Ve Amerika Birleşik Devletleri, 11 Eylül 2001’de ikiz kulelere yapılan saldırılarının ardından işgal girişimine başladığı Afganistan’dan çekiliyor. ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Afganistan'daki askeri misyonunun 31 Ağustos'ta sona ereceğini açıkladı.
[ABD'nin Afganistan bilançosu: 20 yıllık işgalde neler yaşandı?] 11 Eylül saldırılarının ardından ABD, tıpkı Irak’ta olduğu gibi Afganistan'a da asker göndermiş, bu ülkelerde yargısız infazla yüzbinlerce insanı katletmişti. 20 yıl süren ABD işgali döneminde Afganistan'da istikrar sağlanamadı. Taliban ile mücadele için milyarlarca dolar harcayan ve 2 bin 500 askerini kaybeden ABD, bir türlü hedeflerine ulaşamadı.
Biden, Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekilmesi ile ilgili kararını Nisan ayında açıklamış ve çekilme tarihi olarak 11 Eylül 2021'i işaret etmişti. Fakat Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesi daha kısa sürdü. Taliban güçleri yönetimi ele geçirmek için başkent Kabil’e yönelirken ülkede büyük panik oluştu ve Taliban tek bir kurşun atmadan kontrolü sağladı.
ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi sonrası tüm dünyada büyük panik yaşanırken, bir çok ülke vatandaşlarını ülkeden çıkarmak için seferber oldu. ABD’nin ülkedeki personelleri ile birlikte yardımcı elemanların da yurtdışına çıkarılacağını duyurmasının ardından Kabil Havalimanı’nda büyük karmaşa yaşandı, onlarca kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.
Kabil Havalimanı’nda yaşanan kaostan tüm dünyaya yansıyan görüntüler üzerine uzun süre düşünülecek bir tabloyu ortaya çıkardı. Ülkeden kalkacak uçaklara binmek için birbiriyle mücadele eden binlerce Afgan can pazarına katıldı.
Afganistan'ı terk etmek isteyenler havaalanında piste girerek kargo uçaklarının kanatlarına ve tekerlerine tutundu. Saniye saniye kaydedilen görüntülerde iki Afgan’ın feci ölümü görülebiliyor.
[İnfografik] Afganistan'daki savaşa ayrılan bütçe, ABD'nin eski Başkanı Barack Obama döneminde zirve yaptı. 2001 yılında 23 milyar dolar, 2011 yılında 107 milyar dolar harcandı. ABD’nin Afganistan, Pakistan ve Irak'taki savaşlara 5,9 trilyon dolar harcadığı açıkladığı tahmin ediliyor.
[İnfografik] ABD'nin Afganistan işgali en çok çocukları etkiledi: Halihazırda devam eden savaş nedeniyle 3,7 milyon çocuk eğitimden mahrum bırakıldı. İç savaştan geriye kalan patlayıcılar sebebiyle hayatını kaybedenlerin yüzde 84'ünü çocukların oluşturuyor.
Afganistan’da yaşanan gelişmelerle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, iki ülke arasındaki güçlü tarihi beşeri kültürel bağlara dikkat çekerek, "Afgan halkının İstiklal Savaşı'mızda verdiği maddi manevi desteği unutmamız mümkün değildir.” dedi. Taliban yöneticilerini kabul edebileceğini dile getiren Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Afgan halkının huzuru, bu ülkede yaşayan Türk soydaşlarımızın selameti ve ülkemizin çıkarlarının korunması noktasında her türlü iş birliğine hazırız. Taliban yöneticilerinin yaptığı itidalli ve ılımlı açıklamaları memnuniyetle karşılıyoruz.”
Kastamonu, Sinop ve Bartın'da yaşanan sel felaketi sonrası hayatını kaybedenlerin sayısı 77'ye yükseldi. AFAD'dan yapılan açıklamada, Kastamonu'da 26, Sinop'ta 8 olmak üzere toplam kayıp ihbarı sayısı 34 olduğu ifade edildi. 20 kişinin hayatını kaybettiği Ölçer Apartmanı’nın müteahhidi tutuklandı. AFAD aynı zamanda yangın ve sel afetleri dolayısıyla başlatılan yardım kampanyasına yapılan bağış miktarının 132 milyon 841 bin 830 liraya ulaştığını bildirdi.
[Video] Giresun'daki sel felaketini Meteoroloji ve Afet Yönetimi Uzmanı İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu yorumluyor: “Dere ıshalı için yapılan duvarlar taşkınlara neden oluyor.”
[Video] Bozkurt’taki taşkının ardından sosyal medyada, bölgedeki hidroelektrik santralinin sularının sel felaketine yol açtığına dair iddialar ortaya atıldı. Gazeteciler, bölgedeki HES’i görüntüleyerek iddiaların asılsız olduğunu ortaya çıkarırken, HES’in su bulunduran bir barajının dahi olmadığı belgelendi.
17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nin ardından 22 yıl geçmesine rağmen, Zorunlu Deprem Sigortası bulunmayan konutların oranın yüzde 42'yi bulduğu açıklandı. Türkiye'de 7,4 milyon konutun deprem sigortası bulunmuyor.
[Neler Yapıldı?] Depreme karşı kentsel dönüşüm kapsamındaki alanlarda, "riskli alan", "rezerv yapı alanı", "kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı", "yenileme alanı" ve "riskli yapılar" belirleniyor. Kentsel dönüşümle 775 bin 339 konut ve iş yeri yenileniyor.
Enflasyon Rakamları (Temmuz 2021) TÜİK tarafından açıklandı. Buna göre Temmuz ayında TÜFE aylık %1,80 artarken, yıllık bazda enflasyon %18,95 oldu. Temmuz ayının zam şampiyonu ise fiyatı %29,42 artan “yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar” oldu.
[Küresel Salgın]
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre; Dünya genelinde; • Vaka sayısı 209 milyonu , • Vefat sayısı ise 4 milyon 390 bini geçti • Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 4.837.763.594 oldu. Türkiye’de ise; • Vaka sayısı 6 milyon 138 bini , • Vefat sayısı 53 bini geçti • Verilen toplam doz sayısı 87.200.733 oldu.
Dünya genelinde 4 milyar 760 milyon dozdan fazla Kovid-19 aşısı yapıldı. Türkiye, toplam aşı sayısı bakımından dünyada 8. sırada yer aldı.
[1 yıldır yayımlanmayan araştırma] Covid-19 salgınında laboratuvar - doğa tartışması sürerken yeni bir araştırma Wuhan'da yıllardır corona virüs taşıyıcısı hayvanların satıldığını ortaya koydu. Aralarında köpekler ve rakunların da bulunduğu hayvanlar 10 yıla yakın bir süre pazarda satıldı.
Sağlık Bakanı Koca, son bir haftada vaka sayısı en çok artan illeri açıkladı: “Batman, Bayburt, Aksaray, Gümüşhane ve Ardahan.. Risk haritasında düşük riskli il sayısı 33'e çıktı.
|