Türkiye bayram haftasını “mülteci” konusunu bir kez daha tartışarak geçiriyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun "İktidara geldiğimizde ülkelerine göndereceğiz" dediği Suriyeli sığınmacılarla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan cevabı sert oldu: “Bu ülkede iktidarda olduğumuz sürece, bize sığınan Allah'ın kullarını katillerin kucağına atmayız.”
[Neler Yaşanabilir?] 3.5 milyonu aşkın Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’de son bir hafta içerisinde yaklaşık bin 500 Afgan göçmen gözaltına alındı. Reuters haberine göre, “Türkiye potansiyel bir göç akınından endişeli. Birleşmiş Milletler, bu yıl 3.5 milyon Afgan'ın evlerinden zorla çıkarıldığını tahmin ediyor. Diğer yandan Afganistan Cumhurbaşkanı Gani’ye göre, ülkesinden 10 milyondan fazla kişi göç etmek zorunda kalabilir.
Ülkelerinde 2011'de başlayan iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan, barınma ve gıda ihtiyaçları büyük ölçüde giderilen yaklaşık 3 milyon Suriyeli için, eğitim ve entegrasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.
[Raporlar ne diyor?] Birleşmiş Milletler raporlarına göre, dünyada zorla yerinden edilmiş insan sayısı 70 milyonu geçerken her 2 saniyede bir kişi çatışmalar sebebiyle bu durumla karşı karşıya kalıyor. Rapora göre; - Toplam 25,9 milyon mültecinin 6,7 milyonla yüzde 57’sini Suriyeliler oluştururken, mültecilerin 3'te 2'si 5 ülkeden geliyor. - Suriye'yi 2,7 milyonla Afganistan, 2,3 milyonla Güney Sudan, 1,1 milyonla Myanmar ve 949 bin 700 kişi ile Somali izliyor. - Suriyelilerin yarısından fazlasına Türkiye ev sahipliği yaparken, 944 bin Lübnan'da, 676 bin Ürdün'de ve 252 bin Irak'ta Suriyeli bulunuyor.
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47'nci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliklere katılmak üzere Kıbrıs'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kıbrıs'ta Kıbrıs Türk Devletinin en kısa zamanda geniş bir tanınırlığa sahip olması için her türlü gayreti sergileyeceğiz." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Kıbrıs barış görüşmelerinin ancak "iki devlet" arasında gerçekleşebileceğini söyleyerek, "egemen eşitlik temelinde iki devletli çözüm" tezini tekrarlamıştı. Erdoğan ayrıca, 1974'teki Kıbrıs Barış harekatı sonrası 'hayalet kent' görünümüne kavuşan Kapalı Maraş bölgesinin bir kısmının da yeniden yerleşime açılacağını duyurmuştu.
[Ne Olmuştu?] 1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilen ve yerleşime kapatılan Maraş'ın kademeli olarak açılım süreci 2020 Ekim’de başlamıştı. 46 yıldır kapalı olan Maraş'ın kamuya ait olan sahil kısmı kullanıma açılarak gazetecilere gezdirilmişti.
Washington Post, telefonlarına; içerik, kamera ve ses özelliklerine erişim sağlayan Pegasus korsan yazılımı yüklenmiş liderleri açıkladı. Listede Fas Kralı Muhammed, Fransa Devlet Başkanı Macron, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Pakistan Başbakanıu İmran Khan ve eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin aralarında olduğu 34 ülkeden 600’den fazla hükümet yetkilisi ve siyasetçi var.
Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) son verilerine göre son bir yılda yüzde 32'lik artışla konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke Türkiye. Son bir yıl içerisinde kira artışında da yine Türkiye ilk sırada; 2020 ile 2021 arasında Türkiye genelinde kiralar yüzde 9,4 oranında arttı.
Hafta boyunca dünyanın farklı noktalarından sel afeti haberleri geldi. Avrupa'da 855 köy yaşanan su taşkınları ve heyelanlar sebebiyle büyük hasar görürken, bir çok bölgede OHAL ilan edildi. Çin'de ise son yılların en büyük sel felaketi yaşanıyor. Selde 2 baraj ve 22 köprü çöktü. 1 milyon 800 bin kişi tahliye edilirken afetin faturası 7 milyar doları aştı. Türkiye'de de Rize ve Artvin'e yaşanan sel felaketlerinde büyük maddi hasar oluşurken, bölgede önceden alınan önlemlerle tehlikenin boyutu kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
[Küresel Salgın]
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre; Dünya genelinde; • Vaka sayısı 192 milyonu , • Vefat sayısı ise 4 milyon 100 bini geçti • Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 3.756.278.821 oldu. Türkiye’de ise; • Vaka sayısı 5 milyon 550 bini , • Vefat sayısı 50 bini geçti • Verilen toplam doz sayısı 64.566.892 oldu.
COVID-19 vakalarına ilişkin verilerin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, dünya genelinde virüs bulaşanlardan 175 milyon 57 bin 808'i iyileşti.
Çin hükümeti, Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19'un kaynağı ile ilgili yapacağı soruşturmanın ikinci safhasında, Vuhan'daki laboratuvardan sızma ihtimalinin de araştırılacak olması nedeniyle soruşturmada yer almayacağını duyurdu.
Bilim insanları hesapladı: Hindistan'da Covid-19 nedeniyle ölenlerin gerçek sayısı 4,7 milyon. Uzmanlar, salgında milyonlarca kişinin ölmesini, ülkede 1947 yılında tanık olunan "bölünme ve bağımsızlık"tan sonraki en kötü insani trajedi olarak tanımladı.
|