|
Bir Altınoluk hizmetidir.
|
Bugün 20 Mayıs 2022 - Cuma
Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgalinin küresel siyasete etkileri sürüyor. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu dünya gündeminin en önemli maddesi olarak ortaya çıkarken, terör örgütlerine destekleriyle bilinen iki ülkeye en sert tepkiyi Türkiye gösterdi. Yeni krizin tüm detaylarını ‘Haberler’ kategorisinde bulabilirsiniz.
Bu hafta yine tüm haber kategorilerinde dolu dolu muhteva ile karşınızdayız, mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz. Haftaya yeniden görüşebilmek dileğiyle…
|
Ayet • Hadis • Nükte
|
Ayet-i Kerime
Sana neyi infak edeceklerini sorarlar. De ki: "Hayır olarak infak edeceğiniz şey, anne-babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışadır. Hayır olarak her ne yaparsanız, Allah onu şüphesiz bilir." (Bakara; 215)
Hadis-i Şerif
"İnfak et, sayıp durma, sana da sayı ile verilir, fazlalık malını ve paranı muhtaç kimselerden esirgeme, senin de rızkın engellenir." (Buhari,Müslim)
Nükte
Îmânın ilk meyvesi merhamettir. Merhametin en belirgin alâmeti ve en olgun tezâhürü de “infak”tır. İnfak, malın ve canın Allâh’a adanışıdır. (Osman Nuri Topbaş)
|
Haberler
|
Finlandiya ve İsveç, NATO’ya resmi üyelik başvurularını yaptı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası aldıkları kararı hayata geçiren iki ülkenin NATO’ya kabulü için oybirliği, yani 30 üye ülkenin tamamının onayı gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’nun genişlemesine karşı olmadıklarını ama “PKK’ya destek verdikleri” gerekçesiyle Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya girmesine “Evet demeyeceklerini” belirtmişti.
Erdoğan’ın, "PKK'ya destek verip üyelik için destek istemek tutarsızlıktır. Bize teröristleri iade etmeyen ülkelerin NATO üyeliğine 'evet' diyemeyiz." Sözleri sonrası NATO yetkililerinden gelen açıklamalarda Türkiye’nin endişelerinin giderilebileceği vurgusu öne çıkmıştı.
Sıcak gelişmelerin yaşandığı hafta boyunca Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsveç, Finlandiya ve ABD başta olmak üzere çeşitli NATO ülkelerinden mevkidaşlarıyla telefon görüşmeleri yaptı. Kalın, Türkiye’nin beklentileri karşılanmazsa İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik sürecinin ilerlemeyeceğini vurguladı.
New York’taki BM Genel Merkezi’nde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise görüşmenin ardından “Stratejik mekanizma kapsamında çok pozitif bir görüşme yaptıklarını” söyledi, meşru güvenlik endişelerini ABD’ye ilettiğini açıkladı.
[Teröre nasıl destek oluyorlar?] İsveç ve Finlandiya, terör örgütleri PKK-PYD/YPG ve FETÖ'ye verdiği destekler ile biliniyor. Terör örgütlerine kucak açan iki devletin NATO’ya üyeliğine Türkiye karşı çıkıyor.
[Görüş] Yeni bir imtihan: İsveç-Finlandiya’nın NATO üyeliği
Türkiye, NATO’nun güvenilir ve sadık bir ortağı olmanın yanında NATO’nun genişleme sürecinde her ülkeye daima destek olmuş, örgüt içerisinde oluşan sorunların çözümünde ise sorumlu güç anlayışıyla hareket edebilmiştir. Ancak tüm bu olumlu yaklaşımların karşılığının alınıp alınmadığı konusu bir muamma olarak karşımızdadır. Bu durum her dönem tartışmaların merkezine oturmuştur, bugün yine/yeni bir imtihanla karşı karşıyayız.
