|
Bir Altınoluk hizmetidir.
|
Bugün 24 Eylül 2021 - Cuma
Selamunaleykum, hayırlı cumalar.
Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizler için derlediğimiz A Gündem ile karşınızdayız.
Bu hafta A Gündem'de yepyeni bir kategoriyle karşınızdayız. Artık her hafta ekonomi kategorimizde de önemli haberleri sizlere ulaştırmaya çalışacağız. Ayrıca her kategorimizde zengin muhteva sizleri bekliyor.
Haftaya yeniden görüşmek üzere…
|
Ayet • Hadis • Nükte
|
Ayet-i Kerime (Kur'an'la Kurtuluş)
“Allah, kendisinin izniyle rızasını arayanları o kitapla kurtuluş yollarına erdirir, onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır, onları dosdoğru bir yola iletir.” (Maide, 16)
Hadis-i Şerif (Kur'an Okumanın Ecri)
“Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.” (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 16)
Nükte (Her Mü'minin Görevi)
“Her mü’minin Kur’ân ehli olarak onu anlayıp hayatına tatbik etmesi, îmânının muktezâsı ve takvâsının bir ölçüsüdür. Nitekim ashâb-ı kirâm, Rasûlullâh -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem-’den on âyet öğrendiklerinde, bunlardaki emir ve hikmetleri iyice anlayıp tatbîk etmeden diğer on âyete geçmemişlerdir. (İbn-i Hanbel, V, 410) Meselâ Abdullâh bin Ömer -radıyallâhu anh-, Bakara Sûresi’ni sekiz senede bitirebilmiştir. (Muvatta, Kur’ân, 11) Hâsılı sahâbe, Kur’ân’daki ilimlerle âmil olmuş ve yine Kur’ânî hikmetlerle de kâmil hâle gelmişlerdir.” (Osman Nuri Topbaş)
|
Haberler
|
Birleşmiş Milletler Zirvesi için ABD'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temasları sona erdi. Uluslararası arenada Türkiye’nin mesajlarını tüm dünyaya iletmeyi sürdüren Erdoğan, New York’ta açılan Türkevi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
ABD ile ilişkilerden Afganistan’a, küresel iklim krizinden iç siyasete kadar bir çok mesaj veren Erdoğan’ın açıklamalarından bazı satırbaşları şöyle;
- Amerika burada 'Kapılar açılsın ve Afgan halkı Türkiye'ye girsin' diyemez. Nitekim böyle bir şeye biz, açık da değiliz, müsaade de etmeyiz. Afgan halkı bizim için kardeş halktır. Tarihe dayalı bir geçmişimiz var fakat bu kuru kuruya bir kardeşlik olmuyor. Aynı şeyi biz Suriye'de de yaptık. Aynı durum Irak'ta oldu. Bunları böyle toparladığımız zaman, geçmişten alırsak girip çıkanla neredeyse 10 milyona varan bir sayı söz konusu. Şu anda bunun 5 milyonu Türkiye'de kaldı. Burada bu bedeli ödemesi gereken Amerika'dır.
- Türk-Amerikan ilişkilerinde sağlıklı bir sürecin işlediğini doğrusu söyleyemem. Niye? Bakın biz F-35'leri aldık, 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yaptık ve bu F-35'ler bize teslim edilmedi. Amerika önce bunu bir defa halletmeli.
- Bize sürekli S-400'ü dayatmalarını bir defa bizim kabul etmemiz mümkün değil. Bizim için S-400 işi bitmiştir. Buradan geri adım atmamız da mümkün değil. Biz Türkiye olarak dürüst davranıyoruz, duruşumuz dürüsttür ama Amerika maalesef dürüst davranmadı, davranmıyor."
- Benim Başbakan, Cumhurbaşkanı olarak yaklaşık 19 yıllık yöneticilik hayatımda Amerika ile olan münasebetlerimde geldiğimiz nokta maalesef iyi bir nokta değil. Ben oğul Bush ile iyi çalıştım, sayın Obama ile iyi çalıştım, sayın Trump ile iyi çalıştım ama sayın Biden ile iyi başladık diyemem."
- Ülkemize söz verilen desteklerin sağlanmasıyla birlikte ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde, Paris İklim Anlaşması'nda belirtilen hususlara uygun adımlarımızı atacağız. Karbon nötr hedefini, 2053 vizyonumuzun ilk ve en önemli hedeflerinden biri olarak milletimize armağan ediyoruz.
Üniversitelerde yüz yüze eğitimin açılmasıyla alevlenen yurt sorununa dair açıklamalarda bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, "Verileri bilmeden farklı şekilde ortaya koyanlar, bildiği halde kötü niyetle istismar edenler, 8 milyon öğrenci üzerinden bu yurt konusunu belli bir amaçla, milletimizi kandırmaya çalışıyorlar." dedi.
