiye, Avrupa'da yetişkin nüfusta obezitenin en yüksek olduğu ülke oldu.


Binlerce hasta incelendi: Günde 3 fincan kahve kanser riskini yüzde 52 azaltıyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Hüdayi Vakfı, Ramazan ayı münasebetiyle için başlattığı kampanya ile Türkiye’de ve dünyanın dört bir köşesinde ihtiyaç sahiplerinin ve Kur’an talebelerinin yüzünü güldürüyor.


Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde Beşşar Esed rejiminin saldırıları sonucu yerlerinden edilen sivillerin sığındığı kamplarda ilk iftar yoksulluğun pençesinde yapıldı.


Türkiye Diyanet Vakfı, Çad’da da ihtiyaç sahiplerini unutmadı. Osmanlı torunlarına ramazan yardımı ulaştırdı.


Türkiye yardımlarıyla milyonlarca insanın yüzünü güldürecek: Ramazanın bereketi dünyayı saracak.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

[Altınoluk’tan] Dünyaya Karşı Oruç: Gariplik “Dünya hayatı bir yolculuktur. Bu geçici âlemde kimse gibi biz de kalıcı değiliz. Seferimiz esas yurdumuza dönmek içindir. Hayat, o esenlik yurduna tekrar liyakat kazanmamız için verilmiştir. Dolayısıyla dünyadaki muvakkat ömrümüzü bir takva mektebi yapmak ve son nefesi ne yapıp edip Müslüman olarak vermek asli hedefimizdir.”


Ramazan Beşeri İnsan Eder: “Ramazan, topraktan yaratılan ham beşerin pişip insan-ı kâmil yolunda mesafe kat etmesi, yanlış yollara sürüklenmişse sırat-ı müstakime erişmesi için önemli bir fırsattır. Bu fırsat yılda bir defa gelen mühim bir nimettir. Ancak kim bilir. Belki de bu nimete bir daha kavuşamayacağız. Onun için her ramazanı son ramazanımız bilmeli.”


M. Yaşar Kandemir’in kaleminden: “Efendimizin Ramazan Hayatı”


Ramazan ayının başlamasıyla Kabe’de ilk teravih namazı eda edildi. Teravih namazı sosyal mesafe kullarına uygun olarak kılındı. Riyad yönetimi, ramazan ayında Mescid-i Haram'da, sadece koronavirüs aşısı olan veya koronavirüs geçirip iyileşen kişilerin umre yapabileceğini duyurmuştu.


Kâbe-i Muazzama farklı dönemlerde hastalık, zorbalık ve savaşlar nedeniyle kapatılmıştı. Kimi zaman ise doğal afetler sonucu zarar gördüğünü biliyoruz. Taş taş dizilip tekrar inşa edilen, kimi zamansa baskına uğrayan, soyulan, hakarete kalkışılan yeryüzünün kalbi Kâbe’nin tarihine yolculuğa çıktık…


Ramazan ayı dünyanın farklı yerlerinde karşılandı. Dünya, Ramazan ayına böyle giriş yaptı…


Ülkelere göre oruç tutma süreleri: Ramazan ayında oruç tutma süreleri, kuzeyden güneye azalan gün ışığı sürelerine bağlı olarak, güneydeki yerleşimlerden kuzeydeki yerleşimlere gidildikçe artıyor.


Aç kalmak karakteri ve ahlakı nasıl etkiliyor? İslam dünyasının en önemli alimlerinden İbn Haldun’a göre aç kalmanın da çok yemeninde zeka, karakter ve ahlak üzerinde etkisi var.


Sahura kalkmadan oruç tutmanın vücuda verdiği zararlar listesi bir hayli kabarık. Uzmanlar, sahursuz orucun etkilerinin kişiden kişiye değişebileceğini söylüyor ancak sahur yapmanın sağlık için şart olduğunun da altını çiziyor.


Uzmanlar, Ramazan’ın dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulanması halinde insanların daha sağlıklı olmasına yardımcı bir ay olduğunu söylüyor.


Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunca, oruca zarar vermeyen tedavilere değinilen bir açıklama yapıldı. Açıklamada, aşının da bu tedaviler arasında olan bir yöntem olduğu dile getirildi.


Haftanın Fotoğrafı

Dua


ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) düzenlediği "Dünya Turnuvası" adlı fotoğraf yarışmasında, uzaydan çekilen Van Gölü fotoğrafı birinci oldu.

Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: