|
Bir Altınoluk hizmetidir.
|
Bugün 3 Eylül 2021 - Cuma
Selamunaleykum, hayırlı cumalar.
Küresel salgının etkisinin bir türlü kırılamaması ve okullarda yüz yüze eğitimin bazı kademelerde yüz yüze olarak başlamasının ardından Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden biri bir kez daha “pandemi” oldu. Kamuoyu, bir taraftan artan rakamları konuşurken, ekonomik göstergeler önümüzdeki sürecin değişen şartlara ayak uydurabilenler için nispeten fırsatlar ortaya koyduğunu doğruluyor.
A Gündem’de her hafta olduğu gibi, Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmelerin arka planına bakıyor, detaylara eğiliyor, analizler ve raporlarla medya okur yazarlığımızı besliyoruz.
Haftaya yeniden görüşmek üzere…
|
Ayet • Hadis • Nükte
|
Ayet-i Kerime (Emaneti Korumak)
“Ey îmân edenler! Kendinizi, evlerinizde ve emirlerinizde olanları ateşten koruyunuz!” (et-Tahrîm, 6)
Hadis-i Şerif (İctimai İmtihanımız)
“"Kişinin imtihanı, ailesi, malı, çocuğu ve komşusu iledir. Namaz, oruç, sadaka ve (iyiliği) emredip (kötülükten) sakındırma işte bu imtihan için kefaret olur."” (Buhârî, Mevâkîtü's-salat, 4)
Nükte (Mümin Mümini Muhafaza Eder)
“Dînimiz, içtimâîleşmeyi emreder. Ailenin ötesinde, cemaat olmayı, kardeşlik hukuku ile birlik ve beraberlik içinde İslâm’ı temsil etmeyi ve cihâd etmeyi emreder. Yani sadece çekirdek aile değil, akrabalarla beraber geniş aileye karşı sıla-i rahimi emreder. Komşularla güzel geçinmeyi, onlara eziyet etmemeyi emreder. Hattâ kul hakkına dikkat etmek; balkondan, aşağı balkona halının tozunun gitmemesini… Yine yolda trafikte giderken bütün arabaları sollayıp öne geçip bir kul hakkını yememeyi… Bütün bu birlik beraberliğin mayası, emr-i bi’l-mâruf ve nehy-i ani’l-münker’dir. Yani aile, mahalle, şehir ve bütün ümmet, birbirine hakkı tavsiye eder, sabrı tavsiye eder, merhameti tavsiye eder. Yanlış yaparlarsa mânî olur. Koluna girer, muhafaza eder.” (Osman Nuri Topbaş)
|
Haberler
|
Hafta içerisinde iki ayrı toplantıda Türkiye’nin insansız hava uçakları konusundaki başarılarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık İHA'larımız, SİHA'larımız, AKINCI'larımız var. Şimdi HÜRKUŞ'umuzu da yapacağız. Ürettiğimiz SİHA'lar terörle mücadelemiz yanında nice çatışma alanında gösterdiği başarılarla dünyanın dilindedir" dedi.
Taarruzi insansız hava aracı Akıncı ile birlikte Türkiye’nin bu teknolojide dünyanın en ileri 3 ülkesinden biri olduğunu söyleyen Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Yüzde 20'lerde yerlilik oranına sahip savunma sanayini bu kadar kısa sürede yüzde 80 yerliliğe yaklaştırmak Cumhuriyet tarihinin en büyük başarılarındandır."
[Savunmaya yerli üretim damga vurdu] Savunma Sanayii Başkanlığının koordinasyonunda kabiliyetlerini her geçen gün artıran yerli üreticiler, yeni ürün ve kabiliyetler ortaya koyuyor. Zorlu test süreçlerinden başarıyla geçen ürünler, güvenlik güçlerinin ihtiyaçları doğrultusunda envanterde yerini alıyor.
[Geçmişten günümüze İHA’lar] Yurtiçi ve yurtdışı operasyonlarıyla dikkat çeken yerli ve milli İHA-SİHA sistemleri geçmişten bugüne yaşananların da bir aynası. İHA ve SİHA'ların 1990'lı yıllarda başlayan başarı yolculuğuna göz atmak için tıklayın.