"Dünyanın en kapsamlı, kapasitesi en yüksek yurtlarına sahibiz. Türkiye Cumhuriyeti olarak, adeta dünyanın en modern, en rekabetçi otel zincirleriyle rekabet eder durumdayız.” diyen Bakan Kasapoğlu, “Özellikle de son 19 yılda, 2002-2021 yılları arasında 190'dan 768'e yükselen yurt sayısı ve 182 binden 720 bine yükselen bir kapasite var. Her geçen gün artıyor ve artmaya da devam edecek. Her iki perspektiften bakıldığında 4 misline yakın bir artış gerçekleşmiş oluyor.” açıklamasında bulundu.
Avustralya'nın Fransa'yla imzaladığı 56 milyar Euro'luk denizaltı satın alma anlaşmasını iptal ederek ihaleyi Amerikan ve İngiliz ortaklığına vermesi, Paris ve Washington arasında sert bir diplomatik kriz başlattı. Çin'e karşı Hint-Pasifik bölgesinde bağlarını güçlendirmek isteyen ABD, İngiltere ve Avustralya'dan gelen bu ortak adım, Paris'te bomba etkisi yarattı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, "Bu bize sırtımızdan vurulan bir darbedir, bu hikaye bitmedi" dedi.
Rusya'da 3 günlük seçimde oy verme işlemi sona erdi: Katılım yüzde 40'ta kaldı. Devlet Duması'ndaki 450 sandalye için 14 partinin yarıştığı seçimde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya yüzde 49,85, Komünist Parti yüzde 18,96, Liberal Demokrat Parti yüzde 7,50, Adil Rusya yüzde 7,44, Yeni İnsanlar Partisi yüzde 5,33 oy ile yüzde 5 barajını geçiyor. 2016'daki seçimlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya yüzde 54,20 oy alarak 343 milletvekili ile tarihinde en çok sandalyeye sahip olmuş ve iktidarda kalmıştı. Kırım'daki seçim sonuçlarının "hukuki bir geçerliliği" olmadığını açıklayan Ankara'ya Moskova'dan tepki geldi. Kremlin Sözcüsü, "Bu tür açıklamaları kabul etmediklerini" söyledi.
[Küresel Salgın]
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre; Dünya genelinde; • Vaka sayısı 220 milyona , • Vefat sayısı ise 5 milyona yaklaştı • Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 6.034.637.954 oldu. Türkiye’de ise; • Vaka sayısı 6 milyon 930 bini, • Vefat sayısı 62 bin 300 ü geçti • Verilen toplam doz sayısı 106.933.262 oldu.
ABD’li araştırmacılar, mRNA teknolojisini kullanarak yenilebilir bir corona virüs aşısı üzerinde çalışıyor. Yenilebilir corona virüs aşısını insanların kendi evlerinde bile yetiştirebileceğini söyleyen uzmanlar, depolanması ve taşınmasında kolaylıklar nedeniyle yeni aşının yoksul ülkeler için bir dönüm noktası olacağını belirtiyor.
Çocuğunuz Covid mi, grip mi? Fark nasıl anlaşılır?
Covid-19 pandemisi ile birlikte yeni trend, yapay zeka destekli kişiye özel eğitim oldu. Dünyanın özellikle sosyal ilişkiler ve iş yaşamı açısından yeni bir döneme girdiğine dikkat çeken Enocta CEO’su Ahmet Hançer, “2020 yılı ve 2021’in ilk yarısında; çalışanlar tarafından alınan dijital eğitim sayısı ve mobil cihazlardan online eğitime erişim gibi başlıklarda yüzde 150’ye varan artışlar oldu. Özellikle sanal sınıf uygulamalarının kullanımında 6 kata varan yükselişler yaşandı” dedi.
|
Ekonomi
|
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu, politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 18'e düşürdü. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada; "Para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir" denildi.
Merkez Bankası 1,5 yıl sonra verdiği faiz indirim kararında para politikasının ticari krediler üzerindeki daraltıcı etkisine dikkat çekti. Peki ticari kredi büyümelerinde son tablo ne?
TCMB’nin bugün gerçekleştirilen PPK toplantısına dair bilgi notu. Okumak için tıklayın.
TÜİK eylül ayı Tüketici Güven Endeksi verilerini açıkladı. Buna göre endeks eylülde bir önceki aya göre yüzde 1.8 oranında arttı. Ağustos ayında 78.2 olan endeks, eylül ayında 79.7 oldu. TÜİK ve Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarına göre geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi eylül ayında yüzde 2.2 oranında artarak 62.6'ya çıktı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) "Eylül Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu" yayımlandı. Raporda, yeni tip koronavirüse karşı aşılamadaki ilerleme ile kamu ve merkez bankalarının desteğinin etkisiyle ekonomik toparlanmanın güç kazandığı belirtildi. OECD ayrıca, 2021 yılı için küresel ekonomide büyüme tahminini yüzde 5,7’ye indirirken, Türkiye için büyüme tahminini yüzde 8,4 olarak yukarı yönlü revize etti.
[Beklentiler] OECD raporuna göre Türkiye ekonomisinin gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini ise yüzde 3,1 oldu. Böylece Türkiye'nin 2021 yılındaki büyüme oranıyla OECD üyeleri arasında ilk sırada, G20 ülkeleri arasında da Hindistan ve Çin'den sonra üçüncü sırada yer alması bekleniyor.
|
Kültür • Sanat
|
Mevsimler, insan ruhu üzerinde belli bir etkiye sahiptir. Örneğin; etrafın sarardığı ve yeşilin kaybolduğu sonbahar, çoğumuzu hüzünlü bir yola sevk eder. Okulların açılması, uzun yürüyüşler ve sert rüzgârların vakti olan bu mevsim, adeta ruhumuzu yeni bir iklime hazırlar. Tabiatın olduğu gibi insanın da yenilendiği, içine yöneldiği bir mevsimdir. İşte tam Sonbahar’da okumalık bir kitap listesi.
İstanbul Eyüp Sultan Camii emekli imamlarından, 1911 yılında İstanbul'da dünyaya gelen 111 yaşındaki Reisü'l Kurra Hafız Ahmet Arslanlar, organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Arslanlar'ın vefatını büyük bir teessürle öğrendiğini belirten Diyanet İşleri Başkan Ali Erbaş, “Alimin ölümü alemin ölümüdür. Kur'an-ı Kerim'e adanmış asırlık bir ömrün vefatını derin bir teessürle öğrendim” dedi.
Nihal ve Murat Bursa çifti dünyanın önde gelen Türk kahvesi koleksiyonlarından birine sahip. 5 bin parçalık koleksiyon bugün Kudüs İslam Sanatı Müzesi’nde sergileniyor. 20 yıllık tutkunun nasıl koleksiyona dönüştüğünü Bursa çifti anlatıyor.
Bu yıl 4'üncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Kızılay Dostluk Kısa Film Festivali 1-5 Aralık tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak! Son başvuru tarihi: 1 Ekim 2021
|
Teknoloji
|
Sosyal medya devi Facebook, geçtiğimiz 5 yıl boyunca güvenlik ve gizlilik önlemlerinin sıkı bir şekilde ele alınması ve platformda zararlı içeriklerin paylaşılmasını engellemek için binlerce kişiyi işe aldığını, bu konuya odaklı 13 milyar dolar yatırım yaptığını açıkladı.
Bugüne kadar platformdaki içerikleri denetleme biçimiyle ilgili yoğun eleştirilere maruz kalan Facebook, son dönemlerde Instagram'ın genç kızlar üzerindeki olumsuz etkisini görmezden gelmekle ve seçkin kişilere özel muamele yapmakla suçlanmıştı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın hazırladığı 'Geçmişten Geleceğe Türk Savunma Sanayii' başlıklı zaman tüneli TEKNOFEST'te ziyaretçilere açılıyor. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 21 Eylül - 26 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan TEKNOFEST kapsamında Türk savunma teknolojilerine ilişkin gelişmeler MÖ 3.yüzyıldan günümüze kronolojik bir sıralamayla sunuluyor.
TikTok’un Çin versiyonu olan Douyin, 14 yaş altındaki kullanıcılar için platformun kullanımını günde 40 dakika ile sınırlayacak. Çin hükümetinin getirdiği kurallar, 14 yaşından küçük, gerçek adlarıyla kimliği doğrulanmış ve 06:00-22:00 saatleri arasında erişim sağlayabilecek kullanıcılar için geçerli olacak.
UNESCO'nun listesine giren 'Işık Hadisesi' 5 dakika sürdü. Siirt'in Tillo ilçesinde, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 257 yıl önce yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi büyük bir ilgiyle izlendi.
|
Aile • Sağlık
|
Omega-3 vücut tarafından üretilemeyen ve dışarıdan yiyeceklerle alınması son derece önemli doymamış yağ asitlerinden biri. Omeganın içerisinde bulunan EPA ve DHA yağ asitlerinin faydaları ise oldukça fazla. "Omega yağ asitlerinin beyin gelişimi, göz sağlığı, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, koroner kalp hastalıklarının önlenmesi gibi çok önemli fonksiyonları var”
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son 15 yılda atmosferde azot ve metan gazlarının belirgin bir şekilde arttığını belirterek, hava kirliliğinin önceden düşünülenden daha tehlikeli olduğu konusunda uyardı. Her yıl yaklaşık yedi milyon insanın hava kirliliğine bağlı hastalıklardan erken öldüğünü duyuran DSÖ, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde milyonlarca kişinin büyük bir risk altında olduğunu kaydetti.
