Hat sanatının duayenlerinden Ahmed Fatih Andı, 91 yaşında İstanbul'da vefat etti.
Hat sanatının duayenlerinden Ahmed Fatih Andı, 91 yaşında İstanbul'da hakka yürüdü. Adanalı Hattat Ahmed Fatih Andı, Hattat Hamid Aytaç’ın önemli talebelerinden, hat sanatının duayenlerindendi. Ahmet Fatih Andı,Bediüzzaman Said-i Nursi ve Mahmut Sami Ramazanoğlu ile birlikte İstanbul’da Muhammed Es’ad Erbili hoca efendinin kelamiye medresesinde okuyan hoca Muhammed Fatih’in oğludur. 13, 14 yaşlarındayken merhum Sami Ramazanoğlu Üstadı gördü ve çevresinde büyüdü. 1960 yılında dünya çapında tanınan sanatçılarımızdan Hattat Hamid Aytaç’la tanıştı ve hüsn-i hat dersleri aldı. Günümüzün en büyük hat sanatının duayenlerindendi.
Merhum Ahmet Fatih Andı Üstad'ın Sami Efendi Üstadımızla aralarında geçen ders niteliğindeki aziz hatırası
“-1940 yıllarında Adana’da onbeş yaşında bir çocuktum.
Babam, Sami Efendi Üstadımızla dergah arkadaşı idi. Bu sebebten ailecek tanışır ve görüşürdük. Tepebağ mahallesindeki devlethanelerine rahat girip çıkardım. Çay, su getirmek, havlu tutmak gibi küçük hizmetlerde bulunurdum. Çocuktum amma gücümün yettiği hizmetten geri durmazdım. Bakkal’dan alınacak bir şey varsa hemen koşup, alırdım.
Küçük olduğum için Üstadın kapısı fakire devamlı açıktı. O tarihlerde Üstadımız ve ailesi devamlı takibde idi. Devlethaneye giriş çıkışlar adeta kontrol altında idi. Bunun için sevenleri hep tedbirli hareket ederlerdi. Bir gün vardığımda Üstadımız abdest tazelemekteydi. Fakir kurulanması için havluyu aldım kapıda beklemeye başladım. Salona çıkınca hemen havluyu iki elimle uzatıp verdim.
Beni görünce: “Hoş geldin Ahmed Fatih!...” dedi.
Havlu ile mübarek yüzünü silerek odaya geçti. Gönlümü, zihnimi meşgul eden bir soru vardı kafamda. Çocukluk, gençlik ne dersen de! çekinmeden Üstadımıza:
“-Efendim! Çalışırsam evliya olur muyum?” diye sordum.
Tebessüm ederek hemen “olur amma!...” dedi.
Peşinden şu nasihatte bulundu:
“-Evladım! Evliya olmak için çalışırsanız olamazsınız. Amma Allah için çalışırsanız, o zaman Allah dilerse size evliyalığı da verir” buyurdu.
Ne candan ilgi!.. Ne ibret dersi dolu bir nasihat!... Ne samimi bir eğitim ve öğretim!... Ne yüce gaye ve hedef!...
Ahmed Fatih amca bu hatırayı anlattıktan sonra kendi kendine:
“Üstadım sanki bana niyet ve ihlasın tam olsun diye nasihatte bulundu. Bu yolda sadece Allah için çalışılması gerektiğini duyurdu. Niyet ve ihlasın her işin başı ve ilk şartı olduğunu bizlere öğretmiş oldu.”
Hepimizin başı sağ olsun. Yüce Mevla’mız kendilerine gani gani rahmet etsin. Ailesine, yakınlarına başsağlığı ve taziye dileklerimizi sunuyoruz.
YORUMLAR