Ukrayna - Rusya savaşında 9'uncu gündeyiz. Rus işgalci güçlerinin Ukrayna topraklarına sevkiyatı sürerken, hafta boyunca başta Kiev olmak üzere Mariupol, Gostomel, Harkov, Irpen ve Chernihiv hem karadan hem de havadan bombalandı. Ukrayna ordusu, saldırıların 6’ncı gününden itibaren savunmadan saldırı pozisyonuna geçtiklerinin açıklarken, iki ülke arasında heyetleri arasındaki müzakerelerden sonuç çıkmıyor.
Rusya-Ukrayna savaşı dünya medyası tarafından anbean takip ediliyor. ABD, İngiltere, Fransa'nın önde gelen kanalları gelişmeleri ırkçı ve faşist yorumlarla sunuyor. TV ekranlarındaki yorumlar Avrupa’da yükselen faşizmi gözler önüne getiriyor: "Mavi gözlü ve sarı saçlı insanlar ölüyor", "Bunlar Suriyelilere, Afganlara benzemiyor", "Biliyorsunuz ki burası nispeten medeni ve Avrupalı"…
Çatışma bölgesinde dün Rus bombaları Kiev'in merkezi ısıtma sistemini hedef aldı. Kentin pek çok noktasında ısıtma sağlanamayacağı açıklandı. Ülkenin lideri Zelenski 'Bizi arkamızdan vurdular' açıklamasına imza atarken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise Almanya'nın Ukrayna'ya bir parti daha silah yardımı yapacağını duyurdu. Öte yandan kriz İsveç'e de sıçradı. Geçtiğimiz günlerde 'NATO üyeliğinin sonuçları olur' diyerek İsveç'i adeta tehdit eden Rusya, 4 savaş jeti ile ülkenin hava sahasını ihlal etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Batı, Rusya'nın yeni Avrupa güvenlik mimarisi oluşturulmasına ilişkin taleplerini hayata geçirmeyi reddetti. 3’üncü dünya savaşı, nükleer silahların kullanılacağı yıkıcı bir savaş olacak." diyerek geri adım atmayacaklarını duyurdu.
[Yardımlar arka arkaya] Başta ABD olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri ve NATO, saldırı altındaki Ukrayna’ya çok sayıda yardım paketi açıkladı. Söz konusu yardımlar içerisinde hibe tutarlarla birlikte, ağır silah yardımları dikkat çekiyor. Ukrayna’ya yardımlarını sürdüren Rusya karşıtı ülkeler, bu kez ağır bir ceza alması gerektiğine inandıkları Rusya’ya ekonomik yaptırımlarını ardı ardına açıklıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkesinin silah desteği almaya devam ettiğini açıklayarak, yurt dışından 16 binden fazla gönüllü askerin destek için geldiğini söyledi. Dünya Bankası ve IMF, Ukrayna'ya en az 350 milyon doları önümüzdeki hafta teslim edilmek üzere 3 milyar dolarlık yardımda bulunmaya hazırlandıklarını açıkladı.
[Meclis’te Kapalı Oturum] Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna ve Rusya hattında yaşanan çatışmalar ve küresel yankılarıyla ilgili Meclis’e bilgi verdi. Yapılan kapalı oturumda konuşulan tüm bilgiler “devlet sırrı” olarak kabul edildi; milletvekillerinin toplantıya ilişkin açıklama yapması yasaklandı.
[Rakamlar ne diyor?] Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi, savaşın başlangıcından bu yana 2 binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada birçok bölgede hastaneler, okullar ve ulaşım tesislerinin de yerle bir edildiği belirtildi.
Rusya Savunma Bakanlığı da savaşın başlamasından bu yana ilk kez ölü ve yaralı asker sayısını açıkladı; Bakanlığa göre Ukrayna’da 498 Rus askeri hayatını kaybetti, 1597 asker de yaralandı.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ise Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 5 bin 710 askerin öldürüldüğünü, 200 askerin ise esir alındığını açıkladı. Son beş günde Ukrayna ordusu, Rusya'ya ait 29 uçak, 29 helikopter, 198 tank, 846 zırhlı araç, 77 top ve 2 gemiyi imha etti.
[Şimdilik 1 milyon mülteci] Birleşmiş Milletler ise Ukrayna’yı terk eden kişilerin sayısının yarısı Polonya'ya olmak üzere 1 milyonu aştığını açıkladı. BM, işgalin başında bu sayının 4 milyona ulaşabileceğini söylemişti. Ukrayna'dan kaçanların ilk tercihlerinin Macaristan, Moldova ya da Polonya olduğu belirtildi.
[Herkes pozisyon alıyor] BM Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kınayan karar tasarısını kabul etti. 141 ülkenin kabul oyu verdiği tasarıya Rusya, Belarus, Suriye, Kuzey Kore ve Eritre karşı çıktı. Aralarında Çin, Hindistan, Ermenistan, İran ve Güney Afrika’nın da olduğu 35 ülke ise çekimser kalmayı tercih etti.
Avrupa Parlamentosu da, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda düzenlenen olağanüstü oturumda Ukrayna'nın AB üyeliğine destek veren karar tasarısını kabul etti. Bağlayıcılığı bulunmayan tasarı, oylamaya katılan 676 milletvekilinden 637'sinin oyuyla geçti. 13 milletvekili aleyhte oy kullandı, 26 milletvekili çekimser kaldı.
