Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne iştirak etmek ve zirve kapsamında ikili temaslarda bulunmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak Macron'la bir araya geldi. Erdoğan, NATO zirvesinin ardından ise İtalya Başbakanı Draghi, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile görüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gün içinde başta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg olmak üzere ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson gibi liderlerle ikili görüşmeler yapması planlanıyor.
[Türkiye çözüm için devrede] Cumhurbaşkanı Erdoğan liderler ile temasında Türkiye'nin Ukrayna'da barış ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasına ilişkin çabalarına odaklanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna lideri Zelenski ile yaptığı telefon görüşmeleriyle ilgili bilgi vermesi iki ülke arasındaki müzakerelerde sonuç alınmasının hızlanmasına yönelik girişimlerde bulunacağı öngörülüyor.
[Zirveden ne bekleniyor?] NATO'nun Doğu Avrupa'daki uzun vadeli duruşunun değerlendirileceği zirve kapsamında devlet ve hükümet başkanları dün akşamdan bu yana Brüksel'de ikili görüşmeler yapmaya başlamıştı. Toplantının bitmesinden sonra da bazı liderlerin NATO karargahında ikili görüşmelerinin devam etmesi öngörülüyor.
[İlk adımlar atılıyor] NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, dünkü açıklamasında "Yarınki zirvede daha fazla karar alacağız. Caydırıcılığımızı yeniden konumlandırmalıyız." diyerek, ittifakın doğu kanadındaki güçlerin sayısını kara, hava ve denizde artıracaklarını, ilk aşama olarak Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'ya daha fazla asker konuşlandırılacağını söylemişti.
[Türkiye’nin aktif diplomasi çalışması] Türkiye Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başladığı 24 Şubat'tan bu yana iKi ülke arasında aktif bir diplomasi çalışma yürüttü. Savaşın başlamasından bu yana Ukrayna ile Rusya arasındaki en üst düzey görüşme 10 Mart'ta Antalya'da yapıldı. Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının bir araya geldiği görüşme Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla gerçekleşti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla 3'lü formatta barış görüşmesi gerçekleştirilirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba savaşın başladığı günden beri ilk defa temas kurdu.
[Zirvede ilginç anlar] NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı olağanüstü zirve, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında başladı. Aile fotoğrafı çekimi öncesi İngiltere Başbakanı Johnson ile konuşan ABD Başkanı Biden'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı görünce Johnson'a sırt dönmesi dikkat çekti. Tokalaşan Biden ve Erdoğan bir süre sohbet etti.
[Ortak bildiride ne var?] NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı olağanüstü zirveden sonra yayımlanan ortak bildiride, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının, Avrupa'da barışı paramparça ettiği, muazzam insani acılara ve yıkıma neden olduğu" belirtildi.
Bildiride ayrıca NATO'nun dönüşümünün, daha tehlikeli bir stratejik gerçeklik nedeniyle hızlandırılacağı vurgulandı.
Bildiriden Çin’e de bir mesaj geldi: “Çin dahil tüm devletlere, Rusya'nın savaş girişimlerini desteklemekten ve Rusya'nın yaptırımları atlatmasına yardımcı olacak herhangi bir eylemden kaçınma konusunda çağrı yapıldı.”
Gözler kritik NATO Zirvesi’nin gerçekleştiği Brüksel’e odaklanmışken, Rusya’nın Ukrayna işgalinde 29'uncu gün geride kaldı. Ülkenin dört bir yanında yaşanan çatışma ve bombardımanlar ise can almaya devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, video bağlantısı aracılığıyla NATO zirvesinde yaptığı konuşmada Rusya'yı bu sabah fosfor bombası kullanmakla suçladı: “Hepimiz Rusya'yı durdurmalıyız. Dünya bu savaşı durdurmalı. NATO, Avrupa Birliği ve G7'den anlamlı adımlar bekliyoruz"
AP'ye konuşan bir NATO kaynağı kayıpların 7 ila 15 bin arasında olduğunu belirtirken, Rus işgali altındaki Ukrayna'da liman kenti Mariupol kesintisiz top ateşiyle harabeye döndü. 100 bin kişi kentte sıkışıp kaldı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mariupol'deki insanlık dramını 'Cansız bedenler ve yıkılmış binalarla dolu dondurucu bir cehennem" olarak tanımladı.
Diğer yandan Suriye’de tecrübe kazanan Rus askerleri, Ukrayna savaşına gönderiliyor. Askerlerin, yola çıkmak üzere Lazkiye’deki Hmeymim Hava Üssü'ne transfer edildiği, boşalan bölgelere Suriye rejimi askerlerinin yerleştirildiği belirtildi. Suriye’de 30-45 bin Rus askerinin bulunduğu tahmin ediliyor.
