Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar ziyareti kapsamında iki ülke arasında 15 anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaların 12'si Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin katılımıyla imzalandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar ziyareti kapsamında yaptığı açıklamada, son 19 yıldır olduğu gibi gelecekte de sermaye ve yatırım düşmanı mandacılara rağmen Türkiye'yi büyütmeye, güçlendirmeye, bölgesinin ve dünyanın parlayan yıldızı yapmaya devam edeceklerini ifade etti.
Erdoğan ayrıca, "Bu amaç doğrultusunda Katar'ın yanı sıra Körfez'deki diğer ülkelerle de iş birliğimizi geliştirmeye çalışıyoruz." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Asgari ücret ) Biz kesinlikle bu noktada işçimizi zora sokmayacağız. Asgari ücret noktasında da inşallah en uygununu, en ideal olanını gerek brüt gerek net masaya yatırarak nihai kararımızı vereceğiz" ifadelerini kullandı.
[Siyasi Arka Plan] Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile başkent Doha'da düzenledikleri basın toplantısında, ikili görüşmelerinde Filistin meselesi, Suriye'deki gelişmeler ve Afganistan konusunun ele alındığını belirtti. Al Sani, Türkiye'nin çeşitliliğiyle güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu ve Türk ekonomisine güvendiklerini söyledi
[Swap Anlaşmasına Devam] Katar ve Türkiye merkez bankaları aralarında var olan swap anlaşmasının süresini uzattı. Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada iki ülkenin, “TCBM ve Katar Merkez Bankası arasındaki TL-Katar riyali takas anlaşmasının uzatılması ve tadil edilmesi mutabakatının imzalanmasını memnuniyetle karşıladığı" ifade edildi.
[Uzmanlar Cevaplıyor] Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar ziyaretinin ne anlama geldiğini ve Ankara-Doha ilişkilerini etkileyip etkilemeyeceğini konunun uzmanları değerlendiriyor.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Montrö tartışmalarının yaşandığı günlerde bir bildiri yayımlayan 103 emekli amiral hakkında iddianame hazırladı. Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede amiraller, "Devletin Güvenliğine veya Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma" ile itham edildi; 12'şer yıl hapisle cezalandırılmaları istendi.
[Ne olmuştu?] Emekli amiraller, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un "Bir Cumhurbaşkanı Montrö'yü feshedebilir mi?" sorusuna "Teknik olarak evet" yanıtı vermesi ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın sarık ve cüppe ile fotoğraflarının ortaya çıkması üzerine kamuoyunda başlayan tartışmalarla ilgili 4 Nisan'da bir bildiri yayımlamıştı. Bildiride "Türkiye'nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz" denilmişti. Bildiri, kamuoyunda “darbe girişimi” olarak yankı bulmuştu.
Türkiye İstatistik Kurumu, 2020 yılına ilişkin eğitim harcamaları istatistiklerini duyurdu. Türkiye'de eğitim harcamaları 2020 yılında 2019 yılına göre yüzde 4,5 artarak 270 milyar 921 milyon TL oldu. Türkiye'de 2020 yılında yapılan eğitim harcamalarının yüzde 74.7'si devlet tarafından finanse edildi. Devlet eğitim kurumlarınca yapılan harcamaların yüzde 31.9'unu yükseköğretim, yüzde 24.9'unu ortaöğretim oluşturdu. Özel eğitim kurumlarınca yapılan harcamaların, yüzde 40.1'i yükseköğretime, yüzde 36,9'u ortaöğretime yapıldı.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, dünya genelinde en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye'nin, gösterdiği misafirperverlik ve cömertlik dolayısıyla takdiri hak ettiğini söyledi: "Türkiye, dünya genelinde en çok mülteciyi misafir eden ülke olması itibariyle takdiri hak ediyor. AB, Türkiye'nin misafirperverliğini ve cömertliğini kabul ediyor, bu konuda yardım etmeye de hazır. Bu nedenle 5 yıldan fazla bir süredir mültecilere yardım eden ESSN programına destek veriyor. Bu program kapsamında şimdiye dek 6 milyar avro verilmesi taahhüt edilirken, 3 milyar avroluk bir miktarın da 2024'e kadar ödeneceği duyuruldu."
