Hafta içerisinde WhatsApp, Instagram ve Facebook'a erişimde küresel bir sorun yaşandı. Dijital dünyanın devleri Instagram, Facebook ve WhatsApp çöktü, çok sayıda kullanıcının hesaplarında herhangi bir işlem yapamadı.
Facebook yayınladığı bir blog gönderisiyle Messenger, Whatsapp ve OculusVR'da gerçekleşen altı saatlik kesintinin, bir hack veya kullanıcı verilerine ulaşma girişimi değil, yönlendiricilerindeki bir yapılandırma değişikliğinin sonucu olduğunu söyledi. 3 küresel şirketin sahibi Mark Zuckerberg, tüm kullanılardan özür diledi.
6 saatlik kesintiyle ilgili olarak çok sayıda iddia ortaya atılırken, kriz esnasında Facebook çalışanlarının da dijital giriş kartları çalışmadı. Çalışanlar binaya giremedi ve soruna müdahale edemedi. Bina içindeki erişim problemi bununla sınırlı kalmadı. Ayrıca güvenlik mühendisleri, sunucu alanlarına gidemedikleri için kesintiyi değerlendirmekten alıkonulduklarını söyledi.
Şirket içinde paylaşılan bir nota göre, olayların akabinde küçük bir ekip, şirketin sunucularının "manuel olarak sıfırlanmasını" denemek için Facebook'un Santa Clara veri merkezine gönderildi. Aç-Kapa işleminin işe yarayıp yaramadığı bilinmiyor fakat Facebook’un eski çalışanı Frances Haugen'in CBS'ye yaptığı açıklamalar hala hatırlarda…
- Şirketin önceliği kâr etmek,
- Nefret söylemi ve yalan haberle mücadele, var olan imkana rağmen yapılmıyor.
- Kullanıcının güvenliği değil, şirketin büyümesi FB'un önceliği.
Haugen ayrıca Instagram'ın genç kızlara zarar verdiğini ve şirketin bunu bildiği halde Instagram Kids projesine devam ettiğini öne sürmüştü. Facebook iddiaları yalanlasa da, kısa bir süre içinde Adam Mosseri, 13 yaş altı çocuklar için hazırladıkları Instagram Kids uygulaması için çalışmalarını durdurduklarını açıklamıştı.
[Dakika Dakika Yaşananlar] Erişim problemi ne zaman başladı ve problemin kaynağı neydi? Kesintinin nedeni nasıl açıklandı? 6 saatlik süreçte Facebook binasında neler oldu?
Guardian editörü Facebook'un yaşadığı problemi anlattı: “Facebook kendini internetin dışına kitledi”
Siyasetin nabzı yükseliyor. 2023’e doğru Millet İttifakı paydaşlarının açıklamalarını değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Anayasanın ilk dört maddesini değiştirme fikri CHP'nin iradesi mi, yoksa Kılıçdaroğlu'nun fikri mi?” diye sordu, CHP liderinin milli güvenlik sorunu haline geldiğini söyleyen Erdoğa “Başbakanlığa talibim” diyen İyi Parti lideri Akşener'in hayali bir makama talip olduğunu ve ittifakın gizli ortağı HDP'nin kendisini veto ettiğini söyledi.
Grup Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, yeni anasayfayı bu yasama yılı içerisinde bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı: “İnşallah bu Meclis, Türkiye’nin milli iradenin temsilcileri eliyle yapılan ilk anayasasını hayata geçirme şerefine de nail olacaktır. Biz, Türkiye’nin gündemine getirdiğimiz, ülkemizin ilk sivil anayasasını hazırlama teklifimizde gerçekten samimiyiz. AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak kendi hazırlıklarımızı yapıyoruz. Meclis'teki diğer partilerden de kendi hazırlıklarını en kısa sürede kamuoyuyla paylaşmalarını bekliyoruz. Şayet diğer partilerin anayasa teklifleri ile kendi hazırlıklarımızı uzlaştırabilirsek yasama yılı bitmeden Meclis bünyesinde bu işi neticeye ulaştırabiliriz. Tabii bunun için öncelikle diğer partilerin anayasa tekliflerini kamuoyuna açıklamaları gerekiyor. Uzlaşma sağlanamaması durumunda ise siyasi partiler olarak zaten yaklaşmakta olan 2023 seçimlerinde hep birlikte milletin terazisine çıkarız. Milletimizin sandıktaki kararı da başımız gözümüz üstünedir.”
Kaçak göçmenler ve koruma altındaki Suriyeliler ile ilgili yeni veriler belli oldu. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün eylül sonu itibarıyla güncellediği resmi verilere göre, geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin sayısı, eylül sonunda geçen sene toplamını geçerek 3 milyon 715 bin 913’e yükseldi. Bu sayı 2012’de 14 bin 237, 2014’te 1 milyon 519 bin, 2016’da 2 milyon 834 bin olarak kayıtlara geçmişti.
İşte rapordan öne çıkan rakamlar:
- Suriyelilerin en çok yaşadığı üç il sırasıyla İstanbul (532 bin 726), Gaziantep (457 bin 890) ve Hatay (436 bin 861) oldu.
- 3 milyon 715 bin Suriyelinin 3 milyon 663 bininin barınma merkezleri dışında yaşadığı tespit edildi.
- Geçici barınma merkezlerinde de en dolu kapasiteye sahipli tesisler ise Adana, Kahramanmaraş ve Hatay’da yer alıyor.
- Suriyelilerin toplam nüfus içindeki oranı Hatay’da yüzde 26.4’e, Gaziantep’te yüzde 21,95’e, Şanlıurfa’da yüzde 20,19’a, Mersin’de yüzde 12,73’e ulaştı.
- Türkiye’deki Suriyelilerin çoğunluğunu 0-9 yaş grubu çocuklar oluştururken, çocuklardan sonra 19-24 yaş arası gençler geliyor.
- Türkiye’de kadınlardan yaklaşık 250 bin fazla erkek Suriyeli tespit edildi. 90 yaş üzerinde bin 868 Suriyeli de geçici koruma kapsamında Türkiye’de barınıyor.
[Dünyada Durum Ne?] 2014-2021 arasında üçüncü ülkelere yerleştirilen Suriyeli sayısında başı Kanada çekti. Bu ülkeye yaklaşık 8 bin 700 Suriyeli gönderilirken, ABD 4 bin 81, İngiltere 2 bin 540 Suriyeli kabul etti. 2014-2021 arasındaki süreçte Lüksemburg 46 Suriyeli yerleşimci kabul ederken, Hollanda’ya üç, Fransa’ya bir Suriyeli gönderildi.
Paris Anlaşması'na ilişkin kanun yürürlüğe girdi. Dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması olarak tarihi önem taşıyan Paris Anlaşması'nı onaylayan ülkelerin, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak ve 2050'ye kadar sera gazı emisyonlarını sıfırlamak için taahhütlerini hayata geçirmesi gerekiyor. Bu hedef petrol, kömür gibi fosil yakıt kullanımını azaltarak, yenilenebilir enerjiye yönelmeyi de beraberinde getiriyor.
[Türkiye'nin Paris Anlaşması kapsamındaki hedefleri]
- Türkiye, 2015'te BM Sekretaryası'na sunduğu ulusal katkı beyanı çerçevesinde emisyon artışını 2030 itibarıyla yüzde 21 azaltma taahhüdünde bulundu.
- Meclis'te anlaşmanın onaylanmasına ilişkin karar, BM Sekretaryası'na iletilecek ve Türkiye anlaşmaya taraf olacak.
- Anlaşmanın onaylanmasıyla Türkiye için iklim değişikliğiyle mücadelede hedef ve politikaların belirleneceği yeni bir döneme girilecek.
Fransız Katolik Kilisesi'nde 1950'den bu yana 3 bini aşkın pedofil rahibin görev yaptığı ortaya çıktı. Yaşanan istismarlara ilişkin bağımsız bir komisyonun hazırladığı rapor salı günü yayınlanacak.
Komisyon Başkanı Jean-Marc Sauve, 2 bin 900 ile 3 bin 200 arasında pedofil rahip veya diğer Kilise görevlilerini saptadıklarını söyledi. Rapor hakkında AFP'ye konuşan Sauve, bunun "asgari bir tahmin" olduğunu sözlerine ekledi. İki buçuk yılda hazırlanan rapor, ek bölümleriyle birlikte toplam 2 bin 500 sayfa. Komisyon mart ayında kurban sayısının 10 bin olabileceği tahmininde bulunmuştu.