Ukrayna'nın AB üyeliğinin desteklenmesinin hemen ardından eski Sovyet cumhuriyetlerinden Gürcistan da "acilen AB üyeliğine başvuracağını" duyurdu.
[Erdoğan’dan AB’ye tepki] Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyeliğinin değerlendirilmesi konusunda "Ukrayna'yla ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye için de gösterin. Yoksa birileri saldırdığı zaman mı Türkiye'yi gündeme alacaksınız?" sözleriyle birliğe yüklendi.
[Rusya’nın ekonomik kayıpları büyüyor] Ekonomik yaptırımlar Rus piyasalarını altüst etti. Ruble, ABD doları karşısında yaklaşık %30 değer kaybetti; Rusya Merkez Bankası faizleri %9.5’tan %20’ye yükseltti. Moskova Borsası da yatırımcıların Rusya merkezli şirketlerdeki hisselerini hızlı bir şekilde elden çıkarması üzerine açılmadı. Rusya’nın savaşın ilk haftasındaki kaybının 250 milyar dolar olduğu tahmin edilirken, 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaşın Moskova yönetimine günlük maliyetinin 20 milyar doları aşabileceği belirtiliyor.
[Hava sahaları karşılık kapatıldı] Rusya, Avrupa devletlerinin Rus uçaklarına hava sahasını kapatmasına cevaben, Almanya ve Fransa dahil 36 ülkenin uçaklarına hava sahasını kapattı.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, dün yaptığı açıklamada, "Öncelikle tüm Avrupa hava sahasını kapatıyoruz. Hiçbir Rus uçağı, özel ya da ticari, uçuşa açık olmayacak." ifadelerini kullanmıştı.
[Teknoloji devleri masada aktif] Küresel teknoloji devleri Rusya’ya karşı pozisyon almayı sürdürüyor. Meta, Rusya merkezli medya organlarının platformlarında reklam satışı yapmasını yasakladı. Şirket, yanlış bilgi yayan hesapları kaldırdı ve Avrupa Birliği (AB) genelinde Russia Today (RT) ve Sputnik'in erişimine engel koydu. YouTube ve TikTok da RT ile Sputnik'e ait hesapları engellediğini açıkladı. Apple, Rusya'daki ürün satışlarını durdurdu. Reddit, platformda yer alan Rusya başlığına dezenformasyona dikkat çekmek için kısıtlama getirdi.
Google ve Microsoft, RT ve Sputnik uygulamalarını çevrim içi mağazalarından kaldırmaya yönelik adım attı. RT ve Sputnik'e ait içerikler, MSN tarafından kısıtlandı. Snapchat de Rusya, Ukrayna ve Belarus'ta reklam yayımlamayacağını duyurdu. AB'nin de RT ve Sputnik'i blok üyesi ülkelerde engelleyeceği aktarılıyor. Disney ve Sony Pictures, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini gerekçe göstererek yeni filmlerinin Rusya'da gerçekleşecek gösterimlerini askıya aldıklarını duyurdu.
Twitter, Rusya merkezli haber ajansı Sputnik'te çalışan bazı gazetecilerin hesaplarına "Rusya devletine bağlı medya" ibaresi ekledi.
Ukrayna'ya karşı savaş başlatan Rusya'ya yönelik her geçen gün daha fazla yaptırım kararı devreye alınıyor. Uluslararası şirketler de Rusya'yı köşeye sıkıştırmak için harekete geçti. Birçok ülke ve şirket, ekonomik ve finansal yaptırımlara başvurdu. Peki hangi teknoloji şirketleri Rusya'ya yönelik yaptırım kararı aldı? İşte Rusya'ya yaptırım kararı alan markalar...
KISA...KISA...KISA...
• Lisans öğrencilerine verilen aylık 750 liralık burs yüzde 67'lik artışla 1250 liraya çıkarıldı. TÜBİTAK'tan, yüksek lisans öğrencileri 3000-4250, doktora 5500-7500, doktora sonrası araştırmacılar 7500-10 bin liraya kadar aylık burs alabilecekler.
• Filistin Vakıflar ve Dini İşler Bakanlığı, şubat ayında Mescid-i Aksa'ya 20 kez baskın düzenlenerek "kutsallığa saygısızlık" yapıldığını açıkladı. Açıklamada ayrıca, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisi'nde 43 vakitte ezan okunmasının engellendiği vurgulandı.
• Birleşmiş Milletler, Suriye’nin, topraklarında 6,9 milyonu aşan yerli mülteci sayısı ile yerinden edilen insan sayısı bakımından dünyanın en büyük ülkesi haline geldiğini belirtti.
[Küresel Salgın]
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre; Dünya genelinde; • Vaka sayısı 437 milyonu • Vefat sayısı 5 milyon 960 bini geçti. Türkiye’de ise; • Vaka sayısı 14 milyon 150 bine, • Vefat sayısı 95 bine yaklaştı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ve kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacak" açıklamasını yaptı.
Almanya, Türkiye'yi Kovid-19 salgınında "yüksek riskli bölgeler" listesinden çıkardı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 salgınının küresel alanda bunaltı ve depresyonun yaygınlığını yüzde 25 artırdığını açıkladı.
|