Uzmanı uyardı: Kaygı düşman değil, doğal bir duygudur. Halk arasında kaygı olarak bilinen anksiyetenin düşman değil, doğal bir duygu olduğunu vurgulayan uzmanlar, birtakım egzersizlerle kaygıyla kurduğumuz ilişkinin bize verebileceği zararları azaltmanın mümkün olabileceğini söyledi.
|
Gönüllü Haberler
|
Lider Eğitim Gençlik ve Spor Kulübü Derneği yeni takım arkadaşlarını arıyor. İstanbul’daki üniversitelerde okuyan beyefendiler buradan başvurabilir.
Çocuğunuzu zararlı alışkanlıklardan korumak için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini biliyor musunuz? Yeşilay’ın konuyla ilgili rehberine buradan ulaşabilirsiniz.
Katılımcıların "Hadis Hafızlığı" yapmasını sağlayacak bir proje olan "Riyâzu’s-Sâlihîn Yarışmaları" kayıtları devam ediyor. Program hanımlara özel olup katılım ücretsiz. 3. safhası gerçekleşecek projede bu sene 180 hadis-i şerif ezberlenmesi hedefleniyor. Başvuru ve detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
|
Derin Okuma
|
Küresel ısınma bireysel mücadele ile biter mi? Her sene hava durumu programlarında artık duymaya alışkın olduğumuz “Bu yazın, son on yılın en sıcak yazı olması bekleniyor” anonsları, bizler için aslında küresel ısınmanın bir hatırlatıcısı niteliğinde oluyor.
Küresel ısınmaya yol açan sera gazı salınımlarının her yıl arttığı dönemlerde akıllara gelen popüler bir soru ise “Ben bu konuda ne yapabilirim, benim elimden ne gelebilir?”dir. Bir yandan onurlu ve vicdanlı bir soru iken bir yandan da maalesef absürt bir sorudur bu aslında. Problemi gidermek için emek sarf etme, gerekli adımları atabilme cesaretinin belirtisiyken aynı zamanda küresel bir problemin tek başına giderilemeyeceğini kabul edemeyecek kadar hayalperest bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir.
İnsanoğlu, medeniyet kurmaya ve tarih yazmaya başladığı zamandan bu yana sürekli yer değiştirmiş, hareket halinde olmuştur. Göçebe toplumdan yerleşik tarım toplumu düzenine geçtiğinde hareketlilik ve ivme yön değiştirse de durmamış, devam etmiştir. Bugün ise içinde yaşadığımız Endüstri 4.0 dönemi tüm paradigmaları çok çetin şekilde etkileyerek, insanoğlunun yer değiştirme hareketini, yeni bir medeniyet kurma ve sistem oluşturma yönünde yeniden formatlıyor. Kurulacak yeni dünya düzeni için son elli yıldır ulusal, bölgesel ve küresel ölçekte sadece akademik camiada değil, politika yapıcılar arasında da tartışılan çevre konusu, stratejik bir ajan oluşturuyor.
Avrupalılar yeni bir soğuk savaşın başladığını düşünüyor. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) araştırması, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde yaşayan 16 binden fazla katılımcının büyük çoğunluğunun Doğu ve Batı arasındaki ilişkilerin ciddi bir baskı altında olduğuna inandığını ortaya koydu.
Başörtüsü yasakları kaldırıldı ama Edremit'te CHP Belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin şehrin işgalden kurtuluşu dolayısıyla gerçekleştirdiği temsili törende Anadolu kadınının çarşaf içinde zincirlenmiş bir haldeyken asker tarafından işgalden ve dolayısıyla gericilikten kurtarılması şeklindeki mizansen, toplumda ciddi rahatsızlık yarattı... CHP'nin "çağdaş yaşamı" örtüden kurtarmak ve örtü altında olmayı da esaret ve çağdışılık olarak algılamasındaki sınırlılık ve kabalık, CHP tarihi ve ideolojisi olarak bugün CHP'nin ayağında bir prangaya dönüşüyor.
|
Dua
|
|
Bir Saniye...
|
[Sıra Sizde] Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz. Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz. https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik
|
Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.
TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE
İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul
© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.
KÜNYE | İLETİŞİM
ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK
|
|
|
|