New York Times gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın akrabaları ve yakın ortakları tarafından ‘ciddi boyutta’ uyuşturucu ticareti yapıldığını yazdı. Haberde, uyuşturucu endüstrisinin Suriye'nin yasal ihracatını gölgede bırakarak, ülkeyi dünyanın en yeni ‘narko devletine’ dönüştürdüğü kaydedildi. Üretim ve dağıtımın önemli bölümünün Suriye’deki yönetimin en güçlü figürlerinden olan, Esad’ın küçük kardeşi Mahir Esad’ın komuta ettiği Suriye Silahlı Kuvvetleri Dördüncü Zırhlı Tümeni tarafından gerçekleştirdiği belirtildi. En çok ticareti yapılan ürün ise Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinde popülerliği ile bilinen bağımlılık yapan uyuşturucu captagon. Yazıda, bu maddenin Türkiye, Mısır, Yunanistan, İtalya, Fransa, Almanya gibi ülkelerde ele geçirildiği hatırlatıldı.
Ukrayna'nın doğusunda başlayan çatışmalar ve Rusya'nın Kırım'ı ilhakının ardından bölgede yükselen tansiyon sürüyor. Ukrayna sınırları çevresinde askeri hareketliliğini artıran Moskova, Kiev'in NATO'ya dahil edilmeyeceğine dair Batı'dan garanti istiyor. Rusya ayrıca NATO birliklerinin Ukrayna içinde ve çevresinde belli askeri aktivitelerden kaçınmasını bekliyor.
Öte yandan, Rusya'nın 175 bin kişilik askeri güçle Ukrayna'yı işgal etmeyi planladığına dair ABD tarafından hazırlanan istihbarat raporu ortaya çıktı. Washington Post gazetesinde yayımlanan rapora göre, Rusya, gelecek yılın başlarında birçok cepheden Ukrayna'ya saldırı başlatmayı planlıyor. Konuyla ilgili konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde çok sayıda Rus askerinin öleceğini söyledi: “Gerçekten kanlı bir katliam olur. Rus askerler evlerine tabutlarla gidecek”
KISA...KISA...KISA...
• İran, Fransa'nın Birleşik Arap Emirlikleri'ne 14 milyar avro değerinde 80 savaş uçağı satmasını kınadı. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Saeed Khatibzadeh, "Fransa'nın daha sorumlu olmasını bekliyorduk. Bölgemizin askerîleştirilmesi kabul edilemez. Bölgede sattıkları silahlar kargaşanın kaynağıdır." dedi.
• Almanya Federal Meclisi'ndeki oylamada Sosyal Demokrat Parti Milletvekili ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, ilk turda başbakan seçildi. Scholz, yeni dönemde 736 koltuğu olan Bundestag'da 395 oy alarak gereken salt çoğunluğa rahatlıkla ulaşmış oldu. Scholz'un göreve başlamasıyla Almanya'da 16 yıllık Angela Merkel defteri de resmen kapandı. Merkel'in ofiste olduğu dönemde Fransa 4 cumhurbaşkanı, Britanya 4, İtalya ise 8 başbakan değiştirdi.
• Anketler Macron için alarm veriyor. Fransa’da merkez sağdaki Cumhuriyetçiler’in nisanda yapılacak iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday gösterdiği Valerie Pecresse, anketlerde sürpriz yaptı. Pecresse’in ikinci tura kalacağı ve Cumhurbaşkanı Macron’u yüzde dörtlük bir farkla geçip yüzde 52 oy alarak seçileceği sonucu çıktı.
• Yunanistan'dan göçmenlerin sınırdan geçişleri engellemek için ses cihazının ardından toplam 27 km uzunluğundaki çitin inşaatına başladı. Göçmenlere yönelik inşa edilen çitlerin temel atma törenine Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in katılacağı ifade edildi.
[Küresel Salgın]
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre; Dünya genelinde; • Vaka sayısı 268 milyonu geçti • Vefat sayısı 5 milyon 280 bine yaklaştı. • Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 7.809.694.904 oldu. Türkiye’de ise; • Vaka sayısı 9 milyona, • Vefat sayısı 78 bin 500 e • Verilen toplam doz sayısı 121.276.848 oldu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında, Avrupa bölgesinde geçen ay 120 bin kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Kluge, bazı Avrupa ülkelerinde tartışılan Covid-19 aşı zorunluluğunun "mutlak son çare olduğunu" ve bunun sadece "aşılamayı teşvik eden diğer seçenekler tükendiğinde uygulanabilir" olduğunu bildirdi.
AB Dijital Covid Sertifikası 1 Şubat'tan itibaren sadece 3. doz aşı olanlara verilecek.
Omicron varyantının endişe verici bir hızda yayılması, Covid-19'un sağlık politikalarında bir süre daha ilk sırada kalacağına işaret ediyor. Bu da Covid-19 kadar bulaşıcı hatta ondan daha ölümcül bazı hastalıkların bir süre daha ihmal edilebileceği anlamına geliyor. Pandemi yükü Türkiye'de Covid-19 dışındaki kronik hastalıkları nasıl etkiledi?
|