Rusya – Ukrayna hattında tehlike çanları çalıyor. Ukrayna sınırına 100 bin asker yığan Rusya anlaşma zemininden kaçarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arabuluculuk teklifi karşılık buldu; Putin ülkemize geliyor.
Kritik süreçte; İngilizler Rusya’yı uluslararası ödeme sisteminden çıkarmayı, Ruslar Avrupa’ya petrol ve gaz akışını durdurmayı, Amerikalılar ise Doğu Avrupa’ya asker yığmayı konuşuyor.
Rusya-Ukrayna krizinde tarafların askeri manevraları büyük oranda tamamlandı. ABD’nin NATO Mukabele Gücünün aktif hale getirilmesi durumunda destek sağlamak üzere 8 bin 500 askeri teyakkuza geçirmesi üzerine Rus ordusu da harekete geçti. Rusya Savunma Bakanlığı, 20 savaş gemisinin askeri tatbikat için Baltık Denizi'ne, 20’den fazla savaş gemisinin ise Karadeniz’e girdiğini duyurdu.
Ukrayna kanadı, Rusya'nın henüz sınırda geniş çaplı bir saldırı düzenleyecek yeterli altyapıyı oluşturmadığını belirtirken, yetkililer Rusya'yı ülkesinde panik oluşturmaya çalışmakla suçluyor.
Diğer yandan ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, Avrupa Birliği ve NATO liderlerinin hafta başında katıldığı video konferans görüşmesinde, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali durumunda hızla "benzeri görülmemiş" yaptırımlar uygulanması kararlaştırıldı.
[Nereden Nereye?] 2014'te Rusya ve Ukrayna sınırında yaşanan gerilim, Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım yarımadasını ilhakıyla sonuçlandı. Batı'dan Rusya'ya yönelik yaptırımlar geldi. Aynı dönemde Ukrayna'nın doğusundaki, Rusya sınırındaki Donetsk'te de Rusya'dan destek alan Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasında da çatışmalar yaşanmıştı. Savaş 2015'te sona ermiş olsa da Temmuz 2020'deki ateşkese kadar çatışmalar devam etti. Yaklaşık 15 bin kişi hayatını kaybetti.
[İnfografik - 5 soruda Rusya-Ukrayna krizi] 2014'ten bu yana devam eden Rusya-Ukrayna krizi, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde 26 Mart'ta 4 Ukrayna askerinin ölmesi ve Rus ordusunun Ukrayna sınırlarındaki hareketliliği nedeniyle tekrar dünya gündemine geldi.
Son dönemde yoğun olarak tartışılan, gerçek ile sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği, insanların farklı cihazlar arasında hareket etmesine ve sanal bir ortamda iletişim kurmasına izin verdiği dijital bir dünya olan 'Metaverse' Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncelikli gündemi oldu. Erdoğan, 'Metaverse'ye ek olarak kripto para ve sosyal medya başta olmak üzere üç ayaklı bir çalışma yapılması konusu üzerinde duruyor.
Avrupa Birliği içinde yaşanan çocuk istismarı, son yıllarda ciddi boyutlara ulaştı. Son örneği ise İngiltere'de ortaya çıktı. BBC'nin hazırladığı belgeselde Romanya'dan İngiltere'ye kaçırılıp istismar için satılan çocuklar anlatıldı. Belgeselde çetelerin okul önlerinde bekleyerek çocukları kaçırdığı, çocukların İngiltere'ye götürülmek üzere Romanya'da hazırlandığı aktarıldı. Tüm bunlar yaşanırken güvenlik güçlerinin de çetelere göz yumduğu, kaçırılan çocukların İngiltere'ye nasıl girdiklerinin bilinmediği vurgulandı.
[Rakamlar ne diyor?] Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 yılında paylaştığı rapora göre, 2-17 yaşları arasındaki 1 milyara yakın çocuk 2019 yılında fiziksel, cinsel ya da duygusal şiddete maruz bırakıldı. World Vision’ın verilerine göre ise, her yıl dünyada 1 milyar 700 milyon çocuğun istismara uğradığı rapor ediliyor.
Yerli savaş uçağında heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. ABD merkezli Sciaky şirketi, TUSAŞ'ın dünyanın en büyük metal elektron ışınlı 3 boyutlu yazıcısı EBAM 300 serisini sipariş ettiğini açıkladı. 3D Yazıcı, Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi'nde kullanılmak üzere tedarik edildi.
KISA...KISA...KISA...
• Suriye'deki katil rejimin lideri Beşşar Esed iç savaşın devam ettiği ülkede rejim ordusu saflarından firar edenleri kapsayan yeni bir "af" kararı ilan ederken, uzmanlar göstermelik olarak değerlendirdikleri bu karara kuşkuyla yaklaşıyor.
• Ankara'da evinin önünde uğradığı suikast sonucu öldürülen Doç. Necip Hablemitoğlu'nun katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır, MİT'in Ukrayna'daki operasyonuyla Türkiye'ye getirildi.
• İsrail yapımı "Pegasus" casus yazılımının üreticisi NSO Group'un CEO’su istifa etti. İstifanın "İsrail polisinin Pegasus yazılımıyla kendi vatandaşlarını da izlediği" yönündeki haberlerden bir hafta sonra gelmesi dikkati çekti.
• Mali Hükümeti, Fransa ile diplomatik, askeri ve ekonomik ilişkilerin kesildiğini ilan etti. Ülkede Fransızca resmi dil olmaktan çıkarılırken, yerel Bambara dili resmi dil olacak.
• Türkiye’de geçtiğimiz yıl 1 milyon 47 bin 975 bebek dünyaya geldi. Erkeklere en çok Yusuf, kızlara ise Zeynep ismi verildi.
[Küresel Salgın]
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre; Dünya genelinde; • Vaka sayısı 362 milyonu • Vefat sayısı 5 milyon 620 bini geçti. • Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 9.976.338.443 oldu. Türkiye’de ise; • Vaka sayısı 11 milyon 168 bine, • Vefat sayısı 86.500'e yaklaştı. • Verilen toplam doz sayısı 140.803.795 oldu.
Corona virüsü salgını karşısında çok kısa bir sürede Covid-19 aşısı geliştiren Pfizer ve BioNTech, Almanya’da bilim insanlarının radarında… Ülkenin saygın gazetelerinden Berliner Zeitung’a bir açık mektup yazan bilim insanları BioNTech’in kurucusu ve CEO’su Uğur Şahin’den bazı “bilimsel” açıklamalar talep etti.
Bir anda ortaya çıkarak dünyayı kasıp kavuran Omicron varyantıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. İngiltere'de bu yeni varyantla ilgili olarak yeni yapılan bir araştırmanın sonuçları ise oldukça şaşırtıcı: Omicron'a yakalanan kişilerin büyük bir çoğunluğunun daha önce koronavirüs enfeksiyonu geçirmiş kişiler olduğu ortaya çıktı.
Danimarka hükümeti, Covid-19'u sosyal açıdan kritik hastalık kategorisinden çıkarırken, 1 Şubat itibarıyla tüm kısıtlamaları kaldırmaya karar verdi. Danimarka Devlet Serum Enstitüsü Baş Epidemiyologu Tyra Krause, 3 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Omicron varyantının Covid-19 salgınının sonunu getirdiğini ve 2 ay içinde insanların normal hayatlarına geri döneceğini vurgulamıştı.
|