[Nereden nereye?] 2000'li yıllarda önce Amerika'dan ardından da İsrail'den İHA talep eden, aldığı modeller arızalı çıkan Türkiye, Mavi Marmara kriziyle tüm anlaşmaları iptal etti. Havadaki yeni güç İHA ve SİHA için yerli kaynaklarla başlayan girişimler, Türkiye'yi dünya sıralamasında zirveye taşıdı. İşte İsrail'in bozuk Heronlarından dünyanın gıpta ettiği SİHA'lara: Türkiye'nin insansız hava aracı başarısının şifreleri…
Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından tahliyeler sürerken, Kabil Havalimanı'nın çok yakınında çifte patlama meydana geldi. İlerleyen saatlerde ise başkent Kabil'de üçüncü bir patlama gerçekleşti. Görgü tanıkları başkentte toplamda altı patlama meydana geldiğini aktardı. ABD Merkez Kuvvetler Sözcüsü Albay Bill Urban, Kabil Havalimanı'ndaki saldırıda ölen Amerikan askeri sayısının 13 olduğunu açıkladı. İki yetkili ise saldırıda hayatını kaybeden Afgan sayısının 169 olduğunu ve bu sayının artabileceğini belirtiyor.
[Biden ne dedi?] "120 binden fazla vatandaşımızı, ailelerini, Afgan müttefiklerimizi tahliye ettik” diyen ABD Başkanı Biden, görevin mükemmel şekilde tamamlandığını savundu.
[Sorularla Afganistan ve Taliban] Erkam TV Youtube kanalında Beytullah Demircioğlu'nun sunduğu Dünya Gündemi programından bu haftanın konu başlığı Taliban oldu. Sizler için hazırlanan dosyada sorularla Afganistan ve Taliban gerçeği için tıklayın.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın bireysel kredilerin sınırlandırılacağına dair açıklamalarının detayları netleşmeye başladı. Son dönemde artan bireysel krediler için Merkez Bankası ve BDDK çalışma yürütüyor. İlk yansıyan detaylara göre, ihtiyaç kredilerinin sınırlandırılması düşünülüyor. Aylık gelire göre, vatandaşın çekeceği kredi miktarına limit getirilmesi gündemde. Vadeler ise 36 ay olarak kalacak.
[İnfografik] ABD ve Avrupa'da beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisi piyasalarda tedirginliğe neden olurken bu durum gelişmiş ülke merkez bankalarını politika değişikliğine zorluyor.
[İnfografik] Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 büyüdü. Söz konusu dönemde GSYH, cari fiyatlarla % 52,4 artarak 1.6 trilyon lira olarak gerçekleşti.
Pandeminin ekonomiye etkilerinin ne yönde olacağına dair tartışmaları aydınlatacak yeni veriler ortaya çıktı. 2021’in ilk 7 ayında kurulan şirket sayılarında e-ticaret firmalarının yükselişi dikkat çekiyor. Ocak-Temmuz döneminde en çok gerçek kişi ticari işletmesi inşaat ve e-ticarette açılırken, en çok şirketin kapandığı alanlar ise inşaat, gıda perakende ve yemek hizmetleri oldu. 2020 yılına göre açılan işletme sayısı e-ticarette ikiye katlandı.
[Bugüne kadar neler oldu?] Pandeminin ilk günlerinden itibaren ekonomiye yönelik desteklerini arttıran devletler, küresel ekonomiye etkisinin trilyon dolarları aşacağı öngörülen krizi atlatmak için milyarlarca dolar teşvik paketi açıkladı.
[Küresel Salgın]
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre; Dünya genelinde; • Vaka sayısı 219 milyona , • Vefat sayısı ise 5 milyona yaklaştı • Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 5.382.690.275 oldu. Türkiye’de ise; • Vaka sayısı 6 buçuk milyona yaklaştı, • Vefat sayısı 57 bini geçti • Verilen toplam doz sayısı 95.473.756 oldu.
Sağlık Bakanlığı tarafından 31 Temmuz - 6 Ağustos güncel korona risk haritası açıklandı. Yeni haritada Antalya, Tunceli, Giresun ve Denizli risk haritasında maviye döndü.
Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (UNAM) geliştirilen yeni "antijen testi" ile pozitif vakalar 10 saniye gibi bir sürede yüzde 99 doğruluk oranı ile tespit edilebiliyor.Bu test, 10 saniye gibi rekor bir sürede sonuç veren en hızlı test oldu.
İlk kez Hindistan’da görülen ve Türkiye’de de baskın tür haline gelen Delta varyantının, virüsün ilk tespit edildiği Çin’in Vuhan kentindeki türe göre 2 kat daha öldürücü özelliğe sahip olduğu ortaya çıktı. Yoğun bakımlarda hayatını kaybedenlerin ise aşı olmayan ya da tek doz Kovid-19 aşısı olan kişiler olduğu kaydediliyor.
|
Kültür • Sanat
|
Altınoluk dergisinin Eylül 2021 sayısı çıktı. “Dünyadaki Cennet Bahçesi: Sohbet Meclisleri” kapak konusuyla yayınlanan Altınoluk’un bu ayki muhtevasına ulaşmak için tıklayın.
Çizimleriyle İsrail işgali altındaki Filistin'in dramını yansıtan karikatürist Naci el-Ali'nin vefatının ardından 34 yıl geçti. Hanzala karakterini çizen Naci el-Ali'nin oğlu Halid babasını anlattı: “Babam hayatını Filistin'e adamıştı”
Osmanlı’da köşk, cami, mescid, türbe, çeşme gibi yapıların duvarlarına inşa edilen kuş evleri, canlılara gösterilen merhamet ve sevginin yanı sıra mimari estetiğin sembolleri olarak da halen varlıklarını sürdürüyor.
|
Teknoloji
|
Türkiye İstatistik Kurumunca gerçekleştirilen "Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması-2021"in sonuçları açıklandı. Türkiye'de bu yıl 16-74 yaş grubundaki kişilerin internet kullanım oranı yüzde 82,6'ya ulaştı. Ülke genelinde internet erişim imkanına sahip hanelerin oranı yüzde 92'ye çıktı. İnternetten alışveriş yapma oranı erkeklerde yüzde 48,3, kadınlarda yüzde 40,3 olarak kaydedildi.
Baykar tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA düzenlenen törenle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanımına sunuldu. Yapılan testlerde Türk havacılık tarihinin irtifa rekorunu kıran AKINCI, 25 saat 46 dakika havada kaldı. Taarruzi İHA, havadan kavaya füze atabilme ve yapay zeka gibi birçok özelliği ile de dikkat çekiyor.
Google Haritalar, sürücülerin işini kolaylaştırmak adına yeni bir güncelleme üzerinde çalışıyor. Haritalarda köprü ve yol ücretlerinin gösterilmesiyle, sürücüye istediği yoldan cebine uygun geçme fırsatı verilecek.
|
Aile • Sağlık
|
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, çocuk dostu yayınların desteklenmesi ve zararlı içeriklerle mücadele amacıyla uzmanlardan oluşan bir grupla çalışma yürütülüyor. Bu kapsamda çalışma grubu tarafından önerilen çocuk kitapları listesine 45 yeni yayın daha eklendi. Yeni eklenenlerle önerilen kitap sayısı toplam 472 oldu.
Çocuklar tatildeki rahat ortamdan disiplinli ve kuralları olan okul ortamına geçişte adaptasyon sorunu yaşayabiliyor. Ailelerin çocukları ile konuşup sorunlarını dinlemeleri gerektiğini belirten uzmanlar, var olan problemlere yönelik çözüm üretme sürecinin birlikte yönetilmesini ve empati yapılarak yaklaşılmasını tavsiye ediyor.
Havaların soğuduğu, mevsim geçişinin etkileriyle yorgunluk ve halsizliğin iyiden iyiye hissedildiği bugünlerde vücut direncini yüksek tutmak büyük önem taşıyor. Hastalıklara kolayca davetiye çıkaran sonbaharda bağışıklığı güçlendirmek için sofranızdan eksik etmemeniz gereken bazı besinler bulunuyor.
|
Gönüllü Haberler
|
Lider Eğitim bünyesinde faaliyet gösteren Gençlik Gelişim Merkezleri 2021-2022 eğitim öğretim yılı kayıtları başladı. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik hazırlanan eğitim programları hakkında ayrıntılı bilgi almak ve kayıt yaptırmak için tıklayın.
