Ve okullar bir kez daha yüz yüze eğitimle açıldı. Yaklaşık 18 milyon öğrenci ders başı yaparken, okullarda ciddi önemler alındı; Okul ve servislerde hijyen tedbirlerinden taviz verilmeyecek.
İşte eğitim öğretim yılının ilk haftasından öne çıkan notlar:
- Kısa süre içerisinde 15 bin öğretmenin daha atamasının yapılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kurduğumuz dijital altyapı ile okullarımızdaki süreçleri, hastalığın seyrini yakından izliyoruz ve izleyeceğiz. Yüz yüze eğitimi devam ettirmekte kararlıyız.” dedi.
- Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise, “Uzaktan eğitim ne kadar başarılı olursa olsun, asla yüz yüze eğitimin yerine geçemez. Yüz yüze eğitime geçilmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Okullarımız ilk açılan ve son kapatılan yerler olmalıdır.” sözleriyle kararlılık vurgusu yaptı.
- Tüm okullara gönderilen genelgede ders saatlerinin azaltılmayacağı vurgulandı: “Bir dersin süresi 40 dakikayı aşmayacak. Teneffüs ve beslenme saatleri, kalabalık oluşmaması için farklı zamanlarda planlanacak.”
- Öğrenci ve personelin hasta, temaslı veya risklilik durumları sürekli takip altında olacak. Aşı olmayan öğretmenlerden iki günde bir PCR testi istenecek.
- Yaklaşık 58 bin okula maske, dezenfektan ve temizlik ihtiyacı için 650 milyon lira ödenek gönderildi. 113 bin temizlik personeli görevlendirildi.
- İstanbul'da yaklaşık 3 milyon öğrenci ve 200 bin öğretmen ders başı yaptı. Yaklaşık 20 bin kadar servisin ve çocuklarını özel araçlarıyla okula bırakan velilerin oluşturduğu araç yoğunluğu özellikle okul çevrelerinde dakikalarca trafiğin kilitlenmesine yol açıyor.
[Araştırma] Milli Eğitim Bakanlığı, OECD Sosyal ve Duyusal Beceriler Araştırması'nın sonuçlarını paylaştı. Araştırmada Türkiye'deki 10 yaş grubu öğrencilerin neredeyse tüm becerilerde 15 yaş grubundan daha yüksek puanlara sahip olduğunu görüldü.
[İnfografik] Türkiye'de kadın ve erkekler için yükseköğretime yapılan yatırımların getiri ve maliyet oranları OECD ortalamasından yüksek.
[Detay] Türkiye’de misafir olarak bulunan mülteci öğrenci sayıları açıklandı. Buna göre; anaokulunda 35 bin 553, ilkokulda 338 bin 807, ortaokulda 222 bin 703 ve lisede 89 bin 518 öğrencinin eğitim görüyor. Ayrıca Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde yer alan Bab ilçesinde Türkiye’nin de desteklediği Yerel Meclis’in Temmuz ayında açtığı kurslarla 2 ayda 11 bin yetişkin okuryazar oldu.
Fransız çimento şirketi Lafarge’ın DEAŞ’ı Fransa istihbaratının bilgisi dahilinde finanse ettiğini kanıtlayan belgeler ortaya çıktı. Söz konusu belgelere göre; Şirketle istihbarat arasındaki ilişki 2014 yılında başladı ve DEAŞ, aldığı çimentoları sığınak ve tünel yapımında kullandı.
İsrail’i madara eden firar: 6 Filistinli 10 metre tünel kazıp kaçtı. İşgalci İsrail’in yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesi’nden 6 Filistinli 10 metre uzunluğunda bir tünel kazarak kaçtı. Olay, İsrail genelinde geniş yankı uyandırırken, yetkililer bölgeye çok sayıda güvenlik görevlisinin sevk edildiğini ve yoğun arama çalışmalarının yürütüldüğünü duyurdu.
[İnfografik] İsrail hapishanelerinde 1967'den beri 222 Filistinli şehit oldu. İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulardan 67'si tıbbi ihmal, 75'i gözaltına alındıktan sonra kasten öldürülme, 7'si hapishanede doğrudan ateş açılma ve 73'ü işkence sonucu hayatını kaybetti.
Türkiye'de 8 ayda hava yolunu kullanan yolcu sayısı 75,7 milyonu buldu. Türkiye genelindeki havalimanlarında Ocak - Ağustos döneminde havayolu kullanan uçak trafiği 1 milyona yaklaştı. İstanbul Havalimanı ise aynı dönemde 20 milyon 972 bin 497 yolcu tarafından kullanıldı.
MHP Lideri Bahçeli, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın, Yargıtay binasının açılışında dua etmesinin eleştirilmesiyle ilgili, "Diyanet İşleri Başkanı Sayın Ali Erbaş doğru bir iş yapmıştır. Ve desteğimiz tamdır." dedi. Dua edilmesinin eleştirilmesinin ilkellik olduğunu söyleyen Bahçeli, "İçi boş demokratikleşme ve özgürleşme çağrısı yapanların alenen ateistleşme güzergahına kaymaları ileri düzeyde bir tehdittir" ifadesini kullandı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, ağustosta gıda enflasyonu son 28 ayın zirvesine çıktı. Buna göre, 2021 Ağustos'ta yıllık TÜFE yüzde 19.25 ile politika faizini aşarken, gıda fiyatları aylık yüzde 3.18, yıllık yüzde 29 yükseldi.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinde enflasyon, rezervler ve risk primi alanında iyileşme aralığı olduğunu gördüklerini söyledi. Kavcıoğlu ayrıca, "Rezervlerimiz 115-120 milyar dolar seviyesine gelmiştir" diye konuşurken, yılın son çeyreğinde enflasyonun düşüş eğilimine gireceğini ve cari işlemler hesabının fazla vermesinin beklendiğini sözlerine ekledi. Kavcıoğlu'nun çekirdek enflasyonun olağanüstü koşullardan ötürü önem kazandığı yönündeki açıklamasının ardından dolar ve euroda yükseliş gerçekleşti.
[Küresel Salgın]
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre; Dünya genelinde; • Vaka sayısı 220 milyona , • Vefat sayısı ise 5 milyona yaklaştı • Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 5.603.263.222 oldu. Türkiye’de ise; • Vaka sayısı 6 buçuk milyonu geçti, • Vefat sayısı 59 bine yaklaştı • Verilen toplam doz sayısı 100 milyonu geçerek 100.255.617 oldu.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 1,5 yıl öncesinde olduğu gibi 2021-2022 eğitim öğretim döneminde üniversitelerde yüz yüze eğitime geçileceğini, kampüslerde Covid-19 ile ilgili sürecin dijital sistemlerle yakından izleneceğini bildirdi. Peki üniversitelerde yüz yüze eğitim nasıl olacak?
Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında şehirlerarası toplu taşımada "aşısı olmayana PCR testi zorunluluğu" başladı.
Son günlerde artan solunum yolu enfeksiyonu ile Covid-19 karıştırılabiliyor.
Halsizlik, burun akıntısı gibi belirtilerle hastaneye başvuranların sayısı arttı. Covid-19'a yakalandığı şüphesiyle test yaptırmak isteyen vatandaşların sayısında artış olduğunu belirten Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, "Bu ani sıcaklık değişiklikleri doğaldır ki vücutta bir adaptasyon sorununa neden oluyor ve soğuk algınlığı benzeri bir tablo ortaya çıkıyor." dedi.
|