Biz Kur'an'ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana haber veren oldu mu?Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gecede her iş için Rablarının izniyle melekler ve Ruh (Cebrail) yere iner. Ta fecrin doğuşuna kadar o gece selamettir. (Kadr Sûresi)
Kadir gecesi, aynı ismi taşıyan ve yukarıda mealini verdiğimiz sûrede beyan edildiği üzere Allah Teala'nın, Kelam-ı Subhanisi olan Kur'an-ı Azîm'i indirdiği gecenin adıdır. Müfessirler, Leyletu'l-Kadr terkibinin, takdir gecesi, hüküm gecesi anlamına geldiğini söylemişlerdir. Zira Allah Teala o gecede, gelecek senede olup bitecek olan bütün işleri takdir eder, olacaklara o gecede hükmeder. Ayrıca, yapılan ibadetlere verilecek ecir ve sevabın kadir ve kıymetinin çokluğu, o gecenin bizatihi şerefi ve büyüklüğü o gece kadri yüce bir kitabın, kadri yüce bir Rasüle ve kadri yüce bir ümmete indirilişi sebepleriyle de "Kadir Gecesi" denmiştir
Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gecenin "mübarek bir gece" olduğu, her hikmetli işin o gece tefrik edildiği, Duhan suresinin 3. ve 4. ayetlerinde zikredilir.
Yine "biz Kur'an'ı Kadir gecesinde indirdik" beyaniyle de bu "mübarek gece"nin Kadir gecesi olduğu anlatılmıştır. Kur'an'ın Ramazan ayında indirildiği ayetini de (el-Bakara/185) hatırlarsak demek ki, Kur'an-ı Kerîm, bir mübarek gecede indirildi. O gece Kadir gecesidir. Ve Kadir gecesi Ramazan ayındadır. Böyle bir gecede Kur'an-ı Kerim, Levh-i Mahfuz'dan "Beyt-i İzzet" denen dünyanın semasına indirilmiştir. Ve sonra da, Rasûl-ü Ekrem (s.a.)in peygamberlik hayatı boyunca muhtelif olaylara bağlı olarak 23 senede Cebrail aracılığı ile ayet ayet bazan da bazı süreler halinde peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.)e vahyedilmiştir.
Bazı alimler, Kur'an'ın "oku" diye başlayan ve ilk nazil olan, ayetlerinin Kadir gecesinde inmeğe başladığı görüşündedirler.
Bu kadri yüce gecenin, hangi gece olduğu konusunda farklı görüşler vardır. Taki Ramazan-ı Şerîf'in bütün geceleri değerli bilinip kullar tarafından ihya edilsin diye Cenab-ı Hak o geceyi gizlemiştir. Peygamberimiz (s.a.), bir hadislerinde: "Herkim Kadir gecesin) Allah'a îman etmiş olarak ve ondan razı olmasını isteyerek ibadetle geçirirse, bütün geçmiş günahları bağışlanır." buyurmuştur. Hz. Aişe validemiz: "Ramazan'ın son on günü girdiğinde Allah'ın Rasûlünün "ibadet hayatında bir farklılık göze çarpardı" demiştir Ulemanın büyük çoğunluğu Übey b. Ka'b'dan rivayet edilen bir hadîse dayanarak Kadir gecesi 27. gecedir demişlerdir. Ve bu gece Müslümanlar tarafından Kadir gecesi olarak büyük itibar görmektedir.
Şu halde bizler Ramazanı şerîf gecelerini, son on günü içindeki tek geceleri, bilhassa 27. geceyi bütün ihlas ve gayretimizle ihya'ya çalışmalıyız.
BU İHYA NASIL OLMALI?
O şüphesiz önce Allah'a olan imanızı güçlendirip pekiştirmeli, buradan hareketle iyiliklerimizi artırmalı, sadaka ve yardımlarımızı çoğaltmalıyız. Kusur ve günahlarımızı îtiraf ile onların afvı için Allah'a çokça yalvarmalı, ondan mağfiret dilemeliyiz. Çokça namaz kılmalı, Kur'an okumalı ve zikretmeliyiz. Allah'ın rahmetinden ümitvar ve gazabından korkarak onun afvına sığınmalı "Allahümme inneke afuvvun kerimun tuhibbu'l-afve fa'fu annî. Allahım sen afvedicisin kerem sahibisin, afvı seversin beni afvet" diye Rabbımıza yalvarmalıyız. İnşallah bağışlananlardan oluruz.
YORUMLAR