Teknoloji: Ya Kurtuluş Ya Kaybediş

Bir iletişimci sanayi devriminin insanın beden gücü kapasitesini genişlettiğini, “insanın kolu uzadı” diyerek ifade etmişti. Kollarla kaldırılamayacak ağırlıklar buhar ve elektrik gücü ile kaldırılır hale gelmişti. Radyo insanın kulağının kapasitesini genişletti, kulağımız uzadı, kıtalar ötesinden gelen sesi işitir hale geldik. Televizyon gözümüzün kapasitesini genişletti, dünyanın dört bir tarafından gelen görüntüleri görmeye başladık, gözümüz uzadı.

Aynı iletişimci, yeni gelişmeye başlayan bilgisayarların bu sefer zihni uzatacağını düşünüyordu. Öyle de oldu. Bilgisayarlar zihnin hem hızını hem de hacmini genişletti. Bugün ise muhayyilenin sınır tanımayışına şahit oluyoruz. Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve yapay zekâ derken muhayyile kapasitesini o kadar geliştirdi ve uzattı ki gerçek ile gerçek olmayan arasındaki sınır muğlaklaştı. Gerçek hayatlarla sanal hayatlar arasındaki çizgi artık aşılmış bir çizgidir.

Muhayyilesi uzayan insan haddini de aştı. Göklerle irtibatını kopardı. Yüz çevirdiği kilisenin tanrısı, izah edilemeyenin ya da boşlukların tanrısıydı. Ne zaman ki bilim, insanları her şeyi izah edebileceğine inandırdı, “boşlukların tanrısı” yerini bilim ve teknolojiye bıraktı. Şimdilerde dijitalleşen teknoloji yapay zekâ ile her şeyin, hatta ölümsüzlüğün bile mümkün olacağına inandırıyor. İnsanların imtihanı artık ne para, ne tenler, ne de statüdür; imtihan, hepsinin birleştiği, bütünleştiği ve kendisi ile ifade edildiği teknolojidir.

Teknolojiperestlik, insanın kendisini yaratanı tanımadığı, göklerle irtibatını kopardığı yeni dönemin âfetidir. Bir şey haddini aşarsa zıddına dönüşür. Vasıta ve vesile olması gereken teknik aletler o kadar hayatın merkezine oturdu ki artık bizatihi gaye oldu. Araç olmaktan çıkmış, amaca dönüşmüş teknoloji insanın gözünü, kulağını ve kalbini bilgi bombardımanı ile perdeliyor. Küfür ve gaflet artık bilmemek değil, bilineceği seçememektir; teknoloji yüzünden hakikate karşı kör, sağır ve perdeli hale gelmek küfrün ve gafletin yeni tarifidir.

Hepimiz zamanımızın çocuklarıyız. Bu zamanda bize imtihan olarak teknoloji düştü. Teknoloji zamanımızın fitnesidir. Fitne, imtihan konusu olan şeydir. Bu, kazancın da kaybın da teknoloji ile geleceği anlamına geliyor. İnsanların gözünü ve gönlünü teshir eden bu âfetle ilişkimiz akıbetimizi tayin edecek kadar mühim bir seviyeye gelmiştir. “Dijital Dünya İle İmtihanımız” başlığını bu duygu ve düşüncelerle tercih ettik. Teknolojinin, iki tarafı keskin bıçak gibi, kurtuluşumuzun da kaybedişimizin de vesilesi olabileceğine işaret etmeye gayret ettik.

Gazze ile daralmış yüreğimiz, Şam’ın hürriyeti ile bir nebze ferahladı. Tarihten, kendisine Şam nasip olana akabinde Kudüs’ün verildiğini bilerek ümitlendik, darısı Gazze’ye ve Filistinli kardeşlerimize diye dua ediyoruz. Üç ayların bereketli mevsimine girdiğimiz şu ayda Rabbimiz bu güzel zamanlardan istifademizi artırsın. Ocak ayında idrak edeceğimiz Miraç ve Regaip Kandillerinizi tebrik eder, hayırlara vesile olmasını niyaz ederiz. Bir sonraki sayımızda buluşmak ümidiyle Allah’a emanet olunuz efendim.

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle