16’ıncı günün yaşandığı Rusya’nın Ukrayna işgalinde şiddetli çatışmalar devam ediyor. Rusya, birçok Ukrayna kentini kuşatma altına almışken iki ülke arasındaki müzakerelerden şimdiye dek herhangi bir ateşkes ihtimali de çıkmadı. Yaşanan krizde en başından bu yana arabuluculuk rolünü üstleneceğini söyleyen Türkiye’de dün tarihi bir zirve gerçekleşti. Türkiye’nin arabuluculuğunda Antalya’da masaya oturan olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba’nın bu tarihi görüşmesinden müzakerelere devam kararı çıkarken, ateşkes için sonuç alınamadı. Savaşın çözümü için Bakan Çavuşoğlu’nun yönetiminde yapılan görüşmeler, dünyanın gözünü bir kez daha Türkiye’ye çevirdi. Tarihi zirveyi aralarında Rusya, Ukrayna, ABD, Birleşik Krallık, Almanya, İsrail, Japonya ve Hollanda gibi ülkelerin de yer aldığı 34 ülkeden 330'un üzerinde gazeteci takip etti.
[3. Dünya Savaşı mı?] Hafta içinde savaşa dair kritik açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin "Üçüncü dünya savaşı başlayacak ve ancak o zaman uçuşa yasak bölge oluşturacaksınız. Ama çok geç olacak" sözleri şok etkisi oluştururken, Rusya’nın sivil ayrımı gözetmeksizin devam ettiği bombaların hedefi bu kez bir çocuk hastanesi oldu. Mariupol Belediyesi, Facebook üzerinden yaptığı bir paylaşımda şehirdeki bir çocuk hastanesinin Rus birlikleri tarafından hedef alındığını açıkladı. İnsan Hakları İzleme Örgütü ise Rusya’nın Iprin’deki bombardımanının savaş suçu olabileceği değerlendirmesi yaptı.
[Binlerce Rus askeri öldürüldü] Savaşın 14. gününde Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol’den sivillerin tahliyesi için insani koridorlar açıldı. Rus güçlerinin belirli aralıklarla yaptığı ateşkes ihlallerine ve kar yağışının neden olduğu zorluklara rağmen tahliyeler devam etti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus güçlerin Mariupol'da 300 bin sivili rehin tuttuğunu, mutabakata rağmen tahliyeyi engellediğini iddia etti. Ukrayna yönetimi, savaşından başından itibaren 10 binin üzerinde Rus askerini öldürdüklerini iddia etti. ABD istihbaratı ise ölen rus askerlerinin sayısının 2-4 bin arasında olduğunu açıkladı.
[Kararlar dünyayı etkiliyor] Kiev yönetimi, aralarında mısır, buğday, tahıl ve tuzun da bulunduğu temel gıda maddelerinin yurtdışına satışına yasak getirdi. Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Roman Leshchenko kararın halkın ihtiyaçlarının karşılanması için alındığını belirtti. Tüm dünyadaki tahıl üretiminin yaklaşık %30'u Rusya ve Ukrayna’da yapılıyor.
[Rusya’ya yeni yaptırımlar yolda] ABD Başkanı Joe Biden, Fransız, Alman ve İngiliz mevkidaşlarıyla Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler ve Rusya’ya uygulanması planlanan yaptırımlar hakkında telekonferans görüşmesi gerçekleştirdi. 1 saat 19 dakika süren toplantının ardından Temsilciler Başkanı Nancy Pelosi’nin Meclis Üyelerine gönderdiği mektupta, Rusya’ya yönelik bir yasa tasarısı üzerinde çalışıldığını bildirdi.
[Erdoğan’dan kesintisiz diplomasi] Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının son bulması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yürüttüğü kesintisiz ve etkin diplomasi dikkati çekiyor. Erdoğan, 22 Şubat'tan bu yana 20'yi aşkın devlet ve hükümet başkanı ile görüşmeler gerçekleştirdi.
[AB’den ayrıcalıklı mülteci politikası] Avrupa Birliği'nin Rusya'nın saldırısına uğrayan Ukrayna'dan kaçanlarla, dünyanın başka yerlerindeki çatışma bölgelerinden kaçanlara koruma sağlamadaki uygulamaları farklılık gösteriyor. Ukraynalılara kısa sürede kolaylaştırılmış imkanlar tanınmasına karşılık Suriye, Afganistan, Irak veya Afrika gibi dünyanın başka yerlerindeki silahlı çatışmalardan kaçanlar için AB'nin farklı bir uygulaması bulunuyor
[En çok çocukları etkiliyor] Ukrayna'daki durum en çok çocukları vurdu. Ukrayna’dan ayrılan 2 milyondan fazla kişi yüz binlercesi çocuk. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ülkedeki 7,5 milyon çocuğun yaşamları için de tehdit oluşturuyor. 7,5 milyon çocuk içinde okul öncesi ve liseye kadar eğitim seviyesinde olan 3 ile 17 yaşları arasındaki 5.7 milyon çocuğun eğitimleri yarım kaldı.
