Yargıtay 16. Ceza Dairesi, tarihe kara bir leke olarak geçen 28 Şubat süreciyle ilgili davada "darbeye teşebbüs" suçundan 14 sanığa verilen müebbet hapis cezalarını onadı. Mahkeme, aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu isimlerin cezalarını kesinleştirdi.
Başsavcılık mahkeme kararında infaza engel bir durum görmedi. İnfaz erteleme talepleri reddedilen sanıklar hakkında yakalama kararı çıkartıldı.
28 Şubat’ın azılı aktörleri Çetin Doğan ve Çevik Bir tutuklanarak önce Muğla Cezaevi'ne gönderildi. Dönemin MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç Fenerbahçe Orduevi'nde, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, dönemin Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı emekli Koramiral Aydan Erol ve dönemin Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanı ve Başbakan Askeri Başdanışmanı emekli Tümgeneral Kenan Deniz ise ikametlerinde gözaltına alındı.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, hapis cezası kesinleşen darbecilerin rütbelerinin sökülmesi ve er statüsüne düşürülmeleri için Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na yazı gönderdi.
[Davanın arka planı] 28 Şubat davasında bugüne kadar 68 sanık beraat etti. 10 sanık için zaman aşımının dolması, 4 sanık için de ölmüş olmaları nedeniyle dava düşürüldü.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Temmuz 2021'de darbeye teşebbüs suçundan 14 sanığa verilen müebbet hapis cezasını onadı. Kararın ulaşmasının ardından davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi aralarında, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu isimlerin cezalarını kesinleştirdi.
[Hafızalardaki kara leke 28 Şubat] Kadınların başörtüsü olduğu için okullara sokulmadığı, var olan toplumsal düzeni korku ve tehlike mantığına endeksleyen kararların kâğıda döküldüğü günün adıdır 28 Şubat. Türk siyasi tarihinin karanlık sayfalarında yerini alan ve "Postmodern darbe" olarak nitelendirilen 28 Şubat’ta rol alan sivillerin yargılanması konusu muğlaklığını koruyor.
[28 Şubat'ta ekonomi de 'darbe' aldı] Postmodern darbe nedeniyle 1997-2000 döneminde sermaye kesimine 34 milyar dolar fazladan faiz ödenirken, dolar/TL paritesi 5,5 kat, faiz giderleri 9,4 kat arttı.
Pandemi sonrası normalleşme süreci devam ediyor, okullar 6 Eylül’de açılıyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer açıklamasında “İnşallah 6 Eylül 2021 tarihi itibariyle tüm kademelerde haftada 5 gün yüz yüze eğitime başlıyoruz. Hedefimiz sağlık koşulları aksini gerektirmediği sürece salgın öncesinde olduğu gibi okullarımızda tam zamanlı yüz yüze eğitime devam etmektir” dedi.
6 Eylül'de açılacak okullarda salgın tedbirleri kapsamında çalışmalar da hızlandırılırken, öğretmenlerin yüzde 17’sinin hiç aşı yaptırmadığı belirtildi. Öğretmenlerin en az bir doz aşı olma oranı, 24 Ağustos itibarıyla yüzde 83,3'e. Hiç aşı yaptırmayan öğretmenler oranı 16,7. Öğretmenlerin iki doz aşı olma oranı ise yüzde 72,2 oldu. Öte yandan, iki doz aşısını olmayan öğretmenlerin haftada 2 gün PCR testi vermeleri gerekecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası rezervlerinin 109 milyar dolar seviyesinde olduğunu ve süreci tamamlanan işlemlerle önümüzdeki günlerde 115 milyar doların üzerine çıkacağını açıkladı. En düşük memur maaşının 4 bin 348 liradan 5 bin 700 liraya yükseltildiğini belirten Erdoğan, ''Kamu işçilerimizden sonra memurlarımızı da enflasyona ezdirmeme sözümüzü yerine getirdik'' dedi.
[Rezervlerde son durum] Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri, 6 Ağustos haftasında bir önceki haftaya kıyasla 3 milyar 290 milyon dolar artarak 105 milyar 721 milyon dolardan 109 milyar 10 milyon dolara çıkmıştı. Böylece toplam rezervler 11 Mayıs 2018'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
İnternet üzerinden oda ve ev kiralama hizmeti veren Airbnb, 20 bin Afgan sığınmacıya, dünyanın farklı ülkelerine yerleşmelerine yardımcı olmak için ücretsiz konaklama hizmeti vereceğini açıkladı. Şirketin CEO'su Brian Chesky, Afganistan'daki gelişmeleri "zamanımızın en büyük insani krizlerinden biri" olarak niteledi.
Avrupa ülkeleri, Afganistan’dan yaşanacak olası göç akınlarına karşı sorumluluğu Türkiye’ye yıkmaya çalışırken Estonya Başbakanı Kaja Kallas, ülkesinin Afganistan'dan tahliye edilen 10 kadar mülteciyi kabul etmeye hazır olduğunu söyledi. Açıklama bir anda sosyal medyada gündeme otururken, Estonya hükümeti, daha sonra bu sayının 30'a çıkartıldığını duyurdu.
[İnfografik] Ülkelerindeki iç savaş veya karışıklıklardan kaçarak Türkiye'ye gelen 3 milyondan fazla sığınmacının sayısı, 61 ülkenin nüfusunu geçiyor.
[Küresel Salgın]
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre; Dünya genelinde; • Vaka sayısı 213.752.662 • Vefat sayısı 4.459.381 • Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 4.953.887.422 oldu. Türkiye’de ise; • Vaka sayısı 6.273.681 • Vefat sayısı 55.212 • Verilen toplam doz sayısı ise 90.405.737 oldu.
Yeni tip Koronavirüs aşısının üçüncü dozu için ABD'de onay başvurusuna hazırlanan ilaç şirketi Pfizer, üçüncü doz aşının Covid-19'a karşı antikor üretimini ikinci doza göre üç kattan fazla artırdığını açıkladı.
Sağlık Bakanı Koca, iki hekimin hayatını kaybettiğini açıkladı: "İki arkadaşımız Covid-19’a yenildi. Operatör Dr. İlhami Atılgan 55, Patolog Dr. Murat Tad 49 yaşındaydı. Kayıtlarımızdan maalesef, iki değerli hekimin aşı olmadığını öğrendik."
Yan yana oturulacak yerlerde aşı olmayanlardan PCR testi istenebilecek. Sinemaya, tiyatroya gitmek, uçağa, şehirlerarası otobüse binmek isteyenler aşısını yaptırmadıysa PCR testi yaptıracak...
|