CHP, İYİ Parti ve Zafer Partisi, ‘Esed af ilan etti’ gerekçesiyle Suriyeli sığınmacıların hemen gönderilmelerini istiyor. Yüz binlerce Suriyeli için ‘eve dönmek’ ölüm demek. Çünkü 1 milyon tutuklu, 300 binden fazla kayıp var.
Esed rejiminin zindanlarındaki 154 bin tutukluyu isimleri ile belgelediklerini dile getiren Suriye Tutuklular Komitesi Sözcüsü Mervan Elhosh, “Devrimin başlangıcından bu yana Suriye’deki tutuklu sayısı bir milyonu aştı. 7 bin 122 kadın ve 10 yaş altı 437 çocuk dahil olmak üzere 300 binden fazla kişi kayıp” ifadelerini kullandı.
[Rakamlar anlatıyor] İçişleri Bakanlığı'na bağlı Göç İdaresi Uyum ve İletişim Genel Müdürü Gökçe Ok, Türkiye’de 5.506.304 yabancı olduğunu, bunun da Türkiye nüfusunun %6.64’üne denk geldiğini açıkladı. Ok, 1.422.635 yabancının ikamet izniyle burada kaldığını söylerken, "İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay gibi 15 ilde artık kayıt almıyoruz. 781 mahalleyi hem ikamet, hem geçici koruma ve hem de uluslararası koruma olmak üzere tümüyle yabancıya kapattık" açıklamasını yaptı. Ok'un paylaştığı rakamlara göre, Suriyeliler için devletin kasasından para çıkmıyor; seçimlerde oy kullanabilecek 18 yaşın üzerinde Türkiye vatandaşı 113 bin Suriyeli ise Türkiye’nin 81 iline dağılmış durumda.
Rusya-Ukrayna savaşı sürerken, Batı ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların kapsamı da genişliyor. Dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya'ya yönelik yaptırımların sayısı 10 bini geçti. Her geçen gün genişletilerek artan yaptırımlar; finans, enerji, ulaşım, medya, teknoloji, otomobil, spor ve ticaret alanlarını kapsıyor.
[İnfografik - İşte o küresel markalar] Otomotiv, teknoloji, enerji, gıda, finans, perakende, sanayi, tekstil, tüketim, lojistik, havacılık, ilaç, medya ve telekomünikasyon sektörlerinden dünyanın önde gelen birçok şirketinin Rusya'dan ayrıldığına dair haberler gelmeye devam ederken, bazı şirketlerin ülkedeki operasyonlarını satmaya başlaması da dikkati çekiyor.
KISA...KISA...KISA...
• Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'un Bursa Gemlik'teki fabrikası, 29 Ekim 2022'de resmi olarak açılacak. TOGG'un 2023’ün ilk üç ayında, trafiğe çıkması bekleniyor.
• Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi: "Yangınlara karşı hava ve kara gücümüzü daha da güçlendiriyoruz. 39 olan helikopter sayımızı 55’e, uçak sayımızı 3’ten 20’ye, İHA sayımızı 4’ten 8’e yükselttik"
• Dünyanın önde gelen tıp dergilerinden The Lancet’in son araştırması dünya çapında her yıl ortalama 9 milyon insanın kirlilik yüzünden hayatını kaybettiğini ortaya koydu.
• Gördüğü en ağır ekonomik krizin gölgesinde Pazar günü seçimlere giden Lübnan'da Hizbullah, meclisteki çoğunluğunu kaybetti. Nihai sonuçlara göre hiçbir parti veya koalisyon tek başına hükümeti kurmak için gerekli milletvekili sayısına ulaşamadı.
• Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ABD Kongresi’ndeki konuşmasında “Hiç kimse Kıbrıs’ta 2 devletli bir çözümü kabul edemez ve etmeyecek” dedi.
|
Ekonomi • Finans
|
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin 21. Olağan Genel Kurulu'nda önemli açıklamalar yaptı.