Milli ve küresel düzeyde siyaset, tarih, toplum, ekonomi, hukuk, edebiyat, sanat, kültür, spor gibi insan ve topluma dair tüm alanlarda tarihi ve güncel meseleler üzerinde araştırmalar yaparak fikir, veri ve bilim üretme ve buna yönelik faaliyetler yürütme amacı ile kurulan İFTAM Akademi yeni dönem kayıtları başladı.
Anadolu Mektebi, ‘gönül coğrafyası’ndaki gençleri Türkiye'deki akranları ile bir araya getirmek ve Türk kültürünü yakından tanıtmak amacıyla 29 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında "Gönül Köprüsü İstanbul" programı düzenleyecek.
|
Derin Okuma
|
[Röportaj] Prof. Dr. Ömer Türker: “İslâm medeniyeti sanatı, hukuku, biyolojisi, kimyası, tıbbı, metafiziği, ahlâkı, siyaseti ve aynı zamanda tefsiri, hadisi olan bir medeniyettir. Türkiye’de İslâm düşüncesi geleneği ile irtibatı güçlendirecek bir anlatı formatına ihtiyacımız var.”
[Görüş] Bir milli güvenlik sorunu olarak yalan haber ve BBC Türkçe örneği: “Son çeyrek asırda giderek yaygınlaşan ve gündelik hayatımızın önemli bir parçası haline gelen internet teknolojileri, bugün demokrasiler açısından bir tehdit olarak algılanabildikleri bir noktaya geldiler.”
[Analiz] Batı’nın Afganistan’daki yeni kartı: Ahmet Mesut “Afganistan’da 20 yıl süren savaşın ardından ülkeyi ele geçiren Taliban’a karşı en etkili muhalif isim, Kuzey İttifakı lideri Ahmet Şah Mesut’un oğlu Ahmet Mesut olarak görülüyor. Babasının Taliban’a mağlup olup, çekildiği Pençşir Vadisi’ni kendisine kale yapan Ahmet Mesut, Batı medyasına yaptığı açıklamalarda “babasının intikamını” alacağını söyledi.”
[Yorum] Şehirlerin de anayasaları olabilir mi? “Tanpınar'ın ‘..en iyisi bırakalım hatıralar içimizde konuşacakları saati kendiliklerinden seçsinler’ sözünden mülhem, şehirlerin kendi saatlerini kurmasına imkan vermek gerekiyor. Şehir; mekanlar, hatıralar ve insanlardan müteşekkildir. Şehrin kendi önceliklerini ve yasaklarını belirlemesi, kendini imar etmesi ve bunu tüm bileşenleri ile ortaya koyması, ihtiyaç duyduğumuz gerçek bir mutabakat zeminidir.”
[Rapor] Koronavirüs Sürecinde Türkiye’nin Uzaktan Eğitim Deneyimi “Pandemi nedeniyle okulların kapanmasıyla birlikte Türkiye de dahil pek çok ülke eğitimin devam etmesi için çevrim içi/uzaktan eğitim yöntemlerini kullanmaya başlamıştır. İlk aşamada başvurulabilecek en ideal alternatif olarak görülse de uzaktan eğitimin öğrenciler üzerindeki etkisinin derinlemesine analiz edilmesine ihtiyaç vardır. Nitekim on sekiz milyonu aşkın öğrenci nüfusuna sahip olan Türkiye’de uzaktan eğitim sürecinin beklenmedik bir durum karşısında tecrübe ediliyor olması avantajlarıyla beraber bazı sorunları da gündeme getirmektedir.
|
Dua
|
|
Bir Saniye...
|
[Sıra Sizde] Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz. Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz. https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik
|
Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.
TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE
İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul
© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.
KÜNYE | İLETİŞİM
ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK
|
|
|
|