[Alman gazetesi: Umudun Silahı Bayraktar] Alman Bild gazetesi, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşta kullanılan silahlı insansız hava aracı (SİHA) "Bayraktar TB2"leri övdü. "Ukrayna savunması, Türk teknolojisine güveniyor. Umudun Silahı Bayraktar" başlığı kullanılan haberde, TB2'lerin üç kıtada Rus askeri teçhizatını yok ettiği vurgulandı.
[Podcast] Tüm dünya tarafından yakından takip edilen Rusya-Ukrayna savaşı sadece sahada ağır silahlarla devam etmiyor, siber teknoloji tarafında da büyük bir mücadele var. Rusya-Ukrayna krizinin siber güvenlik boyutu ile ilgili tüm detayları dinlemek için tıklayın:
2 günlük resmî ziyaretine başlayan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Türkiye’yi 2008’den bu yana ziyaret eden en üst düzey İsrailli yetkili oldu. Herzog’u Türkiye’ye getiren uçağın üzerine Ayasofya Camii ve Galata Kulesi siluetleri konulurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından törenle karşılandı. Önce başbaşa görüşen daha sonra da heyetlerarası görüşmelere katılan iki lider, basın toplantısında ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği mesajları verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve İsrail’in ekonomi ve enerji başta olmak üzere birçok alanda işbirliği yapabileceğini dile getirdi. Rusya-Ukrayna savaşının enerji güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, “Enerji ve enerji güvenliği alanlarında yürütülecek projelerde işbirliğine hazır olduğumu Sayın Cumhurbaşkanı’na ifade ettim. Türkiye, böylesi projeleri hayata geçirebilecek tecrübe ve kapasiteye sahiptir” diyerek Doğu Akdeniz’de yapılması planlanan doğalgaz boru hattına yeşil ışık yaktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de önümüzdeki dönemde İsrail’i ziyaret edeceğini açıkladı.
TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, çalışmaları süren sosyal medya yasasının sansür yasası olmayacağını söyledi. “Yasa üç katmanlı olacak: Bir taraftan internet medyası ile ilgili düzenlememiz var. 5651 sayılı kanunla ilgili birtakım yeni talepler de bulunuyor. Üçüncüsü ise dezenformasyon konusunda düzenleme var” diyen Yayman, “Biz hem özgürlükleri koruyacak hem de kamu düzenini sağlayacak bir yasal düzenleme arayışı içerisindeyiz” dedi. Yayman, dezenformasyon kriterlerinin belirlenmesi için Almanya ve Fransa’dan ilham aldıklarını da belirtti.
[İnfografik] Almanya ve Fransa’nın Sosyal Medya Yasaları hangi yaptırımları beraberinde getiriyor? Suç kapsamı, teknoloji devlerinin sorumluluk ve yükümlülük alanları ve cezalar itibariyle iki ülke yasaları bir çok katı yaptırımı kapsıyor.
KISA...KISA...KISA...
• Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, görevden af talebi kabul edilen Bekir Pakdemirli'den boşalan Tarım ve Orman Bakanlığına Vahit Kirişçi atandı.
• Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul dahil olmak üzere birçok il için kar yağışı uyarısı yaptı. Havaların yeniden ciddi bir şekilde soğuması nedeniyle Aybar kar fırtınasının etkisini göstereceği belirtildi. Fırtınanın etkili olacağı illerde ise eğitime ara verileceği duyuruldu.
• Mali Suçları Araştırma Kuruluna (MASAK) geçen yıl 511 bin 26 kişi hakkında 515 bin 627 bildirim gönderilirken, suç gelirlerinin aklanması konulu bildirimler 5 yılda 2,5 kat arttı.
[Küresel Salgın]
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre; Dünya genelinde; • Vaka sayısı 448 milyonu, • Vefat sayısı 6 milyonu geçti. Türkiye’de ise; • Vaka sayısı 14 milyon 500 bine, • Vefat sayısı 96 bine yaklaştı.
Sağlık Bakanlığı, Covid-19 için geliştirilen yerli aşı TURKOVAC'ın faz-3 çalışmalarının Azerbaycan'da başlayacağını açıkladı.
Bilim adamları, Covid-19 virüsünün zihinsel işlev üzerindeki endişe verici etkisini vurgulayan bir çalışma yayınladı. Buna göre hafif bir vaka bile beyne zarar verebiliyor.
|