Katılım bankalarının bankacılık sektörü ortalamalarının üzerinde bir performans göstererek son 5 yılda payını %5'ten %8'e çıkardığını söyleyen Nebati, Katılım Bankaları Birliğinin toplam aktiflerinin 467 milyar TL'ye ulaştığını söyledi.
“Makro ekonomik hedeflerimize ulaşmakta finansal istikrarın öneminin farkındayız” diyen Bakan Nebati, “Enerji, emtia fiyatları, taşımacılık maliyetleri tüm dünyada enflasyonun rekor seviyelere ulaşmasına neden oluyor, 2022 yılı bu tartışmalarla geçecek, bu konular ülkemizin ve dünyanın gündeminde olacak.” açıklamasında bulundu. Bakan Nebati ayrıca, stokçuluğa ve fırsatçılığa kesinlikle müsamaha göstermeyeceklerini vurguladı.
TÜİK, nisan ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları nisanda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 38,8 artarak 133 bin 58 oldu. Nisanda satılan konut sayısı mart ayına göre ise yüzde 0,8 düştü. Martta 134 bin 170 konut satılmıştı.
Konut satışlarında İstanbul 26 bin 330 konut satışı ve yüzde 19,8 ile en yüksek paya sahip oldu. Bu ili 12 bin 195 konut satışı ve yüzde 9,2 pay ile Ankara, 8 bin 459 konut satışı ve yüzde 6,4 pay ile İzmir izledi.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre, kamu ihalelerinde elektronik ihale (e-ihale) yönteminin kullanımı zorunlu hale getirildi. İşte detaylar…
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre kişi başına düşen milli gelirin en düşük ve en yüksek olduğu iller ortaya çıktı. İl düzeyinde cari fiyatlarla GSYH hesaplamalarına göre; 2020 yılında İstanbul 1 trilyon 517 milyar 324 milyon TL ile en yüksek GSYH'ye ulaştı ve toplam GSYH'den %30,1 pay aldı. İstanbul'u, 482 milyar 589 milyon TL ve %9,6 pay ile Ankara izledi.
Yılın ilk çeyreğinde işsizliğin yüzde 11.4 olarak gerçekleştiğini açıklandı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 50 bin kişi artarak 3 milyon 845 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık artış ile %11,4 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %10,2 iken kadınlarda %13,7 olarak tahmin edildi.
|
Kültür • Sanat
|
Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Abdülhamid Han'ın Lübnan'da yaptırdığı Hamidiye Okulu ve içindeki kütüphaneye hediye ettiği Osmanlı Türkçesi, Arapça ve Farsça kitaplar ilgisizlikten yok olma tehdidi altında.
2021 sonbaharından bu yana dijital sanat dünyasında bir hareketlilik var. İlk NFT eserler, geleneksel ve modern sanatların dijitale aktarımı, bunların satılması, sanal gerçeklikle sanatın buluşması derken teknolojiyle iç içe bir sanat anlayışı giderek yaygınlaşıyor.
Türk Patent ve Marka Kurumu 12 ürün için yapılan coğrafi işaret tescil başvurusunu onayladı. Buna göre, "Şanlıurfa'nın Karaköprü tat karpuzu, Mardin'in Midyat tandır ekmeği, Isparta'nın Senirkent samsa tatlısı ve Uluborlu çeki oyası, Kocaeli'nin Kandıra dartısı, Çanakkale'nin Lapseki şeftalisi, Ordu taflan turşusu, Diyarbakır'ın gendüme aşı, habenisk çorbası, hedik yemeği ve pencegoşt pilavı, Van ayran aşı" ürünlerine dair coğrafi işaret başvurularına onay verildi.
|
Teknoloji • Dijital Dünya
|
İnternet kullanımı ile birlikte tüketicilerin daha hızlı internet ihtiyacı da giderek artarken, deneyimlenen hızda dünyanın ve Türkiye’nin güncel tablosu da ortaya çıktı. Özellikle pandemi süreciyle artan kullanım, hem dünya genelinde hem de Türkiye özelinde sabit ve mobil internette hızları yukarı çekti. Son bir yıllık süreçte yüzde 30’lar seviyesinde artan hızlar, Türkiye’nin dünya sıralamasındaki yerini değiştirmeye yine yetmedi.
