Rus işgal kuvvetlerinin 24 Şubat'ta Ukrayna'ya girmesinden bu yana süren çatışmalar devam ediyor. Rusya’nın sivil hedeflere yönelik saldırıları her geçen gün artarken, hastaneler, apartmanlar ve sivil otobüsler vuruluyor. Rusya dün, Ukrayna’nın Çernihiv kentinde yine sivil yerleşim yerlerini hedef aldı. Bir dükkanın önünde ekmek sırası bekleyen yaklaşık 13 kişi hayatını kaybetti.
Ukrayna'nın Mariupol şehrinden bir kötü haber daha gelirken, ajansların "acil" koduyla geçtiği bilgilere göre Rusya ordusuna ait savaş uçakları, yüzlerce sivilin saklandığı tiyatro binasını bombaladı. Saldırı sonrası sivillerin sığınak olarak kullandığı tiyatro binası enkaz döndü. Korkunç saldırıda ölü sayısına ilişkin henüz açıklama yapılmadı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Mariupol'daki tiyatroya yaptığı saldırıyı korkunç bir savaş suçu olarak nitelendirdi.
[Müzakereler ne aşamada?] Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirmek için Pazartesi başlayan müzakerelerde 4. tur görüşmeleri devam ediyor. Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna'nın gelecekte silahlardan arındırılması ve tarafsız olması şartı konusunda İsveç ve Avusturya modelleri üzerinde uzlaşılabileceğini söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise, Rusya ile Ukrayna'daki savaşla ilgili müzakerelerde önceliklerinin çatışmanın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması olduğunu belirtti.
[Avrupa’ya mülteci akını] Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle komşu ülkelere geçen mültecilerin sayısının 3 milyona ulaştığını, bunların 1,4 milyonunun çocuk olduğunu duyurdu. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, Rus işgalinin başladığı 24 Şubat'tan bu yana 20 bin 550 Ukrayna vatandaşının Türkiye'ye giriş yaptığını açıkladı. Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'dan tahliye edilen kişi sayısının 15 bin 24 olduğunu açıkladı. Çatışmaların sürdüğü Mariupol'daki Sultan Süleyman Camii’ne sığınan 110 Türk vatandaşı tahliye bekliyor.
[Türkiye’nin temasları sürüyor] Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye gelen Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüştü. Düzenlenen ortak basın açıklamasında Erdoğan, "savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabaların hızlandırılması gerektiği konusuda mutabık kalındığını, Polonya'nın savaştan kaçan 2 milyona yakın mülteciye kapılarını açarak örnek bir duruş sergilediğini" söyledi. Duda ise "Türkiye’nin barışın sağlanmasında çok büyük bir rol oynadığını, iki ülke arasında ekonomik iş birliğinin yanı sıra askerî iş birliğinin de devam etmesini istediklerini" ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile telefonda görüştü. Erdoğan, Zelenski ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i bir araya getirmeye yönelik gayretlerini sürdüreceğini dile getirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Rusya'da mevkidaşı Sergey Lavrov'la görüştü. Diğer yandan Erdoğan, 24 Mart'ta Brüksel'deki Olağanüstü NATO Liderler Zirvesi'ne katılacağını duyurdu.
[ABD’den silah desteği] ABD Başkanı Biden, Ukrayna’ya içinde İHA VE SİHA'ların da bulunduğu 800 milyon dolarlık yardım yapacaklarını duyurdu. Ukrayna'ya geçen yıl 650 milyon dolarlık yardım sağladıklarını vurgulayan Biden, 12 Mart’ta da 200 milyon dolarlık savunma yardımını onayladığını anımsattı. Biden, sadece son 1 haftada Ukrayna'ya ve komşu ülkelerine 300 milyon dolarlık insani yardım sağladıklarını kaydetti. Diğer yandan Biden, Ukrayna’ya yapılan silah yardımlarının savaşı durduracağını savundu.
[Kamuoyu araştırmaları ne gösteriyor?] Areda Survey’in gerçekleştirdiği “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının değerlendirilmesini” inceleyen anketin sonuçları, Türk halkının yüzde 68,8’lik oranla, Rusya’nın haksız bir savaşa imza attığı yönünde olduğunu ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 82,6’sı ise büyük çoğunlukla Amerika ve Avrupa’nın Ukrayna’yı kışkırtıp bu ülkeyi yarı yolda bıraktığını ifade etti.
[Yatırımlar Türkiye’ye doğru] Rusya'dan çekilen uluslararası şirketler rotalarını Türkiye'ye çeviriyor. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'daki faaliyetlerini askıya alan ya da bu pazardan çekildikten sonra bölgede güvenli ve istikrarlı adres arayışına giren uluslararası şirketler, Türkiye'deki yatırım ortamını mercek altına aldı.