[Putin’den yeni hamleler] Ukrayna'ya saldırısı sonucu açıklanan yaptırımlarla dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya'ya yönelik özellikle finans, enerji, ulaşım ve ticaret alanlarındaki yaptırımlar her geçen gün genişliyor. Rusya Devlet Başkanı Putin ise karşı hamle yaparak, ABD ve Avrupa Birliği'ne mal tedarikinde ödemeyi dolar veya euro ile almanın artık anlamsız olduğunu açıkladı. Putin, dost olmayan ülkelere doğalgaz satışının Rus rublesi ile gerçekleştirileceğini açıkladı.
[En büyük siber darbe] Anonymous, ülkenin saldırılarına devam etmesi ve sivil can kayıplarını artırmasının ardından geçtiğimiz saatlerde Rusya Merkez Bankası’nı hacklediğini duyurdu. 48 saat içinde gizli anlaşmaların da bulunduğu 35 bin dosyanın yayınlanacağını ifade eden hacker grubu, bundan böyle Rusya’daki faaliyetlerine halen devam eden yabancı şirketlere de saldırmaya başlayacaklarını söyledi.
[S-400’ler Ukrayna’ya gidecek mi?] Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Wall Street Journal için bir makale kaleme aldı. 'Türkiye S-400’leri Ukrayna’ya göndersin' önerisi hakkında yazan ve önerilere cevap veren Altun, "Bu fikir hiçbir şekilde gerçekçi değil" dedi. Türkiye’nin Batı’dan hak ettiği desteği görmeyi beklediğini söyleyen Altun, teklifi açıkladı: “Batı, önce F-35’leri ve Patriot bataryalarını herhangi bir ön koşul olmadan Türkiye’ye göndermeli. Bunun üzerine [S-400’lerin Ukrayna’ya gönderilmesi] konuşulabilir.”
Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik başlattığı saldırılar devam ederken, Birleşmiş Milletler savaş nedeniyle 10 milyon Ukraynalının evini terk ettiğini açıkladı. Ukrayna'daki savaştan kaçan 10 kişiden 9'unun kadın ve çocuk olduğunu da belirten BM, Ukrayna'dan kaçanlar arasında 1,5 milyondan fazla çocuğun olduğunu vurguladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin Suriyeli misafirlere sunmuş olduğu sağlık hizmetlerinin niteliği ve kapasitesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. “Pasaportuna göre göçmen politikası belirlemek yüzyılın tedbir kisvesine bürünmüş ırkçılığıdır.” diyen Koca’nın paylaştığı rakamlar şöyle; “Suriyelilere 97 milyon kez poliklinik hizmeti verildi. Suriyelilere 3 milyon kez yataklı tedavi hizmeti sunuldu. Suriyeli sığınmacılara 2,6 milyon kez ameliyat yapıldı. Türk sağlık tesislerinde 754 bin Suriyeli bebek dünyaya geldi.
KISA...KISA...KISA...
• 2021 Dünya Hava Kirliliği raporu açıklandı. Rapora göre, Türkiye dünyanın en kirli havasına sahip 46. ülke. Avrupa’nın en kirli havasına sahip beş şehrinden ikisi de Türkiye’de yer alıyor: Iğdır ve Düzce.
• İslami değerlerin hiç olmadığı kadar tehlike altında olduğuna işaret eden Pakistan Başbakanı İmran Han “1,5 milyarız ancak açık adaletsizliğe karşı sesimizi yükseltemiyoruz.” dedi.
• ABD, Myanmar ordusunun Arakanlı müslümanlara karşı işledikleri suçu soykırım olarak tanıdıklarını açıkladı.
[Küresel Salgın]
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre; Dünya genelinde; • Vaka sayısı 472 milyonu • Vefat sayısı 6.1 milyonu geçti. Türkiye’de ise; • Vaka sayısı 14 milyon 800 bine, • Vefat sayısı 98 bine yaklaştı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarını açıkladı. Eskişehir 709,95 ile vaka yoğunluğunda zirvede yer aldı. Haritaya göre, vaka yoğunluğu en az iller de 14,27 ile Şırnak, 19,19 ile Van ve 30,55 ile Hakkari oldu.
Yaklaşık 9 milyon hastanın verilerinin incelendiği çalışmada, corona virüs atlatan kişilerin diyabet geliştirme riskinin olduğu belirtildi.
ABD'de, COVID-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 632 artarak 973 bin 266'ya yükseldi.
|