Elon Musk 44 milyar dolarlık Twitter satın alma anlaşmasının askıya alındığını açıkladı. Musk Twitter hesabından yaptığı anlaşmanın spam ve sahte hesapların, toplam kullanıcıların yüzde 5’inden azını oluşturduğunu belirten hesaplamaya dair beklenen detaylar sebebiyle geçici olarak askıya alındığını duyurdu. Söz konusu açıklama üzerine Twitter hisseleri açılış öncesi işlemlerde yüzde 20.1 düştü. Tesla ve SpaceX CEO'su Musk'ın daha önce yapılan anlaşmaya göre, satın almadan vazgeçmesi durumunda 1 milyar dolarlık ödeme yapması gerekiyor.
[Twitter’dan hamleler] Dünyanın en zengin insanı Musk, daha önce Twitter'daki en önemli hedeflerinden birinin botları temizlemek olduğunu açıklamıştı. Söz konusu gelişmeler sonrası Twitter, günlük olarak 500 binden fazla hesabı sahte olabileceği şüphesiyle askıya aldığını; milyonlarcasını da kapattığını açıkladı.
Netflix yaklaşık 10 yıl sonra abone kaybı bildirmesinin ardından sert kararlar alıyor. Şirket 150 çalışanı işten çıkardı. Personel azaltma kararı, Netflix'in on yıldaki ilk abone kaybını 2022 ilk çeyrek sonuçlarında bildirmesi ve gelecekteki kayıpları tahmin etmesinden kısa bir süre sonra geldi. Netflix hisseleri Ocak ayından bu yana yaklaşık yüzde 70 oranında değer kaybetti.
|
Aile • Sağlık
|
Türk halkının yüzde 57,8'i internetin çocukları yalnızlaştırdığını düşünüyor. Areda Survey’in araştırmasına göre, internetin çocukların bilgi edinmesini sağladığını düşünenlerin oranı yüzde 13,3’le sınırlı kalırken, kötü alışkanlıklara yol açtığını düşünenler yüzde 18,2, çocukların sağlığını bozduğunu düşünenler ise yüzde 10,7 düzeyinde seyretti.
Hastanelerde kapılan enfeksiyonların sağlık hizmeti sunumu esnasında neredeyse %50'sinin el hijyeninin olmamasından kaynaklandığını ifade eden uzmanlar "En güzel, en doğal ve en iyi temizleyici su ve sabundur." diyor.
ABD'de alzaymır üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan b bağlantı Wi-Fi teknolojisinden kaynaklanan radyasyonun alzaymır vakalarında artışlara neden olabileceğini duyurdu.
İstanbul Aile Vakfı tarafından düzenlenen '1. Uluslararası Aile Sempozyumu’ Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Aile Vakfını bu önemli sempozyumun düzenlenmesine öncülük yaptığı için kutladı. Erdoğan mesajında, "Aileye yönelik tehditlerin arttığı bir dönemde düzenlenen sempozyumun bu mukaddes kurumun öneminin anlaşılmasına, konumunun güçlendirilmesine anlamlı katkılar sağlayacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.
“Medeniyetin Temeli Aile” mottosuyla aile politikaları, göç, medya, cinsiyet tartışmaları ve din temalarının aile ile olan ilişkilerinin ele alındığı iki günlük sempozyumda göç ve aile, medya ve aile, cinsiyet tartışmaları masaya yatırıldı.
|
Gönüllü Haberler
|
Kurban Bayramı yaklaşıyor. Kurbanlarınızı vekaletname usulü ile Hüdayi Vakfı aracılığıyla kestirerek 40 ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz.