[Vatikan'ın 'utancı' çocuk istismarcısı rahipler] Daha önce Almanya, Hollanda, Avustralya, Kanada, Şili, İrlanda ve daha bir çok Avrupa ülkesinde utanç verici vakalar ortaya çıkmıştı. Üstü kapatılmayan 2 bin dava sürerken, Vatikan sessizliğini koruyor ya da gündeme geldiğinde sonuç alacak açıklamalar yapamıyor.
İslam karşıtlığıyla bilinen ve Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’e hakaret içerikli karikatürleri nedeniyle İslam dünyasında büyük tepkiye neden olan İsveçli karikatürist Lars Vilks ile iki koruma polisi, trafik kazası sonrası yanarak öldü. İsveç’in Dagens Nyheter gazetesinin haberine göre, Lars Vilks ve iki koruma polisi trafik kazasında öldü.
Boğaziçi Üniversitesi'nde 4 Ekim'de yaşanan yasadışı vandallık sırasında bir grubun Rektör Prof. Dr. Naci İnci'nin makam aracının önünü kesmesi, bir kişinin de otomobilin üzerine çıkması üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 9'u üniversitenin öğrencisi, 1'i üniversitenin mezunu 10 kişinin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Gözaltına alınanlardan 7'si Çağlayan'daki İstanbul Adliyesine sevk edilirken, 3'ü serbest bırakıldı. Soruşturma savcılığına çıkarılan 7 kişiden 3'ü tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. 4 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.
Dünyanın en prestijli ödülleri arasında gösterilen Nobel Ödülleri bu hafta sahiplerini buluyor. Hafta boyunca her gün tek tek farklı kategorilerde açıklanacak ödüllerden merakla beklenen 2021 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi Tanzanyalı romancı Abdulrazak Gurnah oldu. Kitapları Türkçe’ye de çevrilen Gurnah’ın Nobel ödülünü kültürler ve kıtalararasındaki körfezde sömürgeciliğin etkilerine ve mültecinin kaderine nüfuz etmesinden dolayı aldığı ifade edildi.
2021 Nobel Kimya Ödülü'nü ise Alman kimyager Benjamin List ve İskoç asıllı Amerikalı kimyager David W.C. MacMillan kazanmıştı. 2021 Nobel Fizik Ödülü de, 'küresel ısınma' vurgusu yapan Japon, Alman ve İtalyan üç bilim insanına verilmişti. Nobel Tıp Ödülü’nü ise David Julius ve Ardem Patapoutian kazandı. Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklamada iki bilim insanının “doğanın en büyük gizemini” çözdükleri kaydedildi.
[Küresel Salgın]
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre; Dünya genelinde; • Vaka sayısı 220 milyona • Vefat sayısı 4 buçuk milyona yaklaştı. • Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 6.411.690.882 oldu. Türkiye’de ise; • Vaka sayısı 7 milyon 300 bini, • Vefat sayısı 65 bin 300 ü geçti • Verilen toplam doz sayısı 111.663.143 oldu.
Bilim Kurulu toplantısının ardından toplantı gündemiyle ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son dönemin tartışılan konusu olan "3. doz korona aşısına ihtiyaç var mı?" sorusuna yanıt verdi. Bakan Koca " Şu an için 2 doz mRNA aşısı olmuş vatandaşlarımızın 3. Doz aşı olmalarını gerektiren bir durum yoktur. İnaktif aşı olmuş vatandaşlarımızın ise vakit kaybetmeden 3. Doz aşılarını ister mRNA ister inaktif aşı ile olmalarını bir kez daha şiddetle öneriyorum.
İsveç Halk Sağlık Müdürlüğü, Amerikan ilaç şirketi Moderna'nın geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 1991 yılı ve sonrasında doğanlarda kullanımının durdurulacağını duyurdu.
COVID-19 için geliştirilen aşılar influenzaya, grip aşısı da COVID-19'a karşı koruma sağlamıyor. Uzmanlar özellikle riskli grupların her iki aşıyı da olması gerektiğini söylüyor.
|