[Rakamlar ne diyor?] Geçen yıl sonu itibarıyla ülkedeki uluslararası sermaye yatırım girişi 174 milyar 212 milyon dolara ulaşırken bunun yüzde 8,1'ine karşılık gelen 14 milyar 97 milyon dolarını ABD'li şirketlerin sermaye yatırımı oluşturdu. Böylelikle ABD'li şirketler Türkiye'ye yönelik sermaye yatırımlarında Hollanda'dan sonra ikinci sırada yer aldı. Hollandalı şirketlerin Türkiye'ye sermaye yatırımı 2021 itibarıyla 27,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Suriye'deki iç savaş 11'inci yılını tamamladı. Uluslararası toplumdan yeterince baskı görmeyen Rusya ve İran destekli Beşşar Esed rejimi, işlediği savaş suçlarından yargılanmazken, yıllardır da siyasi çözüme yanaşmıyor.
Ülkenin güneyindeki Dera ilinde 15 Mart 2011`de bir grup ilkokul öğrencisinin okul duvarına rejimin lideri Beşşar Esed`i kastederek "Ey doktor şimdi sıra sana geldi" yazmasıyla başlayan halk ayaklanmasının üzerinden 11 yıl geçti. 2012’nin sonunda iktidardan düşmesi an meselesi görülen Esed’in yardımına İran ve Lübnan Hizbullah`ı yetişti. Rejim 2013 baharından itibaren muhaliflere karşı denge kurmaya başladı. Rusya’nın Eylül 2015`in sonunda savaşa katılmasıyla iç savaşın seyri rejimin lehine çevrildi. Böylece rejim kaybettiği toprakların büyük bir kısmına yoğun saldırılar ve ablukalar yoluyla tekrar hakim oldu.
BM’nin 24 Eylül 2021`de, Suriye iç savaşında ölümleri teyit edilenlerin sayısının yaklaşık 350 bin, gerçek rakamın ise bunun çok üzerinde olduğunu belirten açıklaması, Suriye`deki iç savaşın en ağır bedelini sivillerin ödediğini bir kez daha ortaya koydu. Muhalif kaynaklara göre, Esed rejimi güçleri yaklaşık 400 bin kişiyi halen alıkoyuyor.
[Uzmanlar ne diyor?] Suriyeli uzmanlar ve muhalifler, ülkede 11 yıldır süren kriz için ufukta yerel ve uluslararası düzeyde gerçek bir çözüm göremediklerini belirtiyor.
[İnfografik] Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada en çok mülteci barındıran ülke konumundaki Türkiye, 2011'de başlayan iç savaş sonrasında vatanlarını terk etmek zorunda kalan Suriyelilere 11 yıldır kucak açıyor. Batılı ülkeler, göçmen sorununa sırt çevirirken, 3 milyon 600 binden fazla Suriyeli, Türkiye'de hayata tutunuyor.
KISA...KISA...KISA...
• UNICEF, kriz içindeki Yemen’de acil önlem alınmazsa milyonlarca kişinin açlıkla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.
• ABD Senatosu, ülkede yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesine ilişkin hazırlanan yasa tasarısını onayladı.
• Türkmenistan'da gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimini, Serdar Berdimuhamedov oyların yaklaşık %73'ünü alarak kazandı.
• İstanbul’da Ramazan pidesi fiyatları belli oldu. Geçen yıl 4 liraya satılan 365 gram sade pide, bu yıl 330 gram olarak 6 TL'den satılacak.
[Küresel Salgın]
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre; Dünya genelinde; • Vaka sayısı 464 milyonu • Vefat sayısı 6.1 milyonu geçti. Türkiye’de ise; • Vaka sayısı 114 milyon 600 bine, • Vefat sayısı 98 bine yaklaştı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının üzerinden iki yıl geçtiğini hatırlatarak, "Gelinen noktada salgın, toplumsal hayatı tehdit eden bir olay olmaktan önemli ölçüde çıktı." ifadesini kullandı.
Covid-19'un ölüm oranının gripten 10 kat daha fazla olduğu günler geride kaldı. Uzmanlar, bugün gelinen noktada Covid’den ölüm riskinin ilk defa gripten ölüm olasılığının altına indiğini söylüyor.
Çini, yalnızca bir gün içerisinde yeni Covid-19 vaka sayısı 3’e katlanan finans ve teknoloji merkezi Shenzen’i kapatma kararı aldı. Artan vakalar nedeniyle ülkenin en büyük şehri Şanghay'a da ulaşım kısıtlaması getirildi.
|