Sancaktepe Musa Efendi Anadolu İmam-Hatip Lisesi ve Ortaokulu, "Örgün Eğitimle Birlikte Hâfızlık Projesi" kapsamında erkek öğrencilere hem okuyup hem de hafızlık yapma imkanı sağlıyor.
TDV KAGEM tarafından “Denge ve Âlem” temasıyla sekizincisi düzenlenen TDV Gençlik Fuarı 39 genç sivil toplum kuruluşun katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti.
|
Derin Okuma
|
[Şirin Ebu Akile ve Filistin]
Şirin Ebu Akile’nin İsrail tarafından öldürülmesi; sadece Filistinlilerin değil, bölgede çalışan gazetecilerin de nasıl bir tehdit ile karşı karşıya olduğunu bir kez daha tüm dünyaya göstermiş oldu. 2000 yılından bu yana 55 gazeteci İsrail saldırıları neticesinde hayatını kaybetti, onlarcası ise yaralandı. Gazetecilere yapılan bu saldırılar, sadece uluslararası hukuku ihlal etmekle kalmıyor; aynı zamanda İsrail’in, üzerini örtmeyi amaçladığı, insanların gerçekleri bilme hakkının da önüne geçiyor.
[Hitler'in yalan stratejisiyle hedef alınan göçmenler]
Yalanı bir stratejik silah olarak kullanan kesimlerin yeni çalışma sahası göçmenler. Kaos amaçlı paylaşımlar, ajanslar marifetiyle üretilen senaryolar, çekilen kısa filmler, montajlı görüntüler, sahte istatistiklerle toplumun sinir uçlarına dokunuluyor. Hakikat yalan ile gölgeleniyor, kardeşliğimiz hedef alınıyor. Sürekli olarak sığınmacılar üzerinden provokasyon deneyenler, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki katliamlarına, yıkımlarına, insanları göçe zorlamasına neden sessiz kalmıştı?
[Türkiye’nin NATO’ya Sunduğu Fırsat]
Ukrayna Savaşı, NATO’nun genişlemesi konusunu yeniden gündemin başköşesine oturttu. J. Mearsheimer gibi bazı Amerikan stratejistleri Soğuk Savaş’ın bitmesinden sonra ABD ve Avrupa’nın NATO’yu Rusya’nın sınırına getirmesinin hata olduğunu söylediler. Bu eleştirinin dinlenmemesinin Rusya’yı Ukrayna’ya 2014 ve 2022’de saldırmasının kritik sebebi olarak görenler var. Rus lider Putin de NATO genişlemesini Rusya için büyük bir tehdit olarak değerlendiriyor ve Ukrayna işgalini meşrulaştırmak için bunu kullanıyor. Hatta Batı ülkelerinin Ukrayna’ya verdiği destek (silahlar vs.) yaşanan savaşı kendi kamuoyuna Rusya ve Batı arasındaki savaş olarak sunuyor.
[Dolar hegemonyasına yönelik Rus tehdidi]
Rusya, Ukrayna’yı işgal ettiği için tarihte emsali görülmemiş bir boykotla karşılaştı. Özellikle ABD, AB ve İngiltere, önayak oldukları yaptırımlarla Rusya’yı uluslararası sistemden izole edebilecek gelişmelere imza atıyor. Rusya’yı hedef alan bu adımların nerede duracağı ve hangi sonuçları doğuracağı, güncel tartışmaların yanıt aradığı soruların başında geliyor. Rusya'nın altın ve bitcoini enerji ticaretinde bir ödeme aracı olarak kabul edebileceğini duyurması, küresel piyasalarda doların hükümranlığının sonunu getirebilir.
|
Dua
|
|
Bir Saniye...
|
[Sıra Sizde] Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz. Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz. https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik
|
Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.
TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE
İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul
© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.
KÜNYE | İLETİŞİM
ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